Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

31 oktober 2021: dossierkoninkrijksrelaties.nl zevende bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

12 november: prijsuitreiking voor eerder gehouden sport- en danswedstrijden (het gele, het paarse en het groene team)

27 november: jan in het ziekenhuis

Statia, 29 november 2021.

Vrienden,

Nog even voortbordurend op de CSEC-examenuitslagen voor wiskunde. De CSEC-examens kennen niet echt een herexamens zoals dat in Europees Nederland bekend is, maar wel een eerstvolgende examenronde in januari (overigens niet voor alle vakken, niet voor economie, en ook niet voor additional math).

In mijn klas van A5 en A3 (van vorig schooljaar) hebben in totaal 21 mensen meegedaan, hiervan hebben er 10 een onvoldoende resultaat. Van deze 10 hebben zich er 8 aangemeld voor het examen in januari. Als ik deze herkansing even voor het gemak reken tot een en dezelfde examenronde en als al deze 8 zouden slagen dan krik ik mijn slagingspercentage zomaar op van 52 naar 90 procent. Maar ja dat weet ik dus pas weer in februari of maart. Vier van de acht hebben in elk geval al vast afspraken met mij gemaakt om zich (wekelijks) voor te bereiden op het komend examen (over een week of acht - gerekend vanaf begin november en inclusief de kerstvakantie - is het al weer 4 januari: de dag waarop het wiskundeexamen is gepland!).

Dan nog even heel iets anders. Voor hen die mij wat beter kennen: ik hobby af en toe met websites (indertijd deed ik voor Leiden Marathon de inschrijving via internet en de uitslagen na afloop, met een persoonlijk mailtje waarin hun resultaat op de door hen gekozen afstand, en dat voor alle deelnemers). Kortom, ik ben geen professional maar ik beheers een redelijke basis van de benodigde gereedschappen: hoe een MySQL-database te maken en te benaderen met queries alsook PHP en HTML voor de instructies in het script en de uiteindelijke layout op het scherm. Noem het een hobby.

Dat PHP is een scripttaal waarvan de versie periodiek verhoogt. Het is dan voor mij telkens weer een uitdaging om te bezien of mijn web-omgeving nog steeds in de hoogste PHP-versie goed werkt. En verdomd, waar in versie 7.4 mijn nieuwsbrieven nog moeiteloos konden worden verzonden, werkt dat in versie 8.0 niet meer zo goed. De tekstopmaak met HTML-instructies werkt in versie 7.4 uitstekend en in versie 8.0 verschijnen deze instructies ineens als platte tekst op het scherm.

Ik heb geen idee hoe dat komt maar de gevonden workaround is nu dat ik de nieuwsbrief (als HTML-bestand) eerst even opsla waarna ik het adres van dat bestandje per mail verzend. Met alle geadresseerden natuurlijk een "eigen" mailtje zonder vermelding van alle overige geadresseerden. Dat lijkt mij wel zo netjes. Kortom, ditmaal heb je een mailtje ontvangen waarbij de nieuwsbrief pas leesbaar wordt als je op de link hebt geklikt (of de link heb gekopieerd in de browser). Het is even knutselen maar dan heb je ook wat... ;-))))

Op dinsdag 16 november is het Statiaday. Als elk jaar is er om zes uur in de ochtend een ceremonie. Dit jaar weer (als vanouds) in het fort. In de afgelopen - al weer vier jaar? - was het in een tent naast het museum, vanwege herstelwerkzaamheden aan het klif waarop het fort staat. Maar dit jaar dus weer in het fort. Een mooie, historische ambiance. Allemaal keurig georganiseerd. Ik heb er geen foto-s van gemaakt omdat het elk jaar ongeveer dezelfde foto-s oplevert en bovendien zat ik op een stoel midden tussen andere mensen en in een tent: beetje lastig om foto-s te maken. Statiaday viel dit jaar op een dinsdag en de school is dan vanaf maandag tot en met woensdag gesloten. De week voorafgaand zijn er in het dorp wel enige festiviteiten, meestal gericht op de jeugd. Op zaterdagavond was het gospelnight: die avond waren wij er ook. Best leuk maar op een gegeven moment waren we zeiknat van de almaar aanhoudende regen. Als twee verzopen katten kwamen we weer thuis.

Er is op het eiland een felle discussie (althans, in de Eilandsraad) over de door Nederland zo vurig gewenste ferry. De regeringscommissaris is voor zover wij kunnen nagaan de enige die zich (wellicht noodgedwongen) enthousiast toont over de ferry. De Eilandsraad zet in op verbeterde luchtverbindingen (verbeterd in termen van frequentie en betaalbaarheid) en op een rechtstreekse verbinding met Bonaire. Op statia.nu heb ik in elk geval weer twee brieven aan de Tweede Kamer gepubliceerd (een van 19 november en een van 20 november 2021). Op zondag 28 november is er een soort testafvaart met wat toespraakjes voor genodigden en een tweetal rondvaarten nabij het eiland voor het eilandelijk publiek.

Op maandag 22 november wordt onze school weer eens bezocht door de Inspectie. Dat was al weer een tijdje geleden (vanwege de pandemie). Aan het eind van het bezoek is gebleken dat we de "basiskwaliteit" mochten behouden en natuurlijk zijn er dan nog enkele aandachtspunten.

Op woensdag 24 november is het voor ons dan zover dat wij onze boostervaccinatie krijgen (Moderna). In beginsel geldt: zolang de vorraad strekt en men begint met de ouderen. En tja, als je grens trekt bij 60 dan behoren Mia en Jan dus ook tot de ouderen. We zijn er blij mee, ook met het oog op de met de kerstvakantie te maken zeilcruise.

Op vrijdag 26 november is er weer een fundraising bij de kerk. Mia is gevraagd om erwtensoep te maken. We hadden in de voorbereiding van deze soeppartij al een redelijk deel van de voorraad van erwtensoep bij High Five ingeslagen die dient als basis. Met recht dus een beetje uit blik en beetje van mezelf: dus een ruime pan is in de verkoop gegaan. Toevallig kwam ik vrijdag onze voorzitter (van het schoolbestuur) Christina tegen en die zei: "zeg maar tegen Mia dat de erwtensoep lekker was!". Dus dat was goed bevallen.

Zaterdag 27 november wandel ik weer eens een keertje naar Fort de Windt (Whitewall) en weer terug naar het dorp: Para Mira. Bij Para Mira, zo is de bedoeling, drinken we en eten we wat. Zover kwam het niet. Want, hoewel ik er niet alles van weet, overviel mij een flauwte. Achteraf gezien misschien een tekort aan vocht, zout, suiker, zeg het maar. Er is een ambulance besteld en ja hoor: Jan wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt het allemaal reuze mee te vallen maar de dokter wil even zo goed mogelijk zeker stellen dat het geen hartaanval is geweest (onwaarschijnlijk want ik heb verder geen pijn op de borst gehad). Maar dat neemt wat tijd. Een hartfilmpje (dat was niet zo veel bijzonders en kostte ook niet te veel tijd) en een drietal bloedonderzoeken met tussenpauzen van 3 uur. Kortom, pas om een uur of negen in de avond het laatste onderzoek dat ergens rond tien uur uitwees dat er niet zoveel aan de hand is geweest. Maar dan ben je dus pas weer rond half elf a elf uur weer thuis. Voor de zekerheid heeft de dokter mij op een bezoeklijst voor de cardioloog geplaatst dus ik verwacht ergens in januari een bezoekje aan deze specialist (die eens in de zoveel tijd ook ons eiland bezoekt).

Wel, tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.