Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Tijgergekko nabij mijn lokaal 23

Kalf op mijn weg naar school (altijd weer leuk...)

Jan plukt papaya-s

Op de kerkdeur...

Carnival cruiseschepen op de rede van Statia

De avond tevoren de computer dichtgeklapt met - kennelijk - een insect ertussen: zie het resultaat de volgende ochtend

Statia, 7 mei 2020.

Vrienden,

De school is gesloten en ik ben inmiddels redelijk bedreven in Google Calendar, Google Classroom en Google Meet. Met name deze laatste applicatie - die videoconferencing ondersteunt - is er een die ik redelijk intensief gebruik met de lessen. De leerlingen zitten thuis en zijn ingelogd op het schoolnetwerk waardoor ook zij van deze applicaties gebruik kunnen maken. Ik heb een schema gemaakt waarin leerlingen van de klassen A2, A3, A4 en A5 (de laatste twee voor zowel "Mathematics" als "Additional Mathematics") les hebben en op die tijden logt iedereen in op hetzelde kanaal van Google Meet zodat de les kan beginnen. Ik leg uit en gebruik daarbij het schoolbord en het krijt (ik zit in een overigens leeg lokaal 23 op school) en leerlingen zien mij en - naar ik hoop en verwacht - begrijpen mij. Ze kunnen interumperen met een chatfunctie of gewoon door de eigen microfoon open te zetten en te praten. Het is voor alle partijen even wennen maar zoals ik in vorige nieuwsbrief al schreef: het valt niet tegen.

Ik heb nu zelfs in twee klassen (A3 en A4) een toets gegeven. Dat gaat als volgt. Ik schrijf een toets uit (gewoon met pen en papier: een grote ergernis van mijn directeur Rosie...;-), daar maak ik dan foto-s van (jpg-bestanden) en die zet ik - in Google Classroom - uit als toets bij de leerlingen. Ik geef aan wanneer de toets uitgewerkt weer moet zijn ingeleverd en dan kijk ik het binnengekomen werk na. De leerlingen werken ook gewoon met pen en papier (sommigen maken een Google- of Word-document) en dienen hun werk in via Google Classroom. Heel overzichtelijk allemaal en betrekkelijk gemakkelijk nakijken en waarderingen toekennen.

Ik ken twee collega-s die ook werken met Google Meet en Google Classroom en enkelen die op de wip zitten maar ik voel mij op school een soort pionier en uitvinder en bouw mijn eigen verzameling "best practices" op. Velen hebben de stap nog niet gemaakt en voorzien de thuiszittende leerlingen van veel uit het boek gekopieerd huiswerk zonder verdere uitleg of toelichting. Uit de terugkoppeling die ik krijg begrijp ik dat leerlingen het werkelijke lesgeven, ook al is dat dan via ICT en internet, toch plezieriger vinden dan het maken van huiswerk aan de hand van een stapel papier.
Noot: Aan de andere kant moet je je natuurlijk ook realiseren dat bij die stapel papier "werk" wordt verwacht terwijl je als je je computer aanzet en inlogt eigenlijk verder niet zo hard hoeft te werken. Tja... het is maar hoe je het bekijkt.

Hoe lang dit allemaal gaat duren? Wie het weet mag het zeggen. Vooralsnog wordt de periode eerder verlengd dan afgebroken. We gaan het zien...

De kerkdiensten worden op de radio voortgezet. In de kerk wordt af en toe een dienst gehouden (zonder bezoekers in de kerk) die wordt opgenomen. Ishn zoekt de muziek die is gekozen door degene die de dienst doet, bij elkaar en start en stopt het bandje op het juiste moment. Ook doet hij de live opname via Facebook. Ik neem de dienst ook op (met mijn iPhone) teneinde de opname na afloop op Youtube te plaatsen en beschikbaar te stellen voor de bezoekers van de website.

Het zal niet direct mijn verzoek zijn geweest dat de aanleiding is geweest (ook van officiele zijde zijn verzoeken gedaan) maar het resultaat is dan toch dat 13 april de Karel Doorman is vertrokken met drie maanden Caribisch Gebied als bestemming. Op Martinique blijkt een coordinatiecentrum te zijn opgezet waarin de Franse, Britse en Nederlandse (militaire) inbreng bij de bestrijding van het coronavirus deelnemen. Het voelt toch wat geruster met zo-n schip (met medische voorzieningen in materiele en personele zin) op de achtergrond dan met alleen de huisartsenpost op ons eiland.

Omdat er toch niet zo heel veel te doen is, heb ik het belastingformulier maar eens ter hand genomen. Dat moet voor 18 mei 2020 zijn ingevuld en ingediend. Dat kan ook hier sinds een paar jaar digitaal maar niet zo "flitsend" als ik dat al geruime tijd in Europees Nederland gewend was. Je naam en geboortedatum vult het formulier automatisch in maar de bedragen moet je toch echt zelf invullen en, tja, dan moet je dus wel de jaaroverzichten bij de hand hebben. Dat is ook wel gelukt na een beetje zoeken maar in Europees Nederland hoef je zelfs dat niet meer te doen: dat vond ik toch wel gemakkelijk. Zo zijn er overigens meer administratieve klusjes die gemakkelijk blijven liggen en waar je nu wat meer tijd voor hebt zoals een bewijs van in leven zijn voor het ABP dat moet worden getekend door een ambtenaar van Census en het aanvragen van een nieuw Statiaans rijbewijs. Beide klusjes toch maar weer mooi gedaan. Sprekend over administratieve klusjes: ik heb weer een contract voor een nieuw schooljaar getekend!

Onder toeziend oog van Mia (ik had niet in de gaten dat ze foto-s aan het maken was...) heb ik een paar papayas uit de boom gesneden. Ze waren bijna rijp. Als ze helemaal rijp zijn blijken de kippen er toch sneller bij te zijn dan wijzelf. Nu rijpen ze nog wat na (als dat al zo werkt ;-) in de koelkast en eten we ze een keer op, al dan niet verwerkt in een fruitsalade.

Op donderdag 23 april houdt CXC een webinar over e-testing (dus: toetsen of examens doen via de computer). Nu had ik nog nooit een webinar meegemaakt. Ik kende de kreet wel, afgeleid van seminar, maar een dergelijk fenomeen zelf meemaken, nee, dat was er nog nooit van gekomen. Nu dus wel. En eigenlijk was ik best onder de indruk. Niet zozeer over de inhoud, die bracht voor mij niet heel veel nieuws, maar dat je met behulp van internet en computer betrekkelijk gemakkelijk als organisatie een groot aantal mensen kan bereiken zonder dat ze allemaal in een en dezelfde zaal zitten. Sterker, de aanwezigen in dit webinar kwamen uit de hele Caribische Regio: Trinidad, St Lucia, Barbados, etc. En Sint Eutstatius dus. Het lijkt me een redelijk alternatief van de zgn. townhallmeeting op het eiland teneinde breed maatschappelijke vraagstukken aan de orde te stellen of zelfs daarover te discussieren.

Op zaterdag 25 april - Kyra had ons er op gewezen - blijkt de Vliehors Express een nieuw verdienmodel te hebben gevonden in deze coronatijd. Een ritje met deze bijzondere dienst die nu natuurlijk ook geen klanten heeft maar dan op afstand. Thuis zit je achter je computerscherm en via Facebook wordt een livestream gemaakt over een tocht over de best wel grote zandvlakte (half Vlieland: ongeveer de oppervlakte van Statia) en het bezoek aan het drenkelingenhuisje (nu: museum of trouwlokatie) en het puntje waar vandaan normaal gesproken "De Vriendschap" een zomerdienst op Texel onderhoudt. Reuze herkenbaar allemaal van een (fiks) aantal jaren terug. Zeg maar gerust: nostalgie! O ja, al heel lang worden de achterbanden van de Vliehors Express voorzien van een gedicht dat door het rijden wordt afgedrukt in het zand (in 2005 hebben wij tijdens onze vakantie op Vlieland hiervan nog foto-s gemaakt). In 2017 ging er zelfs een wiskundeopgave over, in het eindexamen van het VMBO-T in 2017 (zie blz 4/13 en 5/13).

Op 30 april loop ik naar beneden en onderweg kom ik toevallig Clyde van Putten tegen. Hij blijkt mijn recente brieven aan de Tweede Kamer te hebben gelezen en gaf aan dat hij het eens was met de inhoud ervan. We raken in gesprek en hebben zeker een half uur, misschien wel drie kwartier, met elkaar gediscussieerd.

Onze soort van "pleegdochter" Emilia studeert in Middelburg en heeft een onlangs een fiets gekocht. Met vallen en opstaan blijkt ze kennis te maken met het Nederlandse verkeer dat in Middelburg gelukkig nog niet zo druk is, en zeker niet in deze corona-tijd ;-)) Laten we hopen dat haar rijlessen binnenkort weer een aanvang nemen.

Het leven op Statia lijkt deze maand in de stand "nieuw normaal" terecht te zijn gekomen. Dat wil zeggen: het is erg rustig in het dorp (menigeen zit thuis). Horeca en duikschool zijn gesloten (alleen voor afhalen van bestellingen is de horeca nog open, althans voor zover ze er zelf brood in zien. Herbour Club is bijvoorbeeld helemaal gesloten). Ik ga meestal wel even naar school om daar video-lessen te verzorgen en na afloop rijden Mia en ik even naar Whitewall teneinde er toch even uit te zijn. Op zaterdag neem ik de kerkdienst op om deze vervolgens op zondag open te zetten vanaf de website statiamc.com.

Gisteren en vandaag zijn er twee resp. drie Carnival cruiseschepen op de rede van Sint Eustatius te zien. Dat is bijzonder want Statia is niet echt een bestemming voor deze cruise-gigant. Maar ja, olie laden is kennelijk een goede reden om even langs te komen. De middelste van de drie schepen is overigens de Carnival Liberty waarop ook wij eens een cruise hebben gemaakt.

We zouden eind april/begin mei even naart Miami gaan om een diplomauitreiking aan Lenaria bij te wonen maar dat alles (diplomauitreiking en vliegreis) ging allemaal niet door als gevolg van corona. Vandaag - 7 mei - de bevestiging van American Airlines ontvangen dat het geld zal worden teruggestort. Het geld voor de huurauto hadden we al eerder ontvangen. Nu alleen nog de Winair-vluchten...

Tja, over vliegen gesproken. Onder normale omstandigheden zou Mok wellicht nog eens gekomen zijn. Zij kan het schoonmaken slecht laten en zo af en toe leeft ze zich uit in ons huis. Nu zij er dit jaar niet is, hebben we iemand anders gevraagd eens grondig door ons huis te gaan. Altijd bewondering voor mensen die gewoon gaan. We vinden een schoon huis heel prettig alleen kunnen we ons tot het grondige werk slecht zetten.

Om mijn Apple MacBook te koppelen aan het LAN van school (zodat ik met videolessen niet afhankelijk ben van het WiFi van school) heb ik een verloopstukje besteld in Nederland om de ethernetkabel rechtsreeks aan te sluiten op mijn laptop. Deze bestelling heb ik een week of drie geleden geplaatst en ik was dan ook enthousiast dat ik dit verloopstukje gisteren (6 mei) mocht ontvangen. Alleen... ik blijk de bestelling niet helemaal goed te hebben gedaan. Aan de ene kant gaat de ethernetkabel er in: dat gaat goed. Aan de andere kant moet-ie passen in de zgn. Thunderbolt-aansluiting van mijn MacBook. Tja, en dan blijk je een zgn. Thunderbolt-2 en een Thunderbolt-3 aansluiting te hebben. Mijn MacBook heeft de nieuwere "3"-aansluiting en wat ik besteld heb blijkt te passen op een "2"-aansluiting. Tja, via Mok en Tjeerd heb ik meteen een nieuw verloopstukje gekocht bij de Amac-winkel in Leiden en over een week of drie zal ik die wel weer ontvangen... Op dit soort momenten moet ik denken aan een conference van Herman Finkers die de dynamiek van Almelo beschrijft: "een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen". In een volgende nieuwsbrief - zo mag ik hopen - lezen we wellicht dat ik de bestelling zal hebben ontvangen. Voor nu resteert een gelaten en geduldig afwachten...

Over afwachten gesproken, ik stop er maar weer eens mee. We leven in bijzondere tijden (school begint maandag 11 mei weer). Tot een volgende keer.
Noot: Voor het volgen van mijn correspondentie met de Tweede Kamer, zie www.statia.nu en kies voor "Ontwikkelingen/brieven" (en daarin natuurlijk voor de meest recente).

Groet,

Mia en Jan.