Sint Eustatius

5 februari 2023: dossierkoninkrijksrelaties.nl achttiende bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _ _


23 februari - 8 maart: tesesa leslie in NL, utrecht, den helder, etc.

27 februari: christina timber op bezoek

26 februari: lezing in pinto (amsterdam) over schrijvers helman en arion

Almere, 12 maart 2023.

Vrijdag 27 januari gaan we weer even langs bij de Renault/Dacia dealer in Almere. We zetten de optie (Dacia Jogger) om in een contract! Weliswaar vindt de levering pas rond juni/juli plaats, maar de knoop is doorgehakt en we verheugen ons erop!
Na ons bezoek aan de dealer gaan we koffie drinken met Marlene, Frans, Priscilla en Cheyenne.

Zaterdag 28 januari komen Henk en Mar langs (met hun nieuwe electrische auto). Bijzonder gezellig en veel bijgepraat. Geluncht bij Loetje.

Weer een week met logopedie en fysiotherapie en op dinsdag de 29e een presentatie van de profielwerkstukken op school. Bij elkaar ongeveer 90 teams van VWO en HAVO die een dergelijk werkstuk presenteren. Met een aantal docenten (waaronder ik) beoordeelden we elk ongeveer vier van deze presentaties. De presentatie vonden plaats in de aula en op de nabijgelegen gang in marktkraampjes. Ook ouders en andere familieleden waren er om te zien wat hun zonen, dochters, neven en nichten presteerden. Een gezellige maar ook wat chaotische avond.

Fysiek zijn er toch nog wel wat afspraken. We noemden al de logopedist (een keer per week) en de fysiotherapeut (ongeveer twee keer per week met aandacht voor krachtoefeningen in armen en benen en ook aandacht voor de balans: met name dat laatste is soms wel eens lastig...). Op 2 februari is er het bezoek aan de cardioloog: ik heb de drie voorafgaande dagen rondgelopen met een kastje dat het hart continu monitort. De cardioloog stelde vast dat het daar in elk geval niet ligt (waardoor de dosering van de medicijnen ongewijzigd blijft), het hart functioneert uitstekend.

Vrijdag rond koffie- en luchtijd komt Ruurd langs. We hebben elkaar lange tijd niet gezien of gesproken en we praten gezellig bij.

Meestal op vrijdags praten we ook even bij met Etienne (op Sint Eustatius, elke week) en Jolly (ook op Sint Eustatius, niet elke week). Even afstemmen hoe het aldaar gaat. 15 maart vinden op Sint Eustatius verkiezingen plaats en naast de twee oude bekenden PLP en DP is er nu ook een derde partij: het CDA. Ook Jolly staat op de lijst van deze nieuw opgericht lokale afdeling van het Nederlandse CDA.

Zaterdag 4 februari gaan we langs in Katwijk. Perry is jarig dus bezoeken we Per en Jeannette. Het was een onverwacht bezoek en vaak zijn dat de gezelligste, in elk geval was het heel gezellig!

Maandag 5 februari komt Maaike op de koffie (en lunch). We halen herinneringen op uit Curacao (hebben Ab en Maaike verschillende jaren gewoond) en Sint Eustatius (waar Maaike en haar zus Harmien ons hebben bezocht).
In de middag drinken we wat met onze Indiase vrienden die we in dit hotel hebben leren kennen. Ze werken beide bij een bank en hebben net een huis gekocht in Almere dat ze binnenkort gaan betrekken.

Maandagmiddag 6 februari drinken we thee bij Loetje waar we hebben afgesproken met Lafayette. Deze oud-leerling van mij op Statia zit op de Haagse Hogeschool en doet een stage bij Regus, vijf verdiepingen boven ons in het hotelgebouw.

Verder gebeurt er deze week niets spannends (dinsdag, woensdag en donderdag is het mijn werkweek op school). Vrijdag 10 februari gaan we even langs bij Ipie (Mia-s moeder) in Lisse en brengen aansluitend Mok (zus van Mia) terug naar Leiden.

Zaterdag 11 februari gaan we naar Clarisse en Ed in Bussum. Clarisse kennen we als Stenapa-directeur in Statia maar ze woont nu weer in Nederland. In Bussum heeft Clarisse een appartement gekocht en wij zijn benieuwd. Het is nog volop in verbouwing en (waarschijnlijk als gevolg van veel vocht in het huis vanwege de verbouwing gaat de voordeur niet open). Het mag de pret niet drukken en we drinken wat koffie in een tentje in het gezellige centrum van Bussum (alwaar het appartement vlakbij is).

Zondagmiddag 12 februari komt onze soort-van-dochter Emilia langs. Met de trein helemaal vanuit Middelburg naar Almere. Binnenkort (6 maart) begint ze met haar thesiswerk waarmee ze haar studie Civil Engineering aan de Hogescheel Zeeland hoopt af te ronden. Wij zijn erg trots op haar!

Marlene en Frans wonen vlakbij mijn logopedist en na afloop van een logopediesessie op maandag 13 februari gaan we op de koffie bij hen. We spreken af om met de rest van de familie Roffelsen 19 maart pannenkoeken te gaan eten in het restaurant in de wijk Nobelhorst dat we een paar maanden geleden niet konden vinden. Marlene, Frans, Priscilla of Cheyenne weten wel waar het is, dus dat zal wel goed komen.

Op 15 februari is Earlin jarig. Dat is op zichzelf niet zo heel bijzonder: er zijn wel meer mensen jarig die wij ook niet opnemen in onze nieuwsbrief. Maar Earlin (zus van Milly en Marlene, schoonmaakster op de GvP school) stuurt ons nagenoeg elke dag een app waarin ze ons weer een gezegende dag toewenst. Zoveel toewijding wilden we toch niet onvermeld laten.

Donderdag 16 februari bezoeken we de neuroloog. Zij is erg tevreden over de voortgang van het herstel (dat overigens nog wel een half tot een heel jaar kan duren). We maken geen nieuwe afspraak. Wij leggen dat uit als een goed teken.

Op vrijdag 17 februari gaan we weer even langs Lisse (Ipie) om daarna Mok weer naar Leiden te brengen.

Zaterdag de 18e gaan we op de koffie/lunch bij Hans en Manon in Franeker. We gaan terug via Frederiksoord alwaar we overnachten. Alvorens te overnachten gaan we gezellig uiteten in Steenwijk met Geertruida.

Komende week is het toetsweek op school. Ook ik ben ingeroosterd en draai mijn uurtjes van surveilleren. Mia luncht 22 februari bij Loetje (tegenover het Centraal Station in Amsterdam) met Claudia. Claudia is van het hotel in Statia dat te lijden heeft van de erosie op het eiland, waarover door de lokale Statiaanse overheid waarschuwende rapporten zijn achtergehouden en waarvoor de rechter nu een schadeloosstelling (met dwangsom) heeft opgelegd aan het Openbaar Lichaam Sint Eustatius ten gunste van Claudia en Bob.

Op 23 februari landt Teresa Leslie op Schiphol (vanuit Baltimore, Verenigde Staten) en Mia haalt haar op (met de trein). Ze is onze gast in ons hotel tijdens haar verblijf alhier. Die middag - 23 februari - bezoek ik de bedrijfsarts (van school) die mij weer "vrijgeeft".

Met Teresa toeren we wat rond in het land. Vrijdag 24 februari gaan we naar het Mauritshuis waar we (met assistentie van Arjan weer gemakkelijk terecht kunnen). En passant ontmoet ik enige bevriende beveiligers (waaronder Gieta).
Op weg naar het Mauritshuis laten we nog even Paleis Huis ten Bosch zien. Maar daarvoor moeten we een stukje Rijksstraatweg op, wat niet mag. Het gevolg: aanhouding door marechaussee en controle van identiteitsbewijzen. Saillant detail: al die tijd zit Teresa op de achterbank en zij wordt niet aangesproken en ook hoeft zij geen ID-kaart te tonen...

Zaterdag 25 februari bezoeken we (met Teresa) Clarisse en Ed in Bussum. Het appartement in Bussum is weer een stukje verder geperfectioneerd en s-avonds gaan we heerlijk Surinaams eten (in Bussum, vlak bij hun appartement).

Zondag 26 februari gaan wij (Mia en Jan) naar Amsterdam met de trein. In de middag is er in Huis Pinto een lezing van Caribische Letteren. Deze lezing gaat over de schrijvers Helman en Arion. Boeiend: zowel de lezing als de entourage in Huis Pinto (Sint Antoniebreestraat 69).

Maandag 27 februari komt Christina Timber langs. Die is al een week of twee in (Europees) Nederland. Gezellig bijgepraat in ons hotel-appartement en vervolgens geluncht bij onze huiskroeg Loetje.

Woensdag 1 maart gaan we met Teresa naar Den Helder. We bezoeken natuurlijk het marinemuseum en de Tonijn. Lunchen doen we bij Nogal Wiedus met uitzicht op de Razende Bol en Texel. We sluiten de dag af met een etentje bij het Thaise restaurant Mallika in Almere.

Donderdag 2 maart gaan we met de trein met Teresa naar Utrecht. We gaan naar het museum De Speelklok en we maken een rondvaart over de grachten.

Vrijdag 3 maart "doen" we weer even een rondje Lisse (Ipie), Leiden (Mok) en Den Haag (post).

Zondag 5 maart gaan we met Teresa eten in Het Gouden Huis: een Indische/Japanse eettent in Almere (met bestellingsrondes die we doen op een tablet: kennen we van het Japanse restaurant in Noordwijk waar we eens met Caat zijn geweest).

En dan is het maandag 6 maart. We bezoeken de mobiliteitsconferentie in theater Flint in Amersfoort. Het thema is "mobiliteit voor iedereen" en onze inbreng is "vergeet Caribisch Nederland niet".

De schoolvakantie is inmiddels achter de rug en school begint weer.

Woensdag 8 maart vertrekt Teresa weer naar huis. Mia brengt haar naar het station Schiphol en reist zelf verder naar Den Haag (Tweede Kamer).

We realiseren ons dat het weer lang heeft geduurd alvorens deze nieuwsbrief verscheen. Mischien moeten we de frekwentie verlagen...

Tot de volgende keer,
Groet,

Mia en Jan.