Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

5 juni 2022: dossierkoninkrijksrelaties.nl twaalfde bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _ _

Kamerbrief (dd 31 mei 2022) met verwijzing naar mij (J.M. te S.) over realisatie BSN en DigiD voor Caribisch Nederland

28 mei: op barrel house terras (foto-s gemaakt door Frida)

29 mei: gospel competition in Lions Den

5 juni: voorstellen cast van Cinderella (musical) bij Boardwalk

Statia, 5 juni 2022.

Vrienden,

Op 30 april is Marietza getrouwd met Alfred. Dit alles gebeurde op Sint Maarten. Wij - Mia en Jan - waren er bij als gast en ik (Jan) was bovendien getuige. Een hele eer natuurlijk. Onze taxichauffeur op Sint Maarten (Margareth, van Jamaica, die we hebben leren kennen toen we de zeilcruise deden in de kerstvakantie) heeft ons keurig opgehaald vanaf het vliegveld en weggebracht naar het adres dat Marietza ons had opgegeven. Dit bleek een woonhuis te zijn (een villa in Indigo Bay). We hadden dat niet verwacht maar het blijkt dat je op Sint Maarten de ambtenaar van de burgerlijke stand gewoon kunt bestellen waar je wilt: aan boord van een boot, op het strand, bij jou thuis, etc). En zo is het ook gegaan. Om een uur of tien vond de ceremonie plaats nabij het zwembad op het terras van deze villa (van Alfred, zo hebben we begrepen). Na afloop van de ceremonie had Marietza nog een speciale verrassing voor ons: twee blue beads, waarvan het verhaal gaat - maar dat was ons natuurlijk al bekend - dat de blue bead niet wordt gevonden, maar de blue bead vindt jou! Kortom, een zekere band met het eiland, of breder: met de Cariben, wordt erdoor vormgegeven. Vrienden voor het leven zeg maar, met de blue bead als teken daarvan. Wij hadden ook een klein huwelijksgeschenkje: het traditionele peper- en zoutstel van Delfts blauw en en klein trosje tulpen (van hout). Het was ook een leuk weerzien met Lenaria en Saskia. In de middag om drie uur was er de inzegening in de Methodist Church aan Front Street (nabij de Boardwalk). Van deze dienst hebben wij alleen de intocht van de bruid gezien want daarna moesten wij weer gaan om weer op tijd bij de ferry te zijn. Binnen één dag Sint Eustatius verlaten en weer terugkomen zou immers geen consequenties hebben voor quarantaine of anderszins hinderlijke dingetjes. Jolly stond om een uur of acht in de avond klaar bij de haven om ons van de Makana Ferry te brengen naar het vliegveld, alwaar we die ochtend onze auto hadden achtergelaten. Een mooie belevenis die we niet graag gemist zouden hebben.

Vlak voor het weekend kwam overigens het nieuws dat de CXC-CSEC-examens drie weken zijn uitgesteld. In Europees Nederland een onbestaanbare zaak. Ik schrijf er een (boze of in elk geval een teleurgestelde) brief over (maar die zal wel weer voor kennisgeving worden aangenomen). Diezelfde dag - 28 april - schrijf ik overigens ook nog een brief over de zorg op het eiland. Die is, maar dat hebben we eerder opgemerkt, gewoonweg belabberd georganiseerd.

Voor wat betreft het werk na de vakantie zijn we rond. Het wordt het Park Lyceum te Almere. Ik ga daar een 0,6 fte functie doen als wiskunde docent en wel voor de bovenbouw van HAVO en VWO. Het gesprek met de conrector en het hoofd van de sectie wiskunde verliep plezierig en kennelijk hebben zij dat ook zo ervaren. Inmiddels ben ik bezig met een soort van inrouleren-op-afstand. Het is natuurlijk een grotere school dan op Sint Eustatius dus allerlei zaken zijn decentraal geregeld. Zo is er een aparte HRM-afdeling en een uitbestede salarisadministratie. Voor ik werkzaam mag zijn aldaar moet eerst een VOG worden afgegeven door het ministerie van Justitie. Op zichzelf is dat niet zo bijzonder maar ik zag al weer voor mij dat een document met de post zou worden bezorgd: in Europees Nederland is dat een kwestie van een dag, hier natuurlijk niet: een week of zes of zo. Maar gelukkig ging het anders: of ik ook een correspondentieadres in Europees Nederland had. Dat was niet zo moeilijk en de VOG werd nog geen week na de aanvraag keurig aldaar afgeleverd. Vanaf daar is een digitale versie genoeg om te worden geupload in het digitale personeelsbestand. Tja, zo gaat dat dus in Europees Nederland. Kort en goed: een dag nadat we in augustus terugkomen van de cruise "rondje IJsland" begint het nieuwe schooljaar 2022/2023. Voor mij dus in een gebouw dat ik nog niet eerder heb gezien. We gaan het meemaken!

Op 28 mei eten we wat bij Barrel House. Dat doen we overigens vaker, maar op die dag waren Etienne en Frida er ook (de dag voor vertrek van Debby, de zus van Etienne). Frida nam toen wat foto-s van ons op het terras.

Op 29 mei is er het 7e jaarlijkse Gospel Competition, ditmaal in Lions Den. Ook dit jaar maakte Jolly deel uit van de jury. Winnaar bij de groep 12-18 jarigen was Juvelle Maduro. Winnaar bij de jeugd van 7-12 jaar was Gercia Brown.

Dan nog een triest bericht. Nora Sneek-Gibbs is overleden. Voor de lezer die niet met haar bekend is: zij was bestuurslid van de school in de tijd dat ik werd aangenomen (2014) en het is met name door haar vertrouwen in mij geweest (want afkomstig van de marine) dat ik werd aangenomen. Zij is zelf getrouwd met Koos Sneek, oud-marinier. Dat er nagenoeg geen concurrentie was op de vacante positie waarop ik solliciteerde, vernam ik pas toen ik hoog en breed op Sint Eustatius woonde en werkte. In 2019 werd uitgebreid, met veel gasten in Lions Den, haar 70e verjaardag gevierd. Onlangs werd ze getroffen door een hersenbloeding waarna ze met spoed is overgebracht naar Sint Maarten. Maar dat mocht allemaal niet baten. We hebben gehoord (maar weten niet zeker) dat er een hartaanval overheen kwam die haar fataal is geworden. Ze was een kleurrijke en flamboyante persoonlijkheid met een enorme drive om van alles te ondernemen (met name in het domein van het onderwijs). Niet iedereen was het altijd met haar eens, maar ze was in elk geval altijd met veel inzet bezig om haar doelen te bereiken. Zij is voor ons de link naar Statia alwaar we de afgelopen acht jaar heel veel geleerd hebben. Met een vergadering op school afgelopen week is ze herdacht met een minuut stilte. Op donderdag 2 juni was er een begrafenisdienst in de Bethel Methodist Kerk.

Op 5 juni was er op de Boardwalk een presentatie van de cast van de binnenkort te spelen musical Cinderella. Er was wat te snacken en je kon toegangskaarten winnen als je goed had geraden wie welke rol in de musical zou spelen. Christina deed de organisatie van deze avond (ondanks dat ze herstellende is van een enkelblessure).

Ook dit keer weer op de dag van verzending van de nieuwsbrief een column van Mia in dossierkoninkrijksrelaties.nl.

Tja, ook deze keer dus geen nieuwsbrief in mei: het is inmiddels juni...

Tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.