Sint Eustatius

2 oktober: De Groene Kathedraal (Almere)

15 oktober: Met Maurene aan de Maasboulevard te Schiedam

15 oktober: Met Maurene in Den Haag

15 oktober: Afscheid van Maurene in Schiedam

22 oktober: Studenten GvP in Almere

Almere, 28 oktober 2022.

Op maandag 26 september 2022 ben ik begonnen met examentraining voor havo-5. Weliswaar is het op vrijwillige basis maar ik meen te zien dat de examenklas (ik heb er één: een havo-5 klas) meer en geregelde training behoeft om zich goed voor te bereiden op het examen. Er komen er slechts zes, maar het begin is er. Hoe luidt het gezegde ook al weer van dat paard dat naar de beek kan worden geleid maar dat het zelf moet drinken? Welnu, zo gaat het ook met de examentraining. Je kunt zeggen dat het belangrijk is, en dat het helpt, maar uiteindelijk is het de kandidaat zelf die een keuze maakt.

Op zondag 2 oktober bezoeken we de zgn. Groene Kathedraal te Almere. De countouren van de kathedraal van Reims zijn op een plek uit het bos uitgenomen en juist buiten het bos vormen populieren de countouren van deze kathedraal. Als kunstwerk en concept is het een alleraardigst dingetje, maar als je het niet weet, wandel je of rij je er zomaar aan voorbij. Zonder bordje met uitleg (en het feit dat we op dit fenomeen zijn gewezen) hadden we het niet gevonden.

Op maandag 3 oktober hebben wij een afspraak voor een videogesprek met Wieke Paulusma (Kamerlid van D66) en haar assistent Nina Sophie. Het gaat om de voorbereiding van het uitgebreide debat (van 10 tot 14 uur) van twee dagen later (5 oktober). Daartoe hadden we al eerder een afspraak met tot twee keer toe was Wieke verhinderd door een debat dat uitliep. Maar goed, deze maandag hadden we een goed gesprek en met een aanvullend mailtje hadden we het gevoel dat zij goed in het zadel was geholpen.

Op 5 oktober volgen wij het VWS-debat en het blijkt dat verschillende partijen zich goed hadden voorbereid zodat staatssecretaris Van Ooijen zich geregeld in de verdediging gedrukt wist en beloften deed aan de Kamer. Het leek wel een goed debat en we hebben een goed gevoel over de wijze waarop wij daar een bijdrage in hebben kunnen leveren. Mia was overigens live aanwezig bij het debat, Jan moest naar school maar op vrije momenten volgde hij het debat via internet.

Dan blijkt - maar nu praten we over de Commissie Koninkrijksrelaties - dat een rapport over het sociaal minimum voor Caribisch Nederland door de minister van Armoede (Carola Schouten) niet is toegezonden. Dat brengt mij op het schrijven van een briefje over dit sociaal minimum (met als strekking: waarom voor Caribisch Nederland iets verschillends van hetgeen in Europees Nederland van toepassing is?).

Op 4 oktober 2022 volgen wij de extra Island Council vergadering in Lions Den waarin twee commissionars namens de PLP worden geinstalleerd (Derrick Simmons en Glen Schmidt).

Vrijdag proberen we het verschil tussen Europees en Caribisch Nederland te slechten voor wat betreft het RIVM en de Covid-19 vaccinaties. De verschillen hebben we niet weg kunnen nemen maar we staan nu wel geboekt voor een derde booster (17 juni, Almere).

Zaterdag 6 oktober rijden we naar Anna Paulowna waar Jos en Carli een huisje hebben gevonden. Heel leuk gelegen in een hofje met tal van sociale en technische voorzieningen (w.o. gemeenschappelijke ruimte, lift in huis, etc). Heel gezellig om weer even bij te praten.

Zondag 9 oktober lunchen we en praten we bij met Peter en Marloe (Zutphen) waarna we een B&B (Sevenaer, Markt 27) opzoeken in Zevenaar. Met Peter en Marloe halen we allemaal leuke herinneringen op aan school, Statia en thuisvoorstellingen van het type "leuk en lekker". Zondagavond ontmoeten we in Zevenaar Elly. Maandag hebben we een afspraak bij de notaris (hypotheek). Elly is een nicht van Mia die (samen met haar - en nu dus ook onze - vriendin Thea) op Statia is geweest.

Donderdag 13 oktober is het mijn laatste werkdag voorafgaand aan de herfstvakantie. Tja, onderwijs, nietwaar... De eerste herfstvakantie in mijn onderwijsloopbaan zijn we vanaf Statie enkele dagen naar Saba geweest. Onze eerste orkaanervaring (een kleintje nog maar: Gonzalo). Maar goed, nu dus de eerste herfstvakantie aan het Park Lyceum. Tot zover hebben we het in elk geval gered ;-)))

Woensdag 12 tot en met vrijdag 14 past Mia op Suus, de labrador van Mok en Tjeerd. Mok en Tjeerd zijn die dagen druk bezig met het wandelevenement in de Duin- en Bollenstreek. Donderdag reist Jan ook naar Leiden (met de trein). Zaterdag (Caat heeft inmiddels de oppasfunctie van Mia overgenomen) gaan wij naar Schiedam. Een dag of twee, drie geleden heeft Maurene Rawlins zomaar contact met ons opgenomen: zij is nu ook in Nederland (tijdelijk, twee weken) en wel in Schiedam. We kennen Maurene van Statia. Zij is erg betrokken bij de Bethel Methodist Church. Hoe het ook zij we hebben haar opgezocht in Schiedam, hebben even koffie gedronken aan de Maasboulevard (Kade 17) en daarna even naar Den Haag gereden voor wat inkopen en meteen even rondgelopen nabij Mauritshuis en Binnenhof. Heeft Maurene toch even een snelle indruk van Den Haag meegekregen. We brengen haar terug naar Schiedam en gaan zelf daarna op pad naar Almere.

Maandag 17 oktober halen we onze (derde) booster op bij een COVID-vaccinatieplek in Almere. Eind van de middag is er de eindinspectie van ons appartement waar onze Amerikaanse huurders afscheid van nemen.

Op woensdag 19 en donderdag 20 oktober is er de eerste resp. tweede termijn van het begrotingsdebat BES en Koninkrijksrelaties. De algemene teneur is toch wel dat Koninkrijksrelaties er voor wat betreft het kabinet een beetje bijhangt. Het moet allemaal niet te veel aandacht of geld kosten. Een lichtpuntje is toch wel dat het Sociaal Minimum - dat tot op heden slechts een ficktief "ijkpunt" kende dat pas in 2025 zou worden bereikt (hoe lang kun je zoiets rekken?) in 2024 zal worden vastgesteld (zonder die onzin van dat ijkpunt dus). Geduw en getrek van met name Jorien Wuite (D66) mag hier wel worden genoemd. Zij is continue bezig met het vinden van een gemeenschappelijk draagvlak tussen de verschillende opinies in de politieke arena en het vinden van een meerderheid daarin teneinde moties haal- en afdwingbaar te maken. Onze bijdragen hebben als munitie zeker ook bijgedragen, aldus Jorien. Vrijdag 21 oktober bezoeken we Ipie in Lisse.

Zondag 22 oktober vanaf (ongeveer ;-)) 12 uur hebben we ongeveer 25 oud studenten (van Jan) van de Gwendoline van Puttenschool op Sint Eustatius op bezoek. Het programma is eenvoudig maar daardoor effectief wanneer je het als mogelijkheid ziet om hen met elkaar weer even contact te brengen. Het zijn natuurlijk allemaal studenten die naar Europees Nederlands zijn gegaan teneinde aldaar door te studeren, maar dat gebeurt op allerlei verschillende plekken, zoals Middelburg, Maastricht, Den Haag, Vlissingen, Zwolle, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Kortom, ze zien elkaar niet zo heel veel. Vanaf Station Almere Centrum wandelden we naar Strand22 vanwaar een boottocht van ca. drie uur door en rond Almere plaatsvond. Gedurende die vaartocht legt de kapitein uit hoe sluizen werken (we gaan door twee sluizen) en voorts vertelde hij dat we weliswaar aan de oppervlakte van het water varen, maar dat dat niveau dus ongeveer vijf meter onder zeeniveau ligt! Na afloop hebben we bij Strand22 nog even wat gedronken en daarna teruggewandeld naar Loetje Almere (tegenover het station). Daar hebben we met zijn allen nog even lekker gegeten. Het zal acht uur a half negen zijn geweest dat de laatsten waren vertrokken. Volgend jaar weer een uitje, zo proefden wij toch wel de algemene tevredenheid en dankbaarheid.

Ook op school zit de herfstvakantie er weer op en maken mijn leerlingen zich op voor de toetsweek verderop in november. Maar voor nu lijkt ons deze nieuwsbrief wel weer even verzendgereed.

Tot de volgende keer,
Groet,

Mia en Jan.