Sint Eustatius

foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Womens Day, 8 maart 2017, Lions Den

Teamuitje Zeelandia, 10 maart 2017

Cook off voor H4 en H5, 22 maart 2017

GvP gospelconcert in Community Center, 25 maart 2017

Lions Den: Taste of the Cultures

Statia, 31 maart 2017.

Vrienden,

De school is weer begonnen na de week van de voorjaarsvakantie in februari. We naderen nu rap de eindexamenmaanden. Of leerlingen het ook voelen is niet altijd duidelijk maar ik voel het wel degelijk. Met zowel wiskunde als economie zijn we medio maart begonnen met het oefenen van oude examens. In het algemeen toch een beproefde methode om je voor te bereiden op de examens.

Vanuit Sint Maarten kwam ook een verzoek om hulp. Lysette - twee jaar geleden onze havo-valedictorian - studeert momenteel aan het Milton Peters College op Sint Maarten en staat aan de vooravond van haar vwo-examen. Of ik op enkele wiskunde-onderwerpen nog even een kleine toelichting wilde geven: met alle plezier natuurlijk! En zo vulde het weekend van 11 en 12 maart zich met uitleggen en oefenen. Nuttig en bovendien heel gezellig.

Eind februari en begin maart vonden wij het koud en winderig op het eiland! Niet te vergelijken met Europees Nederland natuurlijk (waar het in die periode heel winters weer bleek te zijn...) maar toch: we hebben bijna een week achter elkaar binnen gezeten! Dat gebeurt zelden. En als je naar school loopt (de heuvel af) en de wind zoeft langs de bovengrondse kabels ten behoeve van allerlei nutsvoorzieningen dan krijg je vanzelf het idee: tjonge, wat waait het!

Begin maart komen het schoolbestuur en ik met elkaar overeen dat we nog eens twee jaar vastknopen aan het huidig contract van drie jaar (dat eind van dit schooljaar afloopt). Die periode is zo gekozen dat we in 2019 het spreekwoordelijke licht uitdoen nadat het laatste NL-talig havo-jaar afzwaait na de examens. Tegen die tijd zien we wel weer verder. Met de huiseigenaar - door tussenkomst van Rudy en Rinda - spreken we af dat we graag nog diezelfde twee jaar blijven wonen waar we nu wonen. Nu, dat is geen probleem! En zo hebben we dus de basis gelegd voor nog eens twee jaar Statia.

Woensdag 8 maart is het "Wereld Vrouwendag" en die dag is er een themadag in Lions Den met in de middag een les yoga en in de avond nog een gala-avond. Mia is van de partij!

Vrijdag 10 maart heeft school een middagje uit (georganiseerd door het havo-team): we gaan vissen op Zeelandia met het oogmerk om de gevangen vis te barbecuen. Er wordt geen enkele vis gevangen dus van de bbq kwamen slechts de ingekochte hamburgers. Al met al best een geslaagde middag!

11 maart heeft Mia nog een bijeenkomst in het kader van "Wereld Vrouwendag": "Womens Night Out". Een totaal andere avond dan op woensdag, wel met hetzelfde thema: "Be Bold For Change". Leerzaam en plezierig.

Woensdag 15 maart zijn er de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de lokale politiek zijn er twee min of meer grote partijen: de DP (Democratic Party) en de PLP (Progressive Labour Party). Eerstgenoemde partij is een verbintenis aangegaan met het CDA en zo komt het dat Koos Sneek (van de DP) verkiesbaar is gesteld op de stembiljetten (hier op de BES-eilanden blijkt Koos meer stemmen te hebben behaald dan Mark Rutte, alleen Alexander Pechtold heeft er nog meer). Met andere woorden: de lokale bevolking kan kiezen voor een CDA-er die ze kennen! Uiteraard heeft de PLP zo haar bedenkingen. Die twee partijen blijken immers niet geboren om gemakkelijk samen te werken. Eigenlijk handelt PLP heel ondemocratisch door het advies af te geven niet te stemmen. Tja, zoals wij wel eens verzuchten: "kleine dingen hou je altijd".

Donderdag 16 maart komen Christine en Maldwyn (ouders van Sherees) bij ons eten. Mia heeft rijsttafel gemaakt. Zaterdag 18 maart doen we dit nog over maar dan met Jos, Carli, Koos en Nora. Woensdag 22 maart is er op school een zgn. cook-off. Waar die benaming vandaan komt weet ik niet (maar zo goed ben ik dan ook niet in mijn Engels...) maar het komt neer op een kookles voor leerlingen van havo-4 en havo-5 onder leiding van teacher Cheriette. De bedoeling is dat de leerlingen leren voor zichzelf te zorgen wanneer ze straks wellicht elders in de wereld op zichzelf wonen en studeren. Of dat doel is bereikt weet ik niet: zij die al kunnen koken (en het leuk vinden) zijn druk in de weer, anderen kijken toe. Aan het eind moet alles gezamenlijk worden opgegeten en ik ben ook genodigd (als mentor van havo-5, Etienne - mentor havo-4 - ondergaat momenteel een knieoperatie op Sint Maarten en kan niet aanwezig zijn).

Diezelfde avond gaan we trouwens ook nog eten bij Fay's en wel met Ad en Anita die we hebben leren kennen op bij de duikschool. Zij zijn hier voor een tweeweekse vakantie waarin duiken en wandelen. Met de auto hebben we ze ook nog voor hen onbekende delen van het eiland laten zien (w.o. the English Quaters) dat altijd weer een heel vernieuwend en verrassend beeld geeft op het eiland). Jammer genoeg was er geen tijd genoeg om ook de museumhuisjes op Lynn's Plantation te bekijken.

Zaterdag 18 maart gaan Rudy en Rinda (geholpen door Hilda) te keer in onze tuin: een grote boom (of is het een struik) zou met zijn wortels de cistern bedreigen en moest worden gekortwiekt. Aan de onderkant zijn diverse takken en wortels verwijderd maar (gelukkig) is de boom nog wel gebleven: hij is immers best mooi en geeft een boel privacy.

Zondag eten we heel gezellig bij onze buren (Michael en Kathy). We brengen zelf de zalm mee als voorgerecht en vervolgens schotelt Michael ons een verrukkelijke maaltijd voor. Het is heel gezellig en we praten weer even bij (over het eiland, over de school, over de politiek in Nederland en in de Verenigde Staten, etc). Michael blijkt een nieuw gadget te hebben gekocht een digitale "allesweter" die je aanroept met "Alexa" waarna je in het Engels een vraag stelt waarop dan direct een antwoord komt. Te koop bij Amazon!

Woensdag 29 maart is er een councilmeeting (dit soort meetings worden door Mia zo goed als altijd bijgewoond) met ditmaal slechts een (1) inhoudelijk agendapunt namelijk de pensioenen in Caribisch Nederland. In Bonaire zijn zelfs stakingen uitgeroepen maar ook in Saba en Sint Eustatius vallen er klappen. De gepensioneerden bij PCN gaan er dit jaar ongeveer drie procent op achteruit en volgend jaar (wanneer de dekkingsgraad niet genoeg is verbeterd) nog eens twaalf (!) procent. Tja, dat hakt er natuurlijk wel in. Er wordt een motie aangenomen om scherpe vragen te stellen aan betrokken organisaties en bestuurders in Nederland. We zijn benieuwd...

Donderdag 30 maart is er weer een Taste of the Cultures. Statia is niet groot, er wonen niet veel mensen maar wel van veel verschillende nationaliteiten. Het idee is om door voor elkaar te koken elkaar beter te leren kennen. Mia zet Nederland weer op de kaart: 's morgens met 2 anderen in een interview van bijna een uur op Statia Radio. Bij een eerdere Taste of the Cultures had ze wat Indonesische gerechten gemaakt. Er werd gevraagd waar en van wie ze dat geleerd had. Als je geboren bent naast Indonesische die bovendien nog een van de beste vrienden van jouw ouders zijn dan ben vanaf baby gewend aan andere geuren en smaken en leer je het koken vanzelf. Het werd genoemd als voorbeeld van het door met elkaar te eten, elkaar beter te leren kennen. En 's avonds presenteerde Mia een eerder beproefd recept: poffertjes met poedersuiker of (Statiaanse) honing en een appel/cranberry-prutje. Dat ging er weer goed in bij onze gasten! Op het podium zo af en toe een optreden, waaronder een dansoptreden van de "Angels of GvP".

Inmiddels is het goed merkbaar dat de zon weer naar het noorden kruipt en het ook hier zomer wordt. Overdag duidelijk warmer en het regent minder. Een glas met thee buiten laten staan als je weggaat is niet handig: vogels laven zich en maken er een bende van.

Wel, tot zover weer een hele brief vol met activiteiten. Tijd om weer even adem te halen: tot een volgende keer!

Mia en Jan.