Sint Eustatius

28 augustus: Presentatie thesis waarna lunch

1 september: Wetenschappelijke (?) aanbeveling voor koffie: gezien vlak bij mijn fysiotherapeut

3 september: Willem van Oranje (Plein) lijkt te wijzen naar ons appartement

4 september: oplevering en sleuteloverdracht van onze Turfhut

9 september: de verlossende vrijstelling voor wiskunde B (VWO) voor Emilia

9 september: presentatie "Dubbelspel" in Centrale Bibliotheek van Den Haag

Den Haag, 10 september 2023.

In vorige brief noem ik WEL dat we naar Ede zijn geweest op 13 augustus maar NIET dat we diezelfde ochtend nog gezellig in Blaricum (bij Moeke Spijkstra) met Peter Pistor koffie hebben gedronken en onze belevenissen in Nederland en Statia hebben uitgewisseld. Ik zou dat in een volgende nieuwsbrief rechtzetten, dus bij deze!

Op 16 augustus doet Emilia in Zeeland (Vlissingen, Middelburg) rij-examen. Niet voor het eerst, maar wel een laatste keer voordat ze naar de drukkere Randstad verhuist in verband met haar voorgenomen studie aan de Technische Universiteit Delft. En zowaar: ZE SLAAGT! Helemaal joepie natuurlijk. Dus behalve haar bijna afgeronde HBO-studie Civiele Techniek heeft Middelburg ook een zwemdiploma en nu dus een rijbewijs opgeleverd.

Op zaterdag 19 augustus doen we nog even een Schipholletje: Candy arriveert en dochter Czaigany komt haar ophalen uit Maastricht. Maar als Candy al om een uur of acht op Schiphol arriveert, is het toch fijn dat ze wat aanspraak heeft. Wij zijn natuurlijk eerder dan Czaigany op Schiphol. Het was gezellig!

En dan wordt het toch 20 augustus: wij verhuizen van Best Western hotel Almere naar Best Western hotel Grote Marktstraat in Den Haag. Onze nieuwe, tijdelijke woonplaats. Dit omdat een dag later het nieuwe schooljaar begint op mijn nieuwe school: het Christelijk Lyceum Delft. Zondag lunchen we nog bij Loetje en we nemen afscheid van het personeel bij Loetje en bij het Best Western. In de middag nemen we onze intrek in het hotel te Den Haag.

De eerste week op school gaat alleen over de opening en ik krijg een Chromebook als schoolcomputer. Ik heb nog geen lessen, die beginnen pas een week later.

Dinsdag 22 augustus presenteert PvdA-GroenLinks Frans Timmermans als lijsttrekker. Dat gebeurt in de voormalige Caballero fabriek in Den Haag (naast onze Shurgard-vestiging). Wij zijn er bij!

Zaterdag 26 augustus maken we een groter rondje vanuit Den Haag: we gaan langs Maaike in Dieren en Peter en Marloe in Zutphen.

Maandag 28 augustus, eind van de ochtend, zijn we bij de Hogeschool Zeeland in Middelburg: Emilia presenteert haar thesis, iets over dijken waarin zoet water wordt opgeslagen. Ze krijgt er een 7,5 voor en formeel is de HBO-studie nu succesvol afgelegd. Na afloop gaan we samen lunchen in Middelburg.

Woensdag 30 augustus bezoeken we Ipie in Lisse. Die blijkt gevallen en de arts acht het noodzakelijk dat er in het ziekenhuis naar gekeken wordt. Ze kan niet meteen naar huis en wordt opgenomen in het Alrijne revalidatiecentrum in Leiden.

Maandag 4 september vindt de sleuteloverdracht plaats van ons mooie appartement in Den Haag. Liefkozend spreken we van onze Turfhut (afgeleid van het adres) of A Room With A View (vanwege het mooie, weidse uitzicht door het grote raamoppervlak in de woonkamer). Nadat we de sleutel aan onze woninginrichter hebben gegeven worden in het resterend deel van september de muren geschilderd en de PVC-vloer gelegd. Het is de bedoeling dat we er begin oktober daadwerkelijk intrekken. We kijken er naar uit!

Op 6 september bezoeken we de Commissie Koninkrijksrelaties in de Tweede Kamer dat vanwege onze Haagse vestiging nu voor ons als thuiswedstrijd voelt. Het blijkt dat geen enkel onderwerp controversieel wordt verklaard dus zodra dat formeel is vastgesteld zal het demissionaire kabinet volop doorgaan met de Caribische onderwerpen (waaronder het Sociaal Minimum voor Caribisch Nederland).

Op 9 september is er een reunie van mijn middelbare school in Schiedam, het Spieringshoek. We hadden ervoor ingetekend maar de actiegroep XR bezette die dag de Utrechtsebaan als toegangspoort van Den Haag en we vreesden niet meer gemakkelijk te kunnen terugkeren. Bovendien bleek op die dag een leuk Caribisch dagje in de bibliotheek te worden georganiseerd (een presentatie over de roman Dubbelspel van Arion met onder meer de ons bekende Aart G. Broek). Dus we volgden het alternatieve programma. Bovendien bleek Emilia op die dag (9 september) een vrijstelling voor haar wiskunde B te ontvangen van DUO, waardoor ze zo goed als zeker feitelijk mag beginnen aan haar schakeljaar bij de Universiteit Delft. Ook voor ons betekende dit een joepie-gevoel!

En dan is het weer weekend (zondag 10 september): een mooi moment om deze brief te beeindigen en te verzenden. Maar niet zonder te vermelden dat we geregeld (bijna elke dag) even gaan kijken hoe onze Turfhut vordert.

Groet,

Mia en Jan.

Onze Statia-belevenis (en het vervolg erop) is - met foto\'s - ook te volgen op https://eux.jhtm.nl: kies voor een jaar in de menubalk en vervolgens voor een brief.

Liever geen mailtje meer ontvangen over onze Statia-belevenis? Of liever op een ander adres? Laat het ons even weten!