Sint Eustatius

foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

weekend 12-14 november met Adrie en Justa

de week van Statia Day

noodweer de dag na Statia Day

Taste of the Cultures in Lions Den

Afscheid van Marielle en Lois

Assembly: World Aids Day en "verslavingen"

Opening en verjaardag (173 jaar) van Bethel Methodist Church

Bethel Methodist Church in Daily Herald

Uitreiken certificaten Cambridge Engels

Kerstmarkt bij Esther

Christmas parade voor de jeugd

Kerstdienst in Bethel Methodist Church

Statia, 14 december 2016.

Vrienden,

Het weekend van 11 tot en met 14 november staat in het teken van het bezoek van Adri en Justa. Vrijdagavond eten we een hapje Chinees bij Fay en zaterdag maken we een rondrit over net eiland: Battery De Windt op Whitewall met zicht op Sint Kitts. Aan de andere kant van de Quill zien we de Botanical Garden en The English Plantation. Van het ene punt op het eiland naar het andere komen we langs het dorp: bij Paramira drinken we even koffie. Tenslotte gaan we naar Zeelandia Beach waar het strand met grote tractorbanden ontoegankelijk is gemaakt voor autos (ter bescherming van broedende zeeschildpadden en hun kroost).

Zondagochtend beklimmen Justa en Jan de Quill (mooi zicht op de krater vanaf de rand). Later diezelfde ochtend gaan we met ons vieren naar de Bethel Methodist kerk in Jeems. Adrie is helemaal enthousiast over onze Grand Cherokee en zo af en toe kan hij het sleutelen niet laten. Toegegeven: het klokje geeft weer de juiste tijd aan, het rare rammeltje is weg en het lijkt wel of het afremmen op de motor nu ook effectiever verloopt. Adrie heeft enkele filmpjes op internet laten zien waaruit blijkt dat je - in low gear - zo goed als in elk terrein uit de voeten kan!

Maandag is er een townhall meeting waar Adrie en Justa nu zelf de bijzondere manier van besturen en democratische besluitvorming op dit eiland hebben kunnen meemaken. In de middag is Adrie mijn gast tijdens twee wiskundelessen. Maandagavond vertrekken Adrie en Justa weer naar Sint Maarten om twee dagen later door te reizen naar Nederland. Het was een speciaal weekend met goede gesprekken, veel humor en een echt goede beleving van het leven hier.

Dinsdag is dan een werkdag: de laatste al weer voor deze week. Morgen is het immers Statia Day en de rest van de week is gemakshalve maar helemaal vrij geprogrammeerd. In de aanloop van Statia Day maken we maandagavond een deel van de gospelnight mee, en dinsdag een deel van de youthnight. Woendagochtend om zes uur zitten wij weer klaar op de binnenplaats van Fort Oranje. Na gebed, volksliederen (NL, USA en Statia, allemaal uit het hoofd!) en het hijsen van de drie vlaggen is er een reeks van speeches en optredens. De leider van PLP (bij de verkiezingen nipt de grootste politieke partij op het eiland) maakt er op zijn geheel eigen wijze een Fidel Castro-achtige speech van: te lang, politiek gekleurd en niet feestelijk. Tijdens zijn speech waren er de saluutschoten van het marineschip Zr. Ms. Holland die - naar wij aannemen - gewoon op tijd en volgens het programma werden afgevuurd waardoor een beetje chaos ontstond: moest je nu luisteren naar de speech die maar doorging of ging je kijken naar het saluutschoten afvurend schip. Menigeen liep een beetje door elkaar.

Na afloop van de speeches en de inspectie door de governor verlieten de jeugdgroepen marcherend de binnenplaats (waar ze even voor zes uur ook feestelijk waren binnengemarcheerd). In de avond waren er weer optredens in het dorp om het feest op te luisteren. Waar de goden Statia Day vorig jaar vergastten op een hoosbui bleef het dit jaar op deze dag droog. De dag erna echter - wij zaten achter een kop koffie bij Para Mira - was er een hoosbui met knallend onweer die zijn gelijke nauwelijks kent. Enorme rivieren stroomden over de straat en hier daar fikse schade aan de weg. Internet lag er verscheidene uren uit. Om met vriend Maurice te spreken: "dit stond niet in de folder (toen we naar Statia vertrokken)...".

De rest van de week verloopt rustig: na Statia Day (woensdag) is de school op de twee erop volgende werkdagen gesloten waarna het weekend volgt. Dinsdag 22 november is de Kinderombudsman op het eiland. Hoewel wij geen specifieke punten hebben gaan wij toch even langs (net als de vorige keer toen de Ombudsman langs kwam). Met Gaby en Esther (heeft op dezelfde school in Lisse gezeten als Mia eertijds) delen we onze percepties op de lokale besturing van het eiland. Ook de lopende dossiers betreffende ons eiland (i.c. pensioenen van personeel van voor 10-10-10 en internet op school) spreken we even door.

Donderdag 24 november is er de "taste of the cultures"-avond van deze maand. Esther en dochter Sterre helpen Mia en hoewel de opkomst niet zo groot is, is het toch een leuke avond. Mia c.s. vertegenwoordigen Nederland met een rijsthap. Dat dit wellicht een enigszins koloniaal accent zou kunnen benadrukken is een kleinigheid waar niemand bij stilstaat. Gewoon lekker eten!

Maandag 28 november is Christelle jarig. Zij is duikinstructeur bij Scubaqua en dit feit is aanleiding om - waren we toch al eens van plan - die avond een uitgebreide rijsttafel te verzorgen voor het gehele Scubaqua-team: reuze gezellig! Er was een speciale verjaardagstaart voor de jarige: 2 schildpadden gemaakt van indonesische stoomtaart bedekt met schijfjes kiwi en uitstekende bananen die de (zwem)poten voorstellen.

Op 28 en 29 november is minister Bussemaker (min OCW) met haar gevolg op het eiland. Op dinsdag is er o.m. de feestelijke opening van de gerenoveerde Bethel Methodist School waar Mia ook bij aanwezig was. Die middag komt de minister en haar gevolg ook op de GvP-school langs en ons managementteam (w.o. Rosalie en Etienne) vinden in de marge gelegenheid om de specifieke eilandgerelateerde problematiek van onze school onder de aandacht van de hoogwaardigheidsbekleders te brengen.

Op 30 november neemt het team op school afscheid van de collegas Marielle (gaat terug naar Nederland) en Lois (gaat naar Curacao). Een mooie afscheidsspeech van de directeur (Rosalie), het aanbieden van mooi bbq-gereedschap en daarna nog even napraten met wat soep in het restaurant.

Diezelfde woensdag is er in Lions Den een councilmeeting van de Eilandsraad. De agenda is een beetje omfloerst maar de werkelijke reden - die in de vergadering natuurlijk heel duidelijk werd - betreft het ontslag van commisioner (wethouder) Astrid McKenzie-Tatem. Zij is binnengekomen door toedoen van partijleider (PLP) die haar kennelijk nu laat vallen als een baksteen. Zij verdedigt zich op stijlvolle wijze en laat niets onbenoemd: de dictatatuur waarmee Clyde van Putten zijn partijleiderschap invult en het dedain waarmee Richeline Leerdam anderen (andersdenkenden) bejegent. Zij benoemt publiekelijk de wijze waarop dictatoriaal inbreuk wordt gemaakt op financiele verantwoordelijkheden. De opvolger van Astrid - Charles Woodley - heeft de uitdagende taak om de relatie met politiek Den Haag te optimaliseren. Astrid was daar redelijk in geslaagd maar het feit dat minister Plasterk (minBZK) naar aanleiding van deze ontwikkeling alle communicatie met ons eiland heeft opgeschort, belooft niet veel goeds voor de toekomst.

Donderdag 1 december is het World Aids Day. Reden voor een Assembly op school. Deze assembly stond ook in het teken van "verslaving". De verschillende risicos werden door de organiserende klas VMBO-T-4 goed toegelicht en met name de sketch over het risico (voor meisjes) van loverboys werd indrukwekkend neergezet. Na afloop zang en dans waarbij Felistas Mayombo niet onvermeld mag blijven: haar prachtige stem werd ook al gehoord tijdens GvP got talent en Statia Day.

De Bethel Methodist Church is een half jaar uit de roulatie geweest vanwege een renovatie. Gedurende dit half jaar zijn we naar de (veel kleinere) kerk (een dependence) gegaan in Jeems, nabij het vliegveld. Maar op 4 december werd de gerenoveerde kerk weer opnieuw in gebruik genomen. Tijdens de feestelijke dienst is natuurlijk een overzicht gegeven van de uitvoering van het project en ook een geschiedenis die teruggaat tot 1843 en waarin Black Harry een rol heeft gespeeld. De kerk is de oudste op het eiland die nog steeds operationeel is. De preek - over het algemeen toch niet het spannendste deel van de dienst - was ook ditmaal een pietsie lang maar toen de dominee een licht kritisch geluid liet horen over het leiderschap op ons eiland, werden de gemoederen wel enigszins beroerd. Toch wel weer leuk ;-)

Maandag 5 december is er de uitreiking van het Cambridge English cerificaat. Nadat het besluit is genomen om de instructietaal op de scholen op het eiland Engels te laten zijn is een professionaliseringsproject gestart waarin alle docenten (van onze school, van de basisscholen en ook van het kinderdagverblijf Buzzy Bees) een zeker niveau. De university of St. Martin heeft de opleiding verzorgd (docenten Rhoda, Wendy and Nathasha) en na ongeveer anderhalf jaar is er nu dan het resultaat. Het is een feestelijke avond onder de overdekte van de GvP-school, die ook wel als "graduation" werd geduid, maar zelf vinden wij die term toch meer weggelegd voor de diploma-uitreiking van de core-business van onze school: de studenten!

Zaterdag 10 december is er in de middag een kerstmarkt in de tuin van Ester en Gerard (en Sterre en Maas). Zondag 11 december belanden we toevallig in de Christmasparade voor de jeugd (waar we wel van af wisten, maar we hadden er niet meer bij stilgestaan: toch maar een fotootje geschoten...). Dinsdag 13 december sluit de werkweek (op school althans) af met een door de Student Council georganiseerd kerstgala (met muziek, dans en voedsel).

Woensdag 14 december is er de laatste schoolactiviteit voor de kerstvakantie: in de ochtend is er de traditionele kerstdienst, dit jaar in de recentelijk gerenoveerde Bethel Methodist Church. Na de vakantie komen we weer in de lucht! Alvast plezierige feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling toegewenst! Tot in januari,

Mia en Jan.