Sint Eustatius

slideshow van foto's

GvP-teams naar/in Nederland

promofilmpje van duikschool Scubaqua (een echte aanrader!), enkele maanden geleden gemaakt: we hebben het productieproces van nabij meegemaakt!

Statia, 15 juni 2015.

Vrienden,

Wanneer Mia terugkomt herneemt de normale gang van zaken zich weer. Fijn dat ze er weer is. Dit avontuur zijn we immers met zijn tweeën aangegaan dus we horen hier met zijn tweeën te zijn. Dat is nu overigens niet voor lang. Een dag nadat Mia arriveert komt ook Mirjam aan. Een voor haar nieuwe, volkomen onbekende bestemming. Mia rijdt haar rond naar Battery De Windt op Whitewall en naar de andere kant van de vulkaan: de Botanical Garden. En ook naar de English Plantation en nog naar diverse andere andere plekken. Niet te vergeten het dorp - Oranjestad - zelf. Het blijft opvallend dat geen mens op het eiland het trouwens heeft over "Oranjestad", en noem het ook vooral niet op enige envelop: de post doet er geheid een paar weken zo niet maanden langer over want de post gaat dan eerst naar Aruba.

Met Jan bezoekt Mirjam de school en wandelt ze naar de kraterrand van de Quill en een dag later naar Venus Bay. Het verschil in vegetatie tussen beide wandelbestemmingen - het is al vaker gememoreerd - blijft groot: de vulkaan is zoveel vruchtbaarder dan de droge noordkant van het eiland! Natuurlijk gaan we ook af en toe uit eten: Blue Bead, Cool Corner en Old Gin House zijn populaire eetgelegenheden, maar ook hebben we - daags voor het vertrek van Mirjam - van een rijsthap met o.m. Mike, Marieke, Menno, Ingrid, Noortje en Hans bij ons op de porch genoten (Hans is de partner van collega Geertruida, zij is voor een cursus op Curacao, de anderen zijn van de duikschool Scubaqua). Een bijzonder gezellige avond!

Op school gaat het leven gewoon door. Revinio en Martijn (beide van HAVO-5-B) zie ik geregeld. Natuurlijk vervelen ze zich niet op het eiland maar de periode tussen "examen gedaan" en "uitslag" blijft er een die de kandidaten in spanning houdt. Trouwens, niet alleen de kandidaten: ook de docenten vinden het best spannend om te zien hoe het allemaal uitpakt. We moeten nog even wachten tot donderdag 11 juni. Dan komen de normeringen uit Nederland en Curacao waarna precies bekend zal zijn wie is geslaagd, wie niet en wie een herexamen moet doen. Het blijft spannend!

Eind mei, begin juni gaat ook een schoolteam naar Nederland om deel te nemen aan een schooltoernooi basketbal. De kids doen natuurlijk ook allemaal leuke dingen zoals skieën en karten maar ook het resultaat mag er best zijn: twee teams doen mee, een ervan wordt vijfde en het andere derde. Helemaal niet slecht! Op de Facebook-pagina van de school (te bereiken via de website van de school) is hier meer over te lezen en te zien.

In een nieuwe horeca-gelegenheid - Largo Heights - sluiten we nu al tweemaal de week af op vrijdagmiddag met een hapje en een drankje. Een initiatief van Joske. We zijn benieuwd of dit uitgroeit tot een vast item aan het eind van de week. Zou wel leuk zijn.

Het eiland is erg droog: het is de droogste mei-maand sinds een generatie, aldus onze lokale weerman George Works. Zijn over het algemeen best betrouwbare verwachtingen geven aan dat het tot september erg mager blijft voor wat betreft de neerslag. En of het hier nu mee samenhangt of dat het anderszins een seizoenkwestie is, we weten het niet, maar de vogels gaan wel erg te keer. Misschien omdat ze dorst hebben en op zoek zijn naar elke gevulde hondendrinkbak, misschien omdat ze gewoon met elkaar communiceren of is het wellicht een agressieve manier van het afbakenen van het eigen terrein. Hoe het ook zij, het klinkt s morgens wel heel vrolijk en zomers.

Over onze infrastructuur nog het volgende: wanneer ik een officieel stuk krijg (bijvoorbeeld een stempas) met een adres uit het bestand van Census office (dit is onze afdeling Bevolking) dan is dat geadresseerd met Bellevueroad 1-F en waar die 1-F vandaan komt is mij een raadsel. Ik zou niet weten waar 1-E of 1-C of dat soort nummers dan liggen en ik heb geen idee of er wel een nummer 2 of 3 is. Dat is ook helemaal niet nodig op dit eiland: bij Big Stone ga je omhoog, aangekomen bij Keli Keli ga je linksaf en dan het eerste huis aan je rechterhand. Of voor de post: postbus 007! Maar goed, we krijgen deze week dus weer een officieel stuk waarin staat aangegeven dat ons adres nu formeel Bellevue Road 8 is, met daarbij een verduidelijkend kaartje waarop wij een en ander kunnen verifieren. Dat verifieren lukt niet zo goed: als wij het kaartje goed begrijpen wonen wij op nummer 4, en niet op 8. Wanneer Mia naar Census toe gaat heeft het personeel aldaar veel plezier met haar. Het gesprek loopt ongeveer zo: als hier de weg begint en daar het spookhuis is (veel herkenbaar gelach bij "spookhuis") dan wonen wij toch echt op nummer 4. En daarin geeft het ambtelijk personeel Mia gelijk. Even later heeft zij een dan toch een officieel stuk in handen waarin staat dat ons adres Bellevue Road 4 is.

Tot zover ons adres. Postcodes (in Europees Nederland bestaan ze sinds 1978) zijn hier nog niet ingevoerd. Dat is wel eens lastig wanneer je op internet een boodschap kwijt wil waarbij je je eigen gegevens moet invoeren. Het veld voor de postcode is dan vaak een verplicht in te vullen veld maar ik zou niet weten wat ik daar moet invullen: 0000XX mag vast niet. Kortom, postcodes zijn misschien wel gewenst vanuit dit gezichtspunt. Echt nodig voor de postbezorging, navigatiesystemen of afstandsberekeningen zijn ze niet. En de invoering ervan zal op dit eiland nog wel een orde moeilijker zijn dan een herschikking van de adressen. Kortom, er gebeurt hier echt van alles! Geintje...

Woensdag komen broer Hans en schoonzus Manon. Hun zoon werkt tegenwoordig in het Avila Beach Hotel op Curacao en tijdens hun bezoek aan hem maken ze even een uitstapje naar ons eiland. Mia rijdt ze rond, ze genieten - net als wij - van een dagelijkse plons in zee en in het weekend ervaren ze de vulkaan! Een prachtig uitzicht over de krater is de beloning voor een best wel pittige wandeling naar boven en beneden! De haan die er vorige keren ook zat, was er ook nu weer!

Donderdag 11 juni is de grote dag voor de examenkandidaten (en voor hun docenten): de normering wordt gepubliceerd waarmee het behaalde aantal punten in het examen wordt omgezet naar een cijfer. Deze normering beoogt een gelijk niveau per vak over de verschillende jaren. Het resultaat voor onze HAVO is als volgt: van de vier HAVO-B leerlingen zijn er drie geslaagd en van de zes HAVO-A leerlingen zijn er vier geslaagd en een doet komende week een herexamen. Deze kandidaat heeft er voor gekozen om wiskunde opnieuw te doen dus de ons resterende dagen - woensdag 17 juni is het herexamen gepland - moeten we nog even stevig aan de slag!

Vrijdag 12 juni is de laatste reguliere lesdag. Nu volgen nog enkele weken met een toetsweek, rapportvergadering, rapporten uitreiken, boeken inleveren en nog zo een paar dingetjes. Er volgt nog een bbq met afscheid van vertrekkende collega s en dan volgt de vakantie. Maar goed zover is het nog niet maar aan deze brief komt nu wel een eind! Tot de volgende keer!

Mia en Jan.