Sint Eustatius

Statia, 12 september 2021.

Vrienden,

Op maandag 16 augustus doen we een sneltest en gelukkig zijn wij beiden negatief. Het geeft een gevoel van vrijheid. Maar toch, waar voor onze vakantie ook het winkelen gewoon zonder mondkapje ging, is het mondkapje steeds meer een dingetje dat men verwacht. Allemaal nadat - gedurende onze vakantie - de journalist Dick Draijer COVID19-positief testte en met enig tromgeroffel van het eiland afging richting Sint Maarten. Hoe je het ook wendt of keert: het eiland blijft natuurlijk toch een kwetsbare omgeving met een ziekenhuis dat absoluut niet berekend is op enige uitbraak van COVID19.

Etienne en Frida haal ik op van het vliegveld, diezelfde 16e augustus (inderdaad: we hebben een nieuwe accu, dus de auto doet het weer). Voor hen gaan de vijf dagen observatie nu in. Zaterdag de 21 zijn ook zij weer "vrij". Vrijdag de 19e is er een eerste meeting op school. Voor enkelen wordt dat een Zoom-deelname omdat ze nog in quarantaine of observatie zitten, maar met een collega of tien a twintig is het dan toch weer een gezellig weerzien.

Eenieders rooster wordt gedistribueerd en er wordt bijverteld dat dit rooster voor slechts een (1) week geldig is. In de loop van de week volgt een nieuw rooster. Ook de schoolgids voor het komend jaar is er (nog) niet. Wat mij betreft bestellen we geen boekwerkje meer: veel te duur! En op de website kun je de informatie actueel houden (zo ook met een wekelijks te actualiseren planning).

Zondag de 22e gaan we weer eens naar de kerk. Een gezellig weerzien met de club aldaar. Maandag de 23e beginnen we dan echt (op school). Nou ja, echt. Alleen het distribueren van het rooster aan de leerlingen door de verschillende mentoren. Dinsdag begint de dag met een Assembly en het derde uur op dinsdag is er dan voor het eerst weer eens normaal les.

Inderdaad, na de eerste paar dagen volgt alweer een nieuw rooster. Voor mij wijzigt er niet zo heel veel. De klassen a2, a3, a4 en a5 komen ongeveer elke werkdag in de week een uurtje langs. Aanvullend nog een klein clubje a5 additional math en a4 cape. Dit laatste groepje is tamelijk speciaal omdat de drie meiden in dat klasje afgelopen examen hebben meegedaan met het csec-wiskunde-examen voor de studenten van a5 (van vorig jaar). Als zij (de drie meiden) geslaagd zijn dan is dat dus twee jaar "te vroeg" volgens het normale curriculum. Dat geeft ruimte om met het cape-curriculum te beginnen (zeg maar: het vwo-niveau). Ik ben zelf natuurlijk ook heel benieuwd hoe dat gaat lopen.

We pakken de routine weer op: Jan gaat naar school, Mia gaat een stukje wandelen en in de middag ontmoeten we elkaar weer bij het zwemmen. Of eerder natuurlijk: een gezamenlijke lunch bij Ocean View. Overigens, het zwemmen doen we tegenwoordig in het zwembad. Het zwembad was er al die tijd al wel maar we ervoeren dat de tijden van opening soms wel heel willekeurig waren (eigenlijk was het meer gesloten dan open), maar dat is tegenwoordig strakker georganiseerd. Vanaf een uur of twee in de middag is het open.

In het begin van het schooljaar heb je weer hier een daar een ouderavond, vooral voor de eerste klassen, maar daar geef ik geen les aan dus die gaan aan mij voorbij. Rosalie (mijn directeur) acht het beter voor het welzijn van de kinderen als ze niet meteen al vanaf de eerste klas met mij in aanraking komen. Waarom weet ik ook niet...;-))

Met betrekking tot het plannen van reizen lijkt ook alles in een iets rustiger vaarwater te komen (ivm COVID19). We hebben weer een zeilcruise geboekt voor een week in de kerstvakantie. We gokken er op dat we de reis, die in Sint Maarten begint en eindigt en een weekje duurt, zonder grote problemen kunnen bereiken en dat alles gewoon doorgaat.

Dan even heel iets anders. Aan het begin van onze vakantie (ongeveer half juli) kreeg ik een berichtje van een van mijn mentorleerlingen (Delisha) dat zij met spoed woonruimte in of nabij Den Haag zocht. Ik heb toen vrijwel meteen het hele nieuwsbrief-adressenbestand aangeschreven om te vragen of er iemand kon helpen. Daarop is gelukkig positief gereageerd en het leek bijna te lukken toen Delisha zichzelf weer terugtrok. Iedereen die zich positief heeft opgesteld: veel dank daarvoor.

Ik heb nu weer zo-n casus bij de hand. Op dit moment is mijn eindexamen- en mentorleerling van afgelopen jaar Kumani (17 jaar) op zoek in de nabijheid van Nijmegen. Zij is inmiddels ingeschreven bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) maar heeft nog geen woonruimte. Haar moeder is op dit moment ook in Nederland en helpt Kumani bij haar zoektocht en bij haar introductie in Europees Nederland (registratie bij Gemeente, BSN verkrijgen, bankrekening openen, studiefinanciering bij DUO, etc). Iedereen die dit leest en denkt "ik weet (of: heb) nog wel iets in of nabij Nijmegen en wil wel helpen": laat het mij weten! Als ik de kranten lees dan is het maar moeizaam gesteld met studentenhuisvesting in Nederland, dus als deze oproep succesvol is, dan help je een Statiaanse mede-Nederlander behoorlijk uit de brand! Ik hoor graag van jullie!

Wel, voor nu is het wel weer even zover (ik moet ook weer even in de routine komen!). Dus, tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.