Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Vertrek naar de sneeuw (in NL)

Aankomst op Schiphol met verrassing voor tante Marlene

Fotos van op muur geprojecteerde dias uit periode 63-66 (Curacao)

Zdijah op de piste van Snowworld in Zoetermeer

Statia, 7 januari 2018.

Vrienden,

Alvorens met de nieuwsbrief te beginnen eerst even van de gelegenheid gebruik maken om iedereen alle geluk, succes en gezondheid van de wereld toe te wensen zo aan het begin van het nieuwe jaar 2018. Weliswaar is het nu reeds januari maar met de nieuwsbrief springen we nu eerst even terug naar december van het afgelopen jaar.

Mia vertrekt op 10 december naar Europees Nederland waar ze maandagochtend 11 december aankomt. Die maandag blijkt Europees Nederland met sneeuw bedekt te zijn. Mia valt met haar neus niet zozeer in de boter maar dan toch zeker wel in de sneeuw.

Jan volgt pas op Koninkrijksdag: 15 december. Deze dag is op de Antillen een vrije dag en markeert, althans op Statia, het begin van de kerstvakantie op de scholen. In de tussenliggende dagen doet Mia een aantal verplichte nummers zoals bij de garage de banden omwisselen voor winterbanden en een bezoekje aan de ooglensspecialist in Leiden.

Zaterdag 16 december gaan we samen naar de Vodafonewinkel in Den Haag: het abonnement van Mia laat toe dat we weer een nieuw toestel uitkiezen. Op Statia gaat Mia verder met een iPhone 8 (Jan was bij een vorige abonnementsmijlpaal al aan een iPhone 7 gekomen).

Bij aankomst op Schiphol is er nog een verrassing voor de tante van mijn mentorleerling Zdijah: zij is naar NL gegaan voor een vakantie bij haar tante (zus van moeder) maar tante was daarvan niet op de hoogte. Haar dochter zat wel in het complot en met een smoes is tante naar Schiphol gelokt zodat het weerzien met haar nichtje Zdijah een grote verrassing voor haar was.

Waar Mia de eerste week in een Van der Valk hotel sliep, logeerden we van 16 tot 22 december bij Carla, de zus van Mia, in Noordwijk. 22 December rijden we in de middag door naar de boerderij van Mok en Tjeerd in Burtonville, nabij Vielsalm, in Belgie (nabij de grens met Luxemburg). Vanaf 27 december logeren we in het appartement van Mok en Tjeerd in Leiden terwijl zij zelf in Belgie zijn.

Zondag 17 december is een reunie georganiseerd voor alle nu in Nederland studerende leerlingen van de GvP-school (of meer in het bijzonder: oud-leerlingen van mij!). In voorgaande jaren zijn we al eens geweest in Den Haag en Katwijk/Leiden en dit jaar leek het mij wel aardig om ze kennis te laten maken met de voor mij belangrijkste periode van mijn marinetijd: de Onderzeedienst. We beginnen op de Tonijn naast het marinemuseum en na een lunch bij Nogal Wiedus (bij de vuurtoren Lange Jaap) gaan we naar de Onderzeedienst waar we een heldere en uitgebreide inleiding krijgen van de commandant van de Onderzeedienst, Herman de Groot. Ten slotte leidt hij ons rond op de aan steiger 19 afgemeerd liggende Walrus. Volgens mij vond iedereen het een geslaagde reunie.

Zdijah is niet alleen in Nederland voor familiebezoek, zij legt ook een aantal bezoekjes af aan hotelmanagementscholen (met mij als mentor). Maandag 18 december staat de hotelschool Den Haag op het programma, met eerst een bezoek aan de hoofdvestiging in Den Haag en later op de middag een bezoek aan de dependence in Amsterdam. Dinsdag 19 december bezoeken we de NHTV in Breda: eerst de hotelschool en daarna de vestiging voor leisure and eventmanagement. Donderdag 21 december maken we een treinreis naar de hotelschool in Leeuwarden en vrijdag 22 december ronden we de excursies af met een bezoek aan de hotelschool in Maastricht.

Rond deze vooraf afgesproken bezoekjes vlechten we ons eigen programma: maandagochtend de mondhygienist, dinsdagochtend de tandarts en dinsdag eind van de middag en begin van de avond gaan we langs bij Berry/Stanny en Pim/Marjan in Ede resp. Bennekom. Woensdagochtend drinken we een kop koffie bij Lot en Simon die we al heel lang niet hadden gezien en die sinds kort hun jarenlang verblijf in de Verenigde Staten hebben afgesloten om weer in Nederland (Lisse) te gaan wonen. Later die woensdag gaan we even naar Den Helder om met Mien en Wilfred bij te praten. Hier blijven we ook eten. Voordat we bij Mien en Wilfred gaan eten bezoeken we even het graf van de vader van Mia.

Wanneer we donderdag terugkomen uit Leeuwarden blijken Zdijah, Sherees en Stanley een afspraak in Den Haag te hebben gemaakt. Ik stel hen voor om nog even het Mauritshuis te bezoeken en dat doen we. Met behulp van Alex en Arjan is de toegang snel geregeld en maken we een rondje langs de bekende werken, waaronder het pronkstuk Het Meisje Met De Parel van Johannes Vermeer. We drinken met zijn vieren nog wat op een terrasje op het Plein en daarna vervolgen Zdijah, Sherees en Stanley hun weg terwijl ik verder ga naar Leiden waar ik Mia weer ontmoet. Samen gaan we door naar het Strandhuys in Katwijk waar we hadden afgesproken met Alex en Sandra om gezellig een hapje te eten en even een jaartje bij te praten.

Vrijdag 22 december, na afloop van het bezoek aan de hotelschool Maastricht gaat Zdijah alleen terug naar Almere (ze heeft deze week al behoorlijk goed geleerd hoe het werkt met de app "NS-reisplanner", overstappen en het gebruik (incl. het opladen) van de OV-chipkaart). Wij, Jan en Mia en ook de met Mia meegereden Ipie en Mok (Tjeerd volgt later op de dag), gaan door naar de boerderij van Mok en Tjeerd in Burtonville, Belgie. Hier brengen we de kerstdagen door. Net als voorgaande jaren gaan we met zijn allen nog even langs bij een groot winkelcentrum net over de grens van Luxemburg. Op de avond van Eerste Kerstdag kijken we dias uit de periode waarin de familie Van Deelen op Curacao woonde: van 1963 tot 1966. Van enkele dias die op de witte muur worden geprojecteerd zijn fotos gemaakt.
Noot: Van de app-groep van wiskundedocenten op St Kitts and Nevis krijg ik een melding van een aardbeving oost van Anguilla op 24 december.

Wij hebben onze logee Marianne gevraagd of ze iets van de aardbeving heeft gemerkt. Haar antwoord luidde als volgt: "Jazeker, het huis schudde. Leek alsof er een gigantische vrachtwagen vlak langs het huis reed. Aangezien dat niet kon en het een betonnen huis op stevige grond is ben ik voor alle zekerheid toch maar even naar buiten gegaan. Maar er waren geen naschokken of iets dergelijks. Heb ik dat ook weer eens meegemaakt :-)".

Woensdag 27 december vertrekken we weer uit Belgie. We rijden langs Ede waar we een bliksembezoek van ca. 20 minuten afleggen bij Joop en Gerrie. Daarna rijden we door naar Lisse waar we Ipie thuis afzetten. Omstreeks drie uur in de middag halen we Zdijah op bij het station Den Haag CS om vervolgens koers te zetten naar Snowworld Zoetermeer. Zdijah doet hier haar eerste ski-ervaringen op. Skien blijkt zo gemakkelijk nog niet... Maar ze zet dapper door!

Donderdag 28 december drinken we koffie en lunchen we bij Ab en Maaike in Dieren en in de middag praten we bij met Elli en Thea. Elli en Thea zouden ons in oktober komen opzoeken maar daar dacht orkaan Irma anders over: die heeft het vliegschema danig ontregeld en hun reis ging niet door (overigens net als onze reis naar Ecuador in diezelfde maand). Elli en Thea plannen hun bezoek nu in de zomer van 2018. We eten - zeg maar gerust: dineren - bij Thea, Jan en Tijs waarna we overnachten in hotel De Roskam bij Rheden.

Vanuit Statia bereikt ons het bericht dat vandaag de oliebollenverkoop (door Marianne en Noortje) een groot succes is geweest. Deze oliebollenverkoop was deze maand de (Europees) Nederlandse inbreng bij de Taste of the Cultures van donderdag 28 december 2017.

Vrijdag 29 december beginnen we in Empe waar we heel gezellig bijkletsen met Peter en Marloe. In de middag gaan we door de natte sneeuw over de dijk Lelystad-Enkhuizen naar Anna Paulowna waar we langsgaan bij Jos en Carli. Zij zijn afgelopen zomer juist weggegaan van Statia terug naar Nederland. In de avond rijden we door naar Leiden alwaar we overnachten.

Nadat Mia haar nieuw bestelde brillen heeft opgehaald zijn we (zaterdag 30 december) naar Marianne in Wassenaar gegaan voor een gezellig kop koffie en een heerlijke lunch. Peter en Marjan waren ook te gast: die hadden we ook al heel lang niet gezien dus dat was erg gezellig. Na de lunch zijn we op weg gegaan naar Friesland. Manon werkt tegenwoordig bij het bekende planetarium Eise Eisinga in Franeker en we hebben haar een uitleg horen geven in de planetariumkamer. Heel leuk en bovendien bijzonder interessant. Na afloop hebben we kaasfondue gegeten bij Hans en Manon.

Dan is het de laatste dag van het jaar. Eerst gaan we langs bij Nico en Martha in Zwolle: het was best al wel wat jaren geleden dat wij contact met elkaar hebben gehad dus we hebben gezellig bijgepraat. Daarna door naar Rhoon waar Justa haar verjaardag viert. In het begin van de avond komen we dan weer "thuis" (het appartement van Mok en Tjeerd in Leiden). Hier vieren we heel rustig de jaarwisseling. Er is mooi vuurwerk te zien boven de skyline van Voorschoten, wij zitten op de zesde woonlaag van "ons" flatgebouw eerste rang! We verzenden wat goede-wens-appjes naar Statia waar ze de jaarwisseling vijf uur later meemaken.

Op Nieuwjaarsdag doen we wat een groot deel van Nederland die dag doet: familiebezoek. Ipie - moeder van Mia - woont in Lisse dus daar beginnen we. Het blijkt dat Carla ongeveer hetzelfde doet dus die treffen we niet thuis in Noordwijk. In Katwijk gaan we langs bij (jarige) Jan en Dieneke alsook bij oom Miel. We gaan uit eten bij De Gouden Leeuw in Voorschoten.

Dinsdag 2 januari beginnen we vroeg bij de garage in Katwijk: hier ligt de door ons bestelde reservesleutel klaar. We rijden door naar het logeeradres van Zdijah in Almere en treffen daar Marlene, Frans, Cheyenne en - uiteraard - Zdijah. We halen wat dozen op die later deze week samen met te verzenden spullen van onszelf zullen worden aangeboden in Rotterdam ter verscheping naar Statia. Rond het middaguur rijden we door naar Daan en Karin in Den Helder: heel gezellig! Eind van de middag arriveren we bij Rob en Tineke in Leiderdorp. Ed komt ook eten. We overhandigen de nummerplaten ED-1 en ED-2 aan Ed (met veel dank aan Milly). Ed is er zeer mee in zijn nopjes. Moe maar voldaan komen we weer "thuis" in Leiden.

Woensdag 3 januari begint heel rustig. Eind van de ochtend zijn we bij Mattie: we gaan lunchen bij, tja, hoe heet die tent ook al weer... het was iets als Pucola, in benoordenhout. Voor ons een nieuwe tent, heel gezellig. Daarna bij Bever Sport wat spullen kopen (onderbroek en sokken). In de avond eten we heel gezellig bij onze overburen in de Cornelis Houtmanstraat (Jules en Lucy, Ben en Erna, Ingo en Hedy en hun dochters Sofie en Emma, Ellen hoort ook in dit rijtje maar moest zich helaas afmelden vanwege ziekte).

Donderdag is zo mogelijk nog rustiger dan de dag ervoor. In de ochtend doen we enige boodschappen in Leiden, we zien daarbij een winkel met een bordje met daarop de openingstijden van die winkel, alleen hij noemt dat geen openingstijden maar "streeftijden". Die winkeleigenaar moet haast wel op Statia ervaring hebben opgedaan... Rond het middaguur halen we Zdijah op van Den Haag CS om een bespreking bij te wonen op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het gaat over de internetvoorziening op Statia en dat is - toevallig - ook het onderwerp van het profielwerkstuk van Zdijah (en Ruelle). Nadat Zdijah op de trein is gezet (nadat ze ons een bijzonder bedankje voor de aan haar bewezen diensten heeft gegeven!) gaan wij (Mia en Jan) door naar Katwijk om met Mac, Shirley en Evert te gaan eten. Carla komt nog even langs in Katwijk om afscheid te nemen.

Tja, afscheid nemen: de vakantie loopt ten einde. Vrijdag 5 januari vertrekt Jan en zondag 7 januari volgt Mia. Het was een bijzondere vakantie met toch weer een drukke agenda. De teller in de auto leert ons dat we in deze vakantie ruim vierduizend kilometer hebben gereden. Dat doen we een heel jaar op Statia nog niet eens! Maandag 8 januari begint de school weer met onder meer een nieuwjaarsreceptie in de middag bij het Old Gin House. Terwijl ik dit schrijf ben ik nog in Europees Nederland en het klinkt allemaal nog heel onwerkelijk, maar goed, na het weekend begint de aanloop naar de eindexamens weer. We gaan weer aan de slag! Tot een volgende keer.

Groet,

Mia en Jan.