Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

11 feb: begrafenis leonie brown (let op: op een vd foto-s zie een ezel grazen op het veld...)

12 feb: artikeltje in daily herald over beschikbaarheid van CXC-suite op saba en sint eustatius

13 feb: 6th annual gospel competition met o.m. winnaar 13-18 jaar juvelle maduro

17 feb: assembly onder de overdekte

17 feb: ouderavond op school

17 feb: science cafe (herstart na corona!) met oude kaarten van statia en een geschiedenis van alexander hamilton

19 feb: begin van de februari-vakantie met een hapje en een drankje met de collega's

21 feb: kerkdienst met harvest thanksgiving en met zegening nieuwe auto bethel methodist church

22 feb: eerste shot van moderna vaccinatie (ivm covid19)

7 mar: boekpresentie van marion schroen (boek met hiking trails op statia)

Statia, 14 maart 2021.

Vrienden,

11 februari is er de begrafenis van Leonie Brown, de moeder van Garry, Lennard, Franklin, Debby en de oma van Lenaria en Saskia. Wij zijn er ook.

Op vrijdag 12 februari meldt de Daily Herald dat Sint Eustatius en Saba het CXC-programma hebben geadopteerd. Dat was volgens mij al zo, maar er is - kennelijk - op 2 december 2020 een overeenkomst getekend waarbij deze situatie nu ook officieel is bezegeld.

Zaterdagavond 13 februari is er al weer het zesde jaarlijkse gospel competition in twee categorien voor de jeugd: van 7 to 11 jaar en van 13 tot 18 jaar (je zal maar 12 jaar zijn: dan heb je dus mooi pech...). En dan te bedenken dat we ze alle zes hebben meegemaakt. We nemen Geertruida mee die net die dag wordt vrijgegeven van haar quarantaine (nadat ze een aantal jaar er tussenuit is gegaan: gewerkt op Bonaire, maar nu dus weer terug). Jolly is gevraagd om in de jury plaats te nemen en het is al met al weer een genoeglijke avond. In de categorie 13-18 jaar wint mijn vierdeklas leerling Juvelle: een winst die wij ook zeer verdiend vinden.

Op 17 februari gebeuren er verschillende dingen waarbij een of meer foto-s zijn gemaakt. Geregeld, en nu dus ook op deze dag, wordt er een zgn Assembly gehouden waarin mededelingen worden gedaan of een boodschap wordt uitgedragen (een soort Alle Hens, maar dan op school). Eind van de middag is er een Science Cafe bij CNSI. Dat is al zowat een jaar geleden voor het laatst geweest vanwege covid19, maar nu is het er dan weer eens. Twee presentaties waren de moeite waard: een over oude kaarten van Sint Eustatius en een over Alexander Hamilton, afgebeeld op het 10-dollarbiljet, de eerste minister van Financien van Amerika, geboren op Nevis (van St Kitts and Nevis) en die - zo blijkt nu - kennelijk ook een paar jaar op Sint Eustatius heeft gebivakkeerd.
En aan het eind van de dag - het is dan inmiddels avond - is er een ouderavond op school, onder meer over het CXC-programma.

De laatste week van februari is het vakantie op school. En op 19 februari 2021 wordt dat met de collega-s gevierd (ingeluid) met een hapje en een drankje. Motor achter dit festijn is Tanzania (van de administratie).

Op zondag 21 februari is er een kerkdienst (net als elke zondag), deze keer was het thema Thanksgiving voor de Harvest en dan wordt er allerlei fruit etc. de kerk ingedragen. Ik heb er maar eens een paar foto-s aan gewijd.
Later die (zon)dag is er een maaltijd bij Golden Era gepland. Golden Era heeft haar faciliteiten ter beschikking gesteld (tafels, stoelen, bestek en - niet onbelangrijk - de keuken). Wat is namelijk het geval: Mia heeft het plan opgevat (samen met Jair, de zoon van David) om een Indonesische Maaltijd voor te schotelen voor ongeveer 25 mensen. Die voorbereiding vond plaats bij ons in de keuken maar om een uur of vier in de middag is alles verplaatst naar waar het allemaal plaatsvindt. Mia had veel eer van haar werk want iedereen was vol lof over het eten!

Maandag 22 februari is het voor ons dan in die zin een belangrijke datum dat de eerste van twee vaccinaties (Moderna) onze armen in wordt geprikt. Een maand later volgt een tweede en dan is het eind van de pandemie in zicht, althans voor ons. De informatiecampagne is belabberd laat op gang gekomen en als je weet dat de Statiaanse bevolking tamelijk ontvankelijk is voor de conspiracy theories die op Facebook de ronde doen, dan is dat allemaal reuze voorspelbaar dat slechts een klein deel van de bevolking op komt dagen. De eerste groep (waaronder wij dus!) is ongeveer 700 man groot terwijl het aantal mensen van 18 jaar en ouder ongeveer driemaal zo groot is. Waarschijnlijk kijken veel mensen de kat uit de boom en als er dan niemand uit deze eerste groep omvalt, dan volgens ze wellicht bij een volgende gelegenheid (die in het vooruitzicht is gesteld). We zien wel hoe het zich ontwikkelt. Onze tweede vaccinatie staat 22 maart op het programma.

In de loop van vorige maand hebben we ons internet abonnement opgewaardeerd. We hebben nu het zgn. platinum-pakket en toen ik me daarvoor aanmeldde was het "25 mb/s up en 4 mb/s down". Inmiddels is Eutel aan het upgraden en volgens de specificaties zouden we nu "80 mb/s up en 15 mb/s down" moeten hebben. Volgens mij halen we dat niet helemaal, maar de prestatie is wel merkbaar verbeterd. Tja, en de prijs is dus ook omhoog gegaan: voor dit redelijke pakket betalen we ongeveer 165 usdollar per maand. Nou ja, dat moet dan maar...

Op 7 maart wordt een boek gepresenteerd door Marion Schroen. Dit boek beschrijft hiking trails op het eiland. De presentatie vindt plaats bij Mazinga onder het genot van een hapje en een drankje.
Op 7 maart - in de avond - is er weer een maaltijd bij Golden Era. Mia heeft zich een week of twee geleden onderscheiden door de Indonesische Maaltijd te verzorgen maar ditmaal staat er een tafel-BBQ op het programma (of beter: op het menu). Wij vonden het allemaal wel geslaagd maar - toegegeven - er moest wel wat langer gewacht worden op patat en saus. Maar het vlees op de BBQ was voortreffelijk!

Op 17 maart zijn er verkiezigen in Europees Nederland en ook wij - woonachtig in Caribisch Nederland - mogen stemmen. Als ik afga op de publiciteit die er bestaat rond de verkiezingen (althans op het eiland) dan verwacht ik niet zo-n heel grote opkomst. Maar - ik schrijf dit op 10 maart, dus nog een week te gaan... - ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Wel schrijf ik veschillende brieven naar de Tweede Kamer (http://statia.nu) die aldaar wellicht worden ontvangen maar het in prioriteit natuurlijk (?) moeten afleggen tegen de campagnes van de verschillende partijen. Over de financiele infrastructuur, over de gezondheidszorg en - als een grijsgedraaide grammofoonplaat - over de non-transparantie van het bestuur op ons eiland. Het is werkelijk ongelofelijk: gedurende mijn periode bij de onderzeedienst heb ik eens kennis genomen van de zgn. mushroom routine: "keep them in the dark and feed them with shit". Als je al denkt: wat zou dat betekenen, dan kan ik je vertellen dat zowat elke dag hier deel uitmaakt van een masterclass in de mushroom routine! Voor de goede orde: het is hier best leuk toeven maar ten aanzien van de ontwikkelingen op het eiland is de berichtgeving bijzonder schaars. Mijn brief aan de Tweede Kamer van 22 februari 2021 gaat hier over.

Corona heeft voor isolement gezorgd maar ook voor ontsluiting. Opeens is het mogelijk via Zoom of Teams colleges bij te wonen over caribische letteren, politieke info groepen, etc. De docent bij caribische letteren zei dat hij de fysieke colleges wel miste en het contact met studenten. Mia - zij volgt die colleges van UvA - antwoordde dat zij er anders nooit er bij had kunnen zijn: een ontsluiting van het eiland.

Ook bijzonder: op 12 maart bespreking van het boek van Dr Teresa Leslie Eight Years on Statia: race, coloniality and development door Teresa zelf, met behulp van Zoom vanuit Baltimore USA. Een en ander op uitnodiging van de First Unitarian Church Baltimore. Dan zit je opeens in een internationaal gezelschap met deelnemers uit USA, Europees Nederland en Statia. Dat gebruik van die manier van communiceren en het daardoor meer toegang hebben tot buiten-eilandelijke gebeurtenissen is erg leuk.

Tot een volgende keer.

Groet,

Mia en Jan.