Sint Eustatius

11 oktober: emilia zet hometrainer in elkaar

16 oktober: boeddha (beeldje van ipie) in de kamer

6 en 18 oktober: zonsopkomst in den haag

22 oktober: zicht vanuit ziekenhuis westeinde

25 oktober: bloemen van geertruida

25 oktober: zicht vanaf de hofvijver

26 oktober: turfhut in de wolken...

31 oktober: levering van bankstel

2 november: graduation czaigany universiteit van maastricht

10 november: jeu de boules in delft met wiskundesectie cld

Den Haag, 11 november 2023.

Gaandeweg wordt het huis meer aangekleed. De kamer van Emilia wordt door haar ingericht. Op de foto-s is te zien dat de hometrainer (staat in de woonkamer met zicht op Den Haag) door Emilia in elkaar gezet wordt. De Boeddha (cadeautje van Ipie, uit het tuincentrum waar ze geregeld langsgaat) wordt in het kozijn gezet en eind oktober worden twee 2-zitsbanken en een bijpassende fauteuil geleverd. We gaan steeds meer zitten in een klein knus hoekje in de woonkamer, waar ook de televisie staat. Ons appartement is vanuit diverse punten in (en buiten) Den Haag te zien. Foto-s hebben we vanuit de Hofvijver (althans, vanaf het pad erlangs), het Westeinde ziekenhuis en vanuit het appartement zelf: mooie zonsopkomsten en als appartement in de wolken.

Op school loopt het tegen de herfstvakantie en is er de eerste toetsweek van het (school)jaar. Ik moet af en toe surveilleren. Zondag 15 oktober gaan we met zn drieen (Emilia, Mia en Jan) naar Amare. We hebben kaartjes voor de eerste rij (!) van een eigentijdse en Nederlandstalige uitvoering van A Midsummernightsdream van William Shakespeare. Was erg gezellig! En zo dicht bij huis :-)).

Op 18 oktober komt Eygje langs. Dat komt zo: het schilderij dat bij Jan thuis (als kind, in Schiedam) in de kamer bij de eettafel hing is bij het overlijden van zijn ouders bij ons terechtgekomen. In 2014 hebben we het meeverhuisd naar Statia. Hier zou het te lijden hebben van zon en vochtigheid dus we hebben het meegegeven met Eygje toen zij (was het 2015 of 2016?) terugging naar Europees Nederland en al die tijd lag het bij haar. Nu wij hier in Den Haag huisvesting hebben gevonden werd het - wat ons betreft - het schilderij weer eens terug te nemen. Een dag later was Danielle onze gast.

Zaterdag 21 oktober zouden we met oud leerlingen van Jan uit Statia - voor zover ze nu in Europees Nederland zijn - naar de Tweede Kamer gaan en vervolgens pannenkoeken eten op het Malieveld. Maar zover kwam het niet. Die zaterdag werd ik (Jan) heel draaierig en misselijk wakker. Mia - wijs geworden na eerdere herseninfarcten - heeft direct de ambulance gebeld en voor ik wist lag ik in de scan, en vervolgens in de MRI van Westeinde Ziekenhuis. Emilia was die ochtend van grote hulp en heeft het bezoek van de Statianen afgezegd. Ook het eten van pannenkoeken op het Malieveld verdween van het programma. In plaats daarvan mocht ik (Jan) ter observatie in het ziekenhuis blijven nadat wederom een herseninfarct was gediagnosticeerd. Hoewel heftig (met ook uitval van rechts en spraak) was het allemaal van relatief korte duur en maandag werd ik weer ontslagen. Dinsdag ben ik weer aan het werk gegaan maar inmiddels heb ik school laten weten dat ik met het voor de klas staan misschien beter kan stoppen, En zo komt mijn lesgeven in november tot een einde.
Op zondag 23 oktober zijn Mien, Wilfred en Caat nog langsgeweest in het ziekenhuis: in het dagverbkijf want anders zou het wel eens te druk kunnen worden voor mij (Jan). Om dat statement hebben we allemaal een beetje moeten lachen...
Het geannuleerde bezoek van mijn Statia-vrienden aan de Tweede Kamer en het pannenkoekenhuis staat nu gepland voor zaterdag 2 december. Maar daarover schrijf ik in een volgende nieuwsbrief.

Op vrijdag 27 oktober zijn Marlene, Frans, Priscilla en Beau uit Almere overgekomen om te zien hoe en waar wij nu bivakkeren. Het was gezellig en lekker (appeltaart) en ze vonden ons leuk wonen. Zaterdag 28 oktober kwamen Marianne en Justa op bezoek (ze zouden vorige week al langskomen maar het onverwachte ziekenhuisbezoek van Jan gooide toen roet in het eten). Woensdagmiddag 1 november is Geertruida helemaal uit Steenwijk gekomen met de trein (zonder overstappen) tot vlak bij ons huis. Zo dichtbij is Den Haag CS (Centraal Station) nu. Allemaal heel gezellig. (Ook Geertruida zou vorige week al langskomen in samenhang met het bezoek van de Tweede Kamer, dat dus is geannuleerd).

Op maandag 30 oktober leggen we ons periodiek bezoek aan de tandarts af. Niet zo heel bijzonder maar het is toch vermeldenswaard dat deze keer ook Emilia meedeed aan dit periodiek bezoek. Een dag later (dinsdag 31 oktober) krijgen we ons bankstel geleverd.

Donderdag 2 november is er de bachelorsgraduation van Czaigany aan de Universiteit van Maastricht. Jan geeft die dag les op school en kan er dus niet bij zijn. Mia zou gaan maar ziekenhuisbezoek van haar moeder verhinderde dat. Een link naar een online uitzending op Youtuber bracht een oplossing. We hebben er thuis op de televisie naar gekeken. Een gevoel van trots is er onmiskenbaar: het is mooi te zien hoe leerlingen van de GvP zich ontwikkelen (nu is het Czaigany, vorige maand Emilia en zo zijn er meer waarvan ik het niet precies weet).

Dinsdag 7 november was een geneeskundig dagje: Mia gaat voor een second opinion van haar knie, Jan bezoekt de poli Cardiologie als onderdeel van het onderzoek naar de oorzaak van de herseninfarct; Op vrijdag 10 november is er een uitje van de wiskundesectie: Jeu de Boules in de TU-wijk van Delft. Op zaterdag 11 november komen Mia-s moeder, zussen en zwager ons appartement bezoeken. Dit was vorige week al de bedoeling (verjaardag Ipie is 4 november) maar toen was Ipie ziek. Later op deze zaterdag komen Alex en Sandra langs: heel gezellig met onder andere gezamenlijke herinneringen aan de periode "Mauritshuis".

Tot zover onze belevenissen van de afgelopen maand.

Groet, en tot volgende keer,

Mia en Jan.

Onze Statia-belevenis (en het vervolg erop) is - met foto-s - ook te volgen op https://eux.jhtm.nl: kies voor een jaar in de menubalk en vervolgens voor een brief.

Liever geen mailtje meer ontvangen over onze Statia-belevenis? Of liever op een ander adres? Laat het ons even weten!