Sint Eustatius

slideshow van foto's

Statia, 9 augustus 2014.

Vrienden,

Het eerste weekend van augustus passeerde ons op ca. 150 mijl de tropische strom Bertha. Op het eiland resulteerde dat in windvlagen en regen. Allemaal niet zo heel bijzonder. Zaterdagavond bood de school een gezellig etentje aan aan alle nieuwkomers bij Ocean View (vlak bij Fort Oranje). Zondag bij Jeroen en Naomi langs geweest (die "ons" huis dus net verlaten hebben): eens kijken of ons nieuw verworven internet het doet! En ja hoor, het draadloos netwerk "Jan_Meijer" is moeiteloos te vinden vanuit nagenoeg elke uithoek van het huis, met name vanaf de veranda (porche) waar we veel verwachten te zitten.

Maandag komen onze containers vrij. Een beetje praten met de douane - dat kun je wel aan Hans overlaten... - maakt dat zowel de auto's als de gewone inboedel betrekkelijk gemakkelijk kunnen worden getransporteerd vanuit de haven naar de plekken van bestemming (alle nieuwkomers hebben inmiddels een onderkomen gevonden, sommige daarvan moeten nog nader worden gereedgemaakt: een airco hier, een lik verf daar, dat soort dingen). Dat transport geschiedt met pickup-auto's die per persoon toch een paar keer heen en weer moeten rijden. Dat maakt dat degene die als laatste aan de beurt zijn - laten wij dat nou net zijn... - maandagavond dus nog niet over hun spullen kunnen beschikken. Gelukkig staat er in het huis een bed en aldus kamperen we de nacht door. Maar dinsdagochtend komen de pickup-auto's dan toch eindelijk ook bij ons langs en de porche verandert al snele in een grote opslagplaats van verhuisdozen.

Dinsdag heeft Hans ook een afspraak gemaakt bij de IND: we zijn toch een beetje vreemdeling en de IND helpt ons op weg om Statiaan te worden. Ook open ik een bankrekening bij de Windward Islands Bank. Waar banken in Nederland blij zijn met elke nieuwe klant lijkt het hier een beetje andersom: ik geloof dat ik blij mag zijn dat deze bank mij accepteert als nieuwe klant. Concurrentie tussen aanbiedende bedrijven heeft zo zijn voordelen... Hoe het ook zij, binnenkort beschik ik over een bankpasje en ook de wereld van het internetbankieren is tot hier doorgedrongen. Zelfs een app voor op het mobieltje ontbreekt niet!

Woensdag is dan toch eindelijk de eerste dag op school: een introductie in de dingen-zoals-ze-hier-gaan, cultuurverschillen met Nederland en een ontspannen rondwandeling door de historische dorpskern (w.o. de synagoge en Fort Oranje). Allemaal reuze ontspannen. Deze middag samen met Bart en Hans (en de pickup van school) een ongelofelijk grote berg aan kapotgesneden verhuisdozen en verpakkingsmateriaal weggegooid met de pickup van school. Het eiland beschikt daartoe over een vuilnisbelt zoals je die jaren geleden ook in Nederland wel tegen kon komen: een berg ongesorteerde zooi waarover jaren later dan een golfbaan of een park wordt aangelegd. Gescheiden afval met dito bewerking is hier nog even een boodschap voor dovemansoren. Wellicht een milieu-aandachtspuntje voor de toekomst. Sprekend vanuit onszelf als bewoners: fijn dat de verpakkingszooi weg is! Dat dan weer wel, natuurlijk... :-))

Donderdag een tweede introductiedag: wat dat betreft niets dan lof, er wordt werkelijk veel aandacht besteed aan een zachte landing van de nieuwkomers op deze school in deze uithoek van het Koninkrijk der Nederlanden. Een zekere eenheid van handelen van alle stafleden en docenten op school is een vanzelfsprekend en belangrijk aspect van het beleid, met alle pijlen gericht op een optimaal leerproces van de jeugd.

Vrijdag rondt de werkweek af met een ontbijt in de tuin van Nora, een bestuurslid van de school. Gezellig maar bij aanvang enorm nat: tjonge, dat noemen ze dus een tropische regenbui! Bart en Gil reden met ons mee naar de idyllische woning van Nora en Koos met prachtig uitzicht op Zeelandia. Het weekend vangt aan en we maken ons op voor de eerste echte werkweek op school!

Groeten,

Mia en Jan.

Noot: Een kleine correctie op een puntje uit de vorige nieuwsbrief. Onze porche kijkt niet uit op het noordoosten maar op het westen. Tja, kleine dingen hou je altijd, zeg ik wel eens... :-))