Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Ouderavond eerste klas in lokaal 9 (4 oktober)

World Teachers Day (5 oktober)

Onze wijk wordt ook ondergronds bekabeld

Jan bezoekt tandarts op St Kitts (10 oktober)

Informatiesessie voor ouders over CXC (15 oktober)

Misha Spanner treedt op bij Governor de Graaffschool (17 oktober)

Olivier treedt op bij Scubaqua met zijn Chapman stick (20 oktober)

Pro forma rechtszitting Clyde van Putten c.s. tegen de Staat der Nederlanden (23 oktober)

Toetsweek: A4 doet "Additional Mathematics" (25 oktober)

Taste of the Cultures (25 oktober)

Begrafenis vader van Misha Spanner (26 oktober)

Kindermusical in ELMA (27 oktober)

Career Fair op SXM (30 oktober)

Statia, 30 oktober 2018.

Vrienden,

Gelukkig hebben we de fotos nog. Vaak schrijven we een paar zinnen of een alinea, direct nadat we denken "dat is leuk voor de nieuwsbrief". Nu is het bijna eind oktober en nee, we hebben geen stukjes nieuwsbrief geschreven gedurende de maand. Het moet nu dus nu in een keer en dan voornamelijk op basis van wat we ons nog herinneren. Daar helpen de fotos natuurlijk bij.

Laten we maar beginnen. Begin oktober was er een ouderavond voor de ouders van de eersteklassers. Geen schokkende dingen natuurlijk maar voor de ouders is de school natuurlijk wel nieuw. Weer veel voorlichting over CXC. En - daar houden ze hier wel van - een soort spelletje om er in te komen (en om elkaar wat beter te leren kennen). Bijvoorbeeld in een groepje allemaal op volgorde van naam of leeftijd gaan staan: moet je toch even vragen aan elkaar hoe ze ook al weer heten of hoe oud ze zijn.

Op vrijdag 5 oktober verschijnt er in de Daily Herald een artikeltje over het auto-ongeluk dat Christina een week eerder overkwam en waarbij ze wonderwel zonder kleerscheuren uit een total loss Toyota Hilux pickup truck stapte (zie eind vorige nieuwsbrief). Een fotootje van dit artikel hebben we in het album over deze maand gestopt.

Diezelfde vrijdag is het World Teachers Day en op school heeft Rosalie (directeur) ervoor gezorgd dat alle docenten een ontbijt in de klas kregen uitgedeeld. In het begin van de avond was er een diner georganiseerd in het Golden Era Hotel.

Dan begint de herfstvakantie. In deze vakantie had ik met Naihla afgesproken om haar te helpen met wiskunde A voor het VWO. Waar we beiden niet bij stil stonden is dat haar vakantie een weer eerder viel dan de onze. De afspraken zijn natuurlijk wel doorgegaan maar vonden de afgelopen week plaats (voorafgaand aan onze vakantie dus). Laten we hopen dat het geholpen heeft.

Op 10 oktober - de woensdag in onze vakantie - gaat Jan een dagje naar Saint Kitts om in Basseterre de tandarts te bezoeken. Het lijkt tijd voor de periodieke schoonmaakbeurt zoals we dat in Europees Nederland bij de mondhygienist(e) doen, maar dat doet hier dus de tandarts. De afgelopen jaren plannen we in Nederland een bezoek tijdens de kerstvakantie maar de komende kerstvakantie gaan we niet naar Nederland. En zo is er dus een dagje uit naar Saint Kitts met een klein vliegtuigje van Air Anguilla.

Op 15 oktober is er een informatiesessie over CXC onder de overdekte op school. Het lijken herhalingen van eerdere sessies, maar het blijkt nodig om de ouders telkens weer nader te informeren. Het is nogal een ingreep: om de instructietaal te wijzigen (van Nederlands naar Engels) is ook het hele onderwijssysteem aangepast. Dus geen HAVO of VMBO meer maar CCSLC, CSEC of CVQ, afkortingen die vallen onder de grote CXC-paraplu (zie www.cxc.org onder "examinations").

Misha Spanner (werkt bij het museum, Mia heeft geregeld contact met haar over creatieve ideeën die inspirerend voor de jeugd kunnen zijn) verzorgt een optreden voor de leerlingen van de Governor de Graaffschool. Mia is uitgenodigd door Misha om erbij te zijn en dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Mia heeft genoten.

Nog meer kunstuitingen: Olivier - een kennis van Ingrid, Menno, Mike en Marieke (van Scubaqua) - komt al vele jaren bij hen over de vloer en speelt een bijzonder soort gitaar (voor de liefhebber: een Chapman stick). Op 20 oktober verzorgt hij een programma van ongeveer vijf tot zeven uur en begeleidt met zijn instrument zijn eigen zang. Absoluut een aanrader ;-))

In de politiek rommelt het nog steeds. De interventieboys (Mike Franco en Mervyn Stegers) zijn over het algemeen goed bezig hoewel het niet altijd transparant is wat er nu eigenlijk is of wordt besloten. Nu is het weer Clyde van Putten met zijn PLP die de trom roert. Een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden omdat hij vindt dat de leden van de bestaande eilandsregering en -raad ten onrechte zijn afgezet en daardoor inkomen mislopen. En daar bovenop een kort geding waarin het onmiddellijke vertrek van de "bezetter" wordt geeist. Het heeft iets van een klucht als het niet over serieuze dingen zou gaan. We houden het in de gaten!

Dan is er ook nog wat gerommel met de status van Mia op het eiland. Het blijkt dan weer dat we ogenschijnlijk een bijzondere Nederlandse gemeente zijn maar in de praktijk is de stap van Europees Nederland naar Caribisch Nederland een emigratie naar het buitenland. En als de status dan niet klopt dreigt uitzetting vanuit Caribisch Nederland naar Europees Nederland. Waarin een klein land toch weer groot kan zijn: regels maken die het leven zoveel moeilijker maken dan volgens ons nodig. Van vrienden en kennissen horen we dezelfde soort geluiden: bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening. Zoiets vanzelfsprekends blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend of gemakkelijk (en soms zelfs gewoon onmogelijk). Misschien moeten we ook hier eens kijken of we niet deze of gene autoriteit - Tweede Kamer, De Nederlandsche Bank, Nationale Ombudsman, etc. - op dit soort ongemakkelijkheden moeten wijzen. Eerst even laten bezinken... Altijd goed...

Op 25 oktober is er wederom een Taste of the Cultures (TOTC) waarin Mia niet meer meedoet maar we zijn toch even gaan kijken. Onder meer naar de GvP-dancers en andere performances op het podium van de Lions Den.

Vrijdagavond 27 oktober is er een zgn. kindermusical in de ELMA (naast de Bethel Methodist Church). Het blijkt niet echt een musical maar een aaneenschakeling van religieus georienteerde optredens (zang, toneelstukje, etc.) waarin kinderen centraal staan. Als toeschouwer bekruipt je al gauw het gevoel "wat een enorme hoeveelheid tijd en geduld moet daarin hebben gezeten om dit allemaal geoefend te krijgen". Maar goed, het was een gezellige avond.

En dan bereikt mij op het laatste moment nog het verzoek om op dinsdag de 30e oktober mee te gaan met de decaan en de leerlingen van havo-5 naar de Career Fair op Sint Maarten. Nou ja, dat doen we dan toch. Bedrijven (w.o. hotels, medische sector, defensie en douane) en onderwijsinstellingen (van Sint Maarten, maar ook uit Curacao, Aruba en de Verenigde Staten) presenteerden zich voor studenten van diverse scholen (waaronder dus de onze). Het was vandaag, het was leuk, na afloop (en terugkomst op Statia) hebben wij - Mia en Jan - nog even een hapje gegeten op de Boardwalk.

Morgenochtend (woensdag 31 oktober) begin ik met een drietal leerlingen uit 3A met een "versneld programma wiskunde". Eens kijken of we deze drie verder kunnen krijgen dan het niveau waarop ze geacht worden te gaan scoren (CSEC), bijvoorbeeld naar het CAPE-niveau (vergelijkbaar met het VWO-niveau). Zou wel een mooi succesje zijn! Dat gaan we in de toekomst leren. Nu eerst maar eens deze brief verzenden. Tot de volgende keer!

Mia en Jan.