Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Afscheid van schoonmaakster op school Hilda Schmidt

GvP Angels treden op voor koning en koningin

Koning en koningin brengen bliksembezoek (2 uur!) aan Statia

20 jaar Marine Park

Sustainability Conference

Taste of the Cultures

Klassenconcert (A3, V3A en V3B olv Natasha)

Met Marianne de Quill op

Met Marianne naar Venus Bay

Christmas galadinner in het Community Center

Christmas Glow Village (Bethel Methodist School)

Hike met derdeklassers (V3A, V3B en A3) olv Froukje en Javanca

Kerstdienst in SDA-kerk

Teachers Day en kerstviering

Brief van Gijs en Georgine met foto's

Statia, 15 december 2017.

Vrienden,

Maandag 27 november is er spreekuur in de bibliotheek van de Nationale Ombudsman. Die komt hier ongeveer jaarlijks en wij zijn vaste klanten. Niet zozeer omdat wij zelf zoveel te klagen hebben, helemaal niet. Maar in het algemeen belang willen we nog wel eens een lans breken voor de goede zaak. Een actueel onderwerp ditmaal was het (niet zo) snelle internet. Kan dat niet sneller en betaalbaarder? De zaak loopt al een tijdje maar het is ook hier - net als met zoveel zaken - net een kluwen wol waar diverse losse eindjes zijn te bespeuren. Op school dringt het snelle internet (nou ja, 50 mb/s) ook door, en wel voor het lieve bedrag van ca. 4500 us dollar per maand. Dat lijkt ons een te schrikbarend bedrag. Hier moet toch haast iets niet kloppen, zou je denken. Nou ja, dat vraagstuk houdt ons dus ook redelijk van de straat.

Donderdag 30 november leggen koning en koningin een bliksembezoek af aan ons eiland. Omstreeks drie uur in de middag arriveren ze en om vijf uur zijn ze al weer op weg naar Saba (met de viering van Saba Day), waarna ze nog naar het door Irma getroffen Sint Maarten op bezoek gaan. De nieuw aangetreden staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties - Raymond Knops - vergezelt koning en koningin. Kort daarvoor heeft Knops kennisgemaakt met het lokale bestuur hier (althans, voor zover ze de beleefdheid in acht hebben genomen om er bij te zijn: Clyde van Putten vond het niet nodig en was vast op Saba en Charles Woodley kwam er niet voor terug uit Aruba; hun beider verstandhouding met Nederland is bekend en het idee dat we met een nieuw kabinet in Nederland wellicht een nieuwe start kunnen maken in de onderlinge samenwerking, lijkt bij hen niet opportuun). In de Telegraaf blijkt een stukje tekst gewijd aan het gastheerschap van Clyde van Putten.

Vrijdag 1 december is het World Aids Day en klas A3 verzorgt de Assembly op school, gewijd aan dit onderwerp. Dans, zang, sketch en een motivational speaker: alles is uit de kast gehaald. Was trouwens best wel weer lang geleden dat er een assembly is georganiseerd. Een kort verslagje met foto van deze Assembly haalt zelfs de Daily Herald.

Zaterdag 2 december gaan we nog even eten met Margreth. Zij is vanuit Bonaire weer even over naar de Bovenwinden en zou eigenlijk vandaag (zaterdag) weer teruggaan (via veel overstappen op allerlei eilanden) maar bleek gebruik te kunnen maken van een rechtstreekse verbinding met Bonaire die morgen (zondag) vertrekt. Dus en langer blijven en een snellere verbinding: goede reden om Harbour Club weer te vereren met een bezoek. Die tent blijkt overigens al volop in kerststemming met slingers, ballen en klokken. Er is hier geen sinterklaasviering dus eind november wordt de kerstversiering (bij veel mensen op het eiland) weer gezocht en gevonden.

Zondag 3 december zijn wij in de middag ook even op het vliegveld: Marianne komt aan. Zij gaat hier als vrijwilliger werken bij de Botanical Garden (van Stenapa) en woont zo lang (tot medio januari) in ons huis. In een zeker opzicht valt ze met de neus in de boter want op maandag 4 december is er een stand in het dorp waarmee het 20 jarig bestaan van het Marine Park wordt gememoreerd. Vooral met activiteiten voor kinderen maar ook gewoon om aandacht te geven aan hun bestaan. In marketingtermen noemen ze dat geloof ik "exposure".

Op 6 en 7 december is er de Statia Sustainability Conference waar Mia en Marianne naar toe gaan. Diverse oude (voor Mia) en nieuwe (voor Marianna) bekenden ontmoet in Lions Den. Verschillende presentaties, waaronder een over het hoeden van geiten op het eiland. Na afloop van de tweede dag is er meteen, op dezelfde lokatie van Lions Den, een Taste of the Cultures. Mia is uitgedost in Nederlandse kleding (incl. klompen) die ze ook droeg op Statia Day. De Nederlandse hap uit onze booth (met dank aan Noortje en Marianne) was ditmaal hutspot. Veel Statianen beleefden een Rivella-gevoel: "een beetje vreemd maar wel lekker".

Vrijdag 8 december heeft collega Natasha (vak Nederlands) een concert georganiseerd met derde klassers. Een van de (kerst)voordrachten moest in het Nederlands. Wij zijn bij een van de drie concerten geweest. Best wel grappig en vooral een leuke manier van lesgeven!

In het weekend van 9 en 10 december verkent Marianne de Quill (ook in de krater geweest!) en Venus Bay. Het zijn en blijven mooie en leuke wandelingen. Het verschil in flora tussen de twee gebieden, die maar een paar kilometer uit elkaar liggen, is telkens weer opvallend verschillend!

In ditzelfde weekend ontvangen wij een nieuwsbrief van onze vrienden Gijs en Georgine uit Dominica (leren kennen in de herfstvakantie van 2014 op Saba). Ik deel graag deze brief met onze lezers omdat deze weer eens duidelijk maakt wat orkanen teweeg kunnen brengen. Natuurlijk is de schade op Sint Maarten - ongeveer 50 km noord van ons - bekend in Europees Nederland, maar de schade die is aangericht op Dominica is een stuk minder bekend (maar daarom niet minder in omvang). Dominica schat ik ongeveer drie- a vierhonderd kilometer in zuid-zuid-oostelijke richting vanuit ons; het ligt tussen de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique in. Dominica is een zelfstandig land en heeft dus geen moederland waarbij kan worden aangeklopt voor steungelden.

Maandag 11 december is er in de avond een galadiner voor de leerlingen van school. Aanvankelijk alleen voor de examenklassen maar toen de animo daar een beetje te gering voor bleek, is de openstelling ruimer gemaakt. Ongeveer tachtig a negentig jongelui keurig uitgedost schuiven aan voor het diner waarna dansend de avond wordt afgesloten (waarna de ouders de kinderen weer komen ophalen).

Woensdag is er nog een councilmeeting maar die was al direct na het behandelen van de agenda afgelopen. Inhoudelijk is er niets behandeld. Vanaf vier uur (nou ja, eigenlijk pas vanaf een uur of zeven) was er de Christmas Glow Village op de Bethel Methodist School. Een verzameling standjes met drank en eten en een podium waarop de kerstman plaatsnam. Alle kinderen van de Bethel Methodist School kregen een presentje. Diverse mensen ontmoet, waaronder enkele oud-leerlingen! Omdat het allemaal wat lang duurde voor het begon (en omdat we ook van plan waren om vanavond uit te gaan eten) hebben Marianne en ik heerlijk gegeten bij Frankies, dat is bovendien op loopafstand van de Bethel Methodist School.

Donderdag is er de jaarlijkse schoolkerstdienst. Dit jaar wordt die gehouden in de SDA-kerk. En, tja, dan zit de helft van het schooljaar er weer op. Vrijdag 15 december is het Koninkrijksdag: een dag die in Europees Nederland eigenlijk tamelijk onbekend is maar hier is het een vrije dag die tevens het begin van de kerstvakantie markeert. In de avond is er in Lions Den nog een verlate viering van Teachers Day (we krijgen allemaal een 500 GB memory box als presentje van het bestuur), tegelijkertijd een goed afsluiting van het eerste halve schooljaar.

Ook voor ons begint de kerstvakantie! In januari sturen we de eerstvolgende nieuwsbrief weer, met daarin onze belevenissen gedurende deze vakantie! Tot dan en geniet ondertussen van de feestdagen en de oliebollen!

Groet,

Mia en Jan.