Sint Eustatius

3 januari: woontoren "Witte Anna"

7 januari: nieuwjaarsconcert Noordwijk

13 januari: nieuwjaarsreceptie wijkvereniging BRS

15 januari: ontschotting bij Turfhaven, Den Haag

Den Haag, 3 februari 2024.

We zijn het nieuwe jaar begonnen met een receptie bij onze buren: expats uit de Verenigde Staten en werkzaam in Rotterdam. Was een gezellige avond/nacht: een uitzicht over Den Haag, precies het deel dat wij zelf niet kunnen zien. Wij kijken naar Delft en Rotterdam (vanuit Den Haag is dat het zuiden).

Op 2 januari nemen we een belangrijk besluit: we nemen ons voor om hier (Turfhaven) te blijven wonen en bezoeken de makelaar om afspraken te maken voor de verkoop van ons appartement aan de Cornelis Houtmanstraat. Onze huurders blijven er tot maximaal 1 oktober (tenzij zij het kopen).

Op 3 januari ben ik op weg naar mijn fysiotherapeut en wandel ik langs de woontoren "Witte Anna". Deze toren staat nabij het Centraal Station en die ligt op mijn looproute. De woontoren wordt gerenoveerd en er staat een informatieve omheining om de werkplek. Hiervan maak ik foto-s.

Op 7 januari bezoeken we het nieuwjaarsconcert in Noordwijk (Hotel Huis ter Duin). Jeannette speelt in het orkest en - kennelijk - geniet dit concert al een ruime traditie. Het is heel leuk om er bij te zijn. Dinsdag 9 januari komt Ruurd ons appartement bewonderen. Hij blijft gezellig lunchen. Emilia verlaat haar kamer bij ons, zij verkiest Middelburg als woonplaats.

Onderzoek naar de oorzaak van mijn herseninfarct gaat intussen gewoon door en door tussenkomst van een cardioloog wordt het hart nader onderzocht. Eerst met een kastje dat 72 uur het een en ander registreert. Ook een echo wordt gemaakt, en daarna nog een MRI. En tenslotte gaat de cardioloog ook nog eens in het hart kijken met een camera op een katheter (via de pols de slagader in en als je dan de bloedbaan volgt kom je vanzelf in het hart uit, je voelt daar overigens niets van). Uit dit alles volgt de conclusie dat 1) niet direct een oorzaak wordt gevonden voor het optreden van een herseninfarct maar 2) de kransslagaders toch nodig moeten worden geschoond. Kort en goed: een bypass operatie in het LUMC wordt gepland voor over een week of zes tot acht.

Terug naar het (min of meer) chronologisch verslag: op 13 januari bezoeken we de nieuwjaarsreceptie van de Bewonersorganisatie Rivierenbuurt en Spuikwartier (BRS). Die receptie vindt plaats in het wijkcentrum aan de Zaanstraat. Hier is ook een basisschool gevestigd en als vrijwilliger heb ik (Jan) mijzelf aangemeld om het rekenonderwijs te ondersteunen. Ik moet nog beginnen en ben benieuw hoe het gaat bevallen.

Op 15 januari maak ik enkele foto-s van het de ruimte om "onze" Turfhaven: de schotten eromheen zijn verwijderd en het kriljgt allemaal een meer ontsloten indruk.

Op 23 januari komen Inez en Wim langs. Dit zijn docenten aan het CLD die zich betrokken weten bij de introductie van nieuwe docenten (zo eentje die ik tot voor kort ook was). Ik had ze uitgenodigd in Den Haag en vandaag vonden ze een gaatje in beider agenda. We hebben een gezellig bijgepraat onder het genot van een kop thee.

Diezelfde 23e januari krijgen we van de huurders bericht dat de vaatwasser het heeft begeven. Die machine is ca veertien jaar oud dus zonder veel nadenken besluiten we die te vervangen. De volgende ochtend kopen we er een bij CoolBlue die weer een dag later wordt bezorgd. Wij wachten de leverantie op en zien toe op de installatie. CoolBlue neemt de oude machine mee retour en iedereen is weer tevreden!

Vrijdag 26 januari gaan we koffiedrinken met oud-collega Folkert in het VaderCentrum aan het Jonckbloetplein alwaar hij als vrijwilliger werkzaam is. We praten met en over een Arubaanse student die haar weg probeert te vinden in het (Europees) Nederlandse onderwijswereldje. We hebben een prettig gesprek en wellicht krijgt het gesprek nog een vervolg wanneer zij haar (eerste) stappen zet op haar pad.

Zondag 28 januari komen Pim en Marjan langs. Ons appartement blijft het bekijken waard. Bovendien is het heel gezellig.

Het is inmiddels februari en (tot mijn schrik) bemerk ik dat het niet is gelukt om in januari een nieuwsbrief te verzenden. Deze gaat nu snel weg en we zullen zien of de regelmaat van (ongeveer) eens per maand kan worden aangehouden.

Groet, en tot volgende keer,

Mia en Jan.

Onze Statia-belevenis (en het vervolg erop) is - met foto-s - ook te volgen op https://eux.jhtm.nl: kies voor een jaar in de menubalk en vervolgens voor een brief.

Liever geen mailtje meer ontvangen over onze Statia-belevenis? Of liever op een ander adres? Laat het ons even weten!