Sint Eustatius

14 november: afdelingsuitje CLD, bovenbouw VWO

17 november: afscheid van CLD

30 november: lezing Dutch Caribbean Bookclub in Haags Historisch Museum

2 december: uitje met (oud-)GvP-studenten in Den Haag

6, 7 december: congres over Antillen in Nieuwspoort

8 december: onze slaapkamerkast wordt door Emilia in elkaar gezet

9 december: eindelijk (drie maanden na oplevering) hangt er een spiegel in de grote badkamer

10 december: Residentieorkest in Amara (zondagochtendconcert)

12 december: stripheld Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag

12 december: flamenco biënnale Nederland in Amare

15 december: presentatie naar aanleiding van Koninkrijksdag in Haagse Hogeschool

20 december: Kerstmarkt op Lange Voorhout

Den Haag, 31 december 2023.

Vandaag Oudjaarsdag. Vandaag een jaar geleden werd ik - Jan - getroffen door een herseninfarct. In een zeker opzicht is dat wel een markeringspunt geweest. Het is wat sterk om te zeggen dat daarna alles anders is geworden, maar toch... Maar laat ik niet te somber zijn. Laten we even kijken waar we zijn gebleven. Het is anderhalve maand geleden dat we voor het laatst een nieuwsbrief hebben gemaakt. Ik had net jeu de boules gespeeld als "uitje" van school. Per 18 november heb ik ontslag van school gekregen (op eigen verzoek). De klassen waren me toch wat te groot en heel erg onder de indruk van de motivatie van de leerlingen was ik ook niet. Een herseninfarct in oktober helpt dan ook niet. Hoe het ook zij, ik ben momenteel in between two jobs of aan het eind van het werkzame leven. De toekomst zal het leren.

Een van de laatste activiteiten uit de vorige nieuwsbrief betrof het jeu de boules van de wiskundesectie. Nu begin ik deze nieuwsbrief met weer een spelletje jeu de boules, nu in Rotterdam. Die van 10 november (in Delft) was van de wiskundesectie, 14 november gingen we als afdeling "bovenbouw VWO". Toevallig eenzelfde type uitje. Was gezellig, heen meegereden met een collega, terug met de trein met ook weer wat collega-s.

Het weekend voorafgaand halen we Shurgard leeg: rond de verhuizing van hotel naar nieuw appartement hebben we de spullen in de opslag ook opgehaald. In ons nieuwe appartement kunnen we de meeste spullen wel kwijt. Dan kan contract ook weer worden afgesloten. Op 18 november gaan we "zomaar" naar Almere. Koffie drinken en lunchen bij Loetje. We nodigen Frans en Marlene uit: gezellig! s-Avonds komt Kyra bij ons eten (weer terug in Den Haag dus).

Zondagmiddag 19 november wonen we een bespreking (in Huijbergen, nabij Bergen op Zoom) bij van de hospitaleros van de herberg Nos Repos (in Frankrijk). Zij bespreken het programma voor het komend jaar. Strikt genomen hebben wij er niets te zoeken maar voordat we naar Statia gingen, was er het plan om te helpen: een periode van een week of twee de heberg in Frankrijk bemannen en pelgrims op weg naar Santiago de Compostela accommoderen. Het was kort na mijn (Jan) eigen wandeltocht naar Santiago de Compostela (2011 en 2013). We hebben altijd contact gehouden met de eigenaars René en Hanny Heinrichs.

Op 21 november ontvangen we een anti Corona vaccinatie in de GGD-post in Den Haag (voormalig Rode Kruis ziekenhuis). Op 22 november wordt internet aangesloten bij Ipie in Lisse. Zo kunnen we - waaronder Mok en Caat - daarvan gebruik wanneer we daar zijn. Bovendien, de klok waarmee we op afstand boodschappen aan Ipie kunnen geven (wanneer fysio, wanneer de kapper, wanneer...) vraagt ook om internet. Dus het is win-win!

Op donderdag 23 november is er een debat tussen de campagneleiders van de gotere partijen in Nieuwspoort. Het is de dag na de verkiezingen met PVV als gote winnaar (maar die was dus niet vertegenwoordigd in het debat, georganiseerd door de stichting Machiavelli). Op 24 november komen Patricia en Dink bij ons langs: heel gezellig! Op 30 november is er een lezing, georganiseerd door de Dutch Caribbean Bookclub in het Haags Historisch Museum over het slavernij verleden (voornamelijk betreffende Suriname).

Zaterdag 2 december (jammer genoeg gaat het in de loop van de dag regenen...) is er het uitgestelde uitje met de Statiaanse leerlingen voor zover in Nederland. Het eerder geplande uitje was op 21 oktober maar toen draaide ik het ziekenhuis in. Met ca. 25 man hebben we een rondleiding in de Tweede Kamer gevolgd (ook Kamerlid Jorien Wuite spreekt de [voormalig] studenten toe) waarna we pannenkoek (of iets anders) hebben gegeten in het Paviljoen Malieveld. Wij menen dat iedereen het heel geslaagd vond!

Op 6 en 7 december vond in Nieuwspoort een (jaarlijks) congres over de Antilliaanse delen van ons Koninkrijk plaats. Mia heeft het congres beide dagen bijgewoond. Ook de Statiaanse eilandsraad was vertegenwoordigd.

Op zaterdag 9 december wordt een restpunt vande oplevering van het appartement weggewerkt: de grote spiegel in de badkamer wordt geleverd en opgehangen. Op zondagochtend 10 december wonen we een (korte) uitvoering van het Residentieorkest in Amare bij.

In november en december help ik Alex met de planning van de bezetting van de beveiligers in het Mauritshuis. In 2013 (voor Statia dus, ik werkte nog bij het Mauritshuis) had ik een Excel-applicatie voor hem gemaakt en tot op de dag van vandaag (!) werkt hij er nog steeds mee. Alleen, de bezetting is iets uitgebreid en diensten zijn iets gewijzigd dus enig onderhoud op de rekenregels in Excel is nodig. Niet alleen een nuttige aangelegenheid: het was ook heel gezellig!

Op 12 december is er de opening van de Flamenco Biënnale Nederland in Amare. Alle rollen - ook die van de danseressen - werden vervuld door mannen. Een uitvoering waar Emilia ook bij is. Eerder die dag wandel ik door Den Haag en maak ik een foto van een standbeekd van de stripfiguur Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag.

Op 13 december komen Henk en Margreth langs in Den Haag. Heel gezellig! Op 15 december bezoeken bij een presentatie over Koninkrijksdag in de Haagse Hogeschool. Een dag later (16 december) komt Jorien Wuite bij ons op de koffie. Zondag 17 december gaan we vanuit Lisse (Ipie) via Ede (Berry en Stanny) weer naar huis. Dinsdag 19 december lunchen René en Hanny Heinrichs bij ons: ze combineren een afspraak bij de Oorlogsgravenstichting (in Den Haag) met een bezoek aan ons. Gezellig geluncht.

Op zaterdag 23 december bezoeken we Henk en Margreth in Noordwijk (Margreth is jarig) en dat doen we op 31 december bij Adrie en Justa in Rhoon (Justa is jarig). Op Tweede Kerstdag komen Hans en Manon bij ons op de koffie en lunch en vrijdag 29 december komen Christina en Maldwyn (zijn vanuit Statia op bezoek bij familie in Nederland) gezellig even langs!
Toevoeging op de nieuwsbrief: Terugkomend vanaf Noordwijk (23 december) zijn we nog gestopt bij Perry en Jeanette in Katwijk. Heel gezellig!.

Nu - Oudjaarsdag - zijn we gewoon thuis en gaan straks bij de buren (expats uit de Verenigde Staten) langs om Oud en Nieuw te vieren. Vuurwerk is vanuit ons appartement goed te zien!

Groet, en tot volgende keer,

Mia en Jan.

Onze Statia-belevenis (en het vervolg erop) is - met foto-s - ook te volgen op https://eux.jhtm.nl: kies voor een jaar in de menubalk en vervolgens voor een brief.

Liever geen mailtje meer ontvangen over onze Statia-belevenis? Of liever op een ander adres? Laat het ons even weten!