Sint Eustatius

11 sep: jazz en de walvis, een thuistheater in amsterdam met optreden van ronald snijder en robbie alberga

22 en 23 sep: jaarreunie kim en installatie promotie 2022

nav jaarreunie: foto's ter herinnering van nu en vroeger (bijeengebracht door jaargenoten) _

25 sep: bezoek aan floriade almere

Almere, 2 oktober 2022.

Het is 29 augustus 2022 en dat wordt mijn eerste dag op school. Weliswaar deze week nog zonder leerlingen maar vandaag wordt het schooljaar geopend. De rector houdt een praatje en hoopt dat het komend jaar minder het karakter krijgt van brandjes blussen en ad hoc reparaties maar dat we als school werkelijk een stap voorwaarts maken en planmatig(er) te werk zullen gaan. Kortom, what is new. Op Statia was er ook permanent een idee (bij ons allen) dat het beter kon, en dat gevoel is kennelijk tamelijk universeel. Dat idee werd nog eens bevestigd toen een gastspreker een door haar geschreven boek Laat je niet gek maken! aanprees en toelichtte. Een soort van workshop volgde. In de middag werden enkele activiteiten georganiseerd die teamvorming tot doel hadden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet zo van die spelletjes ben dus ik was blij dat ik met mijn sectievoorzitter even een overleg kon voeren. De middag sloot af met een hapje en een drankje.

De volgende dag was gericht op het team waarin ik zit (bovenbouw havo en bovenbouw vwo) en op mijn sectie (wiskunde). In de sectie stond de PTA centraal (PTA = programma van toetsing en afsluiting, waarin inhoud, planning en beoordeling van het schoolexamen staat gedefinieerd). Kennelijk bestaan er enkele recent afgesproken/afgekondigde vormvereisten die nog niet alle zijn of waren doorgewerkt in de bestaande PTA-s. Ik nam de PTA voor wiskunde D onder mijn hoede die in die zin een beetje bijzonder is dat wiskunde D wordt gegeven voor leerlingen uit verschillende klassen (4, 5 en 6 VWO). Het is een klein klasje (5 leerlingen) en de uitdaging is om de eindtoetsen (voor de PTA) dus zo te plannen dat alle leerlingen eenzelfde programma volgen. Ik zal hier niet te diep op ingaan, maar ik vond het wel een leuke uitdaging om een en ander aan elkaar te knopen waarbij de bestaande (en dus te respecteren) PTA-s voor VWO 6 en VWO 5 geen geweld worden gedaan.

Almere als woonplaats bevalt goed. Ons hotelappartementje (twee kamers: slaapkamer en woonkamer met keukenblok) is midden in het centrum (vlak bij Station Almere Centrum) en de winkelstraten zijn eveneens in de buurt. Voor mij (Jan) was het even een uitdaging om te bezien hoe de afstand naar school te overbruggen. De bedoeling is lopend naar school te gaan, maar hoe loop ik dan het beste? De eerste dag liep ik met mijn telefoon in de hand met daarop de route in Google Maps zichtbaar. De tweede dag ging het al weer een stuk beter en liep ik nagenoeg in een keer het goede traject. Ik doe ongeveer 40 minuten over een kleine drie kilometer. Dat moet te doen zijn.

Dinsdag 30 augustus is Mia nog even naar Lisse gegaan om met haar zussen en moeder de zorgsituatie rond haar moeder te optimaliseren. Afgezien daarvan was het ook een gezellig weerzien. Overigens staat onze auto in de garage van het hotel en het in- en uitgaan gaat met een slagboom die ons automatisch doorlaat als gevolg van kentekenherkenning. Dat we een automaat hebben beviel ook uitstekend want Mia moest nabij Amsterdam wel een beetje filerijden en al dat schakelen behoort in deze auto dus echt tot het verleden!

Hoewel we steeds meer paperless werken ontkom je toch niet altijd aan de behoefte om wat te printen. In Almere hebben we bij CoolBlue een keurige Epson printer gekocht. Het aansluiten bracht toch nog wel wat werk met zich mee want het lukte me niet 1, 2, 3 en dus moest de technische dienst van het hotel erbij komen (dat is dan wel weer luxe of handig). Die heeft woensdagochtend even een uurtje lopen knutselen en toen was het voor elkaar. We kunnen printen vanaf onze devices (telefoon, tablet en laptop). Over laptop gesproken: de school heeft mij ook voorzien van een laptop waarmee ik het schoolwerk kan doen. Ook een nieuw account en sleutels voor de toegang tot de lokalen behoorde tot de nieuwe ingredienten op school. Donderdag zijn we weer naar Leiden gegaan om de was te doen. Dinsdag gaan we verder met school en dan ook met leerlingen!

De kop is er vanaf. Met de leerlingen hebben we lessen gedraaid en voor mij is het een uitdaging om de planning goed vast te houden. Je hebt te maken met parallelklassen en die moeten min of meer gelijk op lopen. Over lopen gesproken: op weg naar huis (hotel) werd ik vandaag (woensdag) door een motoragent staande gehouden. Tja, ik loop over de busbaan en dat schijnt niet te mogen. Voortaan dus over het trottoir en fietspad. De busbaan is lekker rustig: geen auto-s en af en toe een bus, die ik tijdig zie aankomen en daarvoor in de berm spring. Maar goed, dat mag dus niet meer.

Het magister waarmee ik werkte in Statia en waarin aanwezigheid en resultaten werden geregistreerd is een tamelijk algemeen gebruikt systeem op scholen in Nederland. Deze school werkt echter met een soortgelijke, maar wel andere applicatie: SomToday. Tja, even wennen... Ik heb er wel een laptop bijgekregen met al dit soort (Windows-georienteerde) applicaties. Het is even wennen, het kost wat tijd, maar goed: zo zijn hier de regels, dus zo doen we het hier. De boeken staan ook in deze database. Dus met een licentie van Noordhoff kan ik bij alle boeken die ik (en ook al mijn leerlingen) nodig heb(ben) en die moet ik dan ook koppelen aan de juiste klassen opdat de leerlingen de boeken (voor zover niet in hardcopy geleend in de Mediatheek) ook elektronisch kunnen raadplegen. Volgens mij staat alles nu goed voor wiskunde in mijn klassen.

Mia is vandaag - 7 september - met de trein naar Den Haag gegaan om een vergadering van de Commissie Koninkrijksrelaties bij te wonen in de Tweede Kamer. In een zeker opzicht een nieuwe ervaring want dit soort vergaderingen volgden we op Statia online (via de ipad) en nu dus live. Ze heeft Jorien (D66) even gesproken en het is ons voornemen om de Tweede Kamer Commissie voor Koninkrijksrelaties wel vaker te bezoeken en te spreken (bovenop het geregeld schrijven van brieven natuurlijk).

Op zondag 11 september is er een thuistheater in een reeks van Jazz en de Walvis. Kennelijk is dat een reeks van optreden op verschillende lokaties in Amsterdam. Onze aandacht werd getrokken door een van die theaters (in Amsterdam dus) waarin Ronald Snijder en Robbie Alberga optreden. Zij hebben ook al eens - in 2012, nog voor Sint Eustatius - een thuistheater bij ons in Den Haag opgeluisterd.

Woensdag 14 september komt Carla even langs. Zij rijdt voor haar werk bij de Hogeschool Utrecht geregeld door het land en was vandaag toch in de buurt. Erg gezellig: ze had een broodje vis voor ons meegenomen, daarna hebben we nog even thee en koffie gedronken bij Loetje (dat toch zo langzamerhand onze "stamkroeg" aan het worden).

Op dertien hoog wonen betekent dat we (in Almere) een mooi uitzicht hebben. Maar ook dat we voor het verticale verkeer afhankelijk zijn van de lift. Over het algemeen is het wachten op de lift "redelijk". Een enkele keer duurt het wat langer. Kun je zo hebben, dachten we. Tot we, na even te hebben gewacht, in de lift stappen waarin een mechanische stem zich in het Engels excuseert voor het lange wachten. Welk algoritme hier achter zit weten we niet maar het effect is wel dat een glimlach op je gezicht verschijnt.

Vrijdag 16 september - we zijn weer in Leiden - gaan we met Mok, Suus (labrador) en Ipie naar een koffietent aan het strand. Maar waar vind je nog een koffietent waar een hond mee naar binnen mag? Mok wist: Langevelderslag. En zo kwam het dat we vrijdag 16 september bij strandafslag Langevelderslag van koffie, appelgebak, bitterbal en patat genoten.
O ja, op de vrijdagmiddag (in Sint Eustatius is het dan vrijdagochtend) heb ik een wekelijks bijpraatmomentje met Etienne en daarna met Jolly. Toch een beetje het Statiaanse gevoel vasthouden.

Zondag 18 september hebben we Hans en Joske bezocht in Oosterhout. We hebben gezellig bijgepraat over onze gezamenlijke tijd op Statia. Het was heel gezellig. Diezelfde middag zijn we doorgereden naar Tilburg alwaar een tweegesprek was georganiseerd tussen de belangstellenden uit de regio enerzijds en de Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) anderzijds. Het thema was de koopkrachtervaring (de afname ervan) als gevolg van de energiecrisis en de armoede. Dit alles natuurlijk met het oog op Prinsjesdag twee dagen later (dinsdag 20 september 2022).

Maandag 19 september kopen we een airfryer (een heteluchtoven) voor op onze hotelkamer bij Blokker. Dat is trouwens niet het eerste ding dat we aanschaffen voor ons wonen in het hotel. We hebben ook stoelen gekocht (Hartman, zoiets als we hadden op de porch in Statia) voor in onze woonkamer. De bank van het hotel zit niet lekker: die is weggehaald door de technische dienst. Een jaartje wonen in een hotel is best te doen maar sommige dingen moet je wel een beetje naar je hand kunnen zetten.

22 en 23 september zijn we in Den Helder. De 22e is er de reunie van ons jaar op het KIM (dat is opgekomen in 1972). Er waren mensen bij die we al heel lang niet hadden gezien en sommigen - zij die in het eerste jaar reeds de marine hadden verlaten - die we ook niet meer (her)kenden. Al met al was het een heel gemeleerd gezelschap, en met een programma voor de middag en een maaltijd in de avond (Marineclub) werd het een gezellige dag.

De 23e was er de installatie van de adelborsten die die dit jaar zijn opgekomen (promotie 2022) en traditiegetrouw werd de promotie van 50 jaar eerder (ons jaar dus) als gast uitgenodigd. Ook dat was gezellig. We komen daar bekenden tegen die we wel of niet hadden verwacht. Harco bijvoorbeeld doet (af en toe) nog iets op het KIM dus die zou je daar tegen kunnen komen. Maar Paul Willemse had ik niet direct verwacht. Hij was nog een jong officier op de Banckert waarmee we in 1991 een Westreis hebben gemaakt. Paul blijkt inmiddels vlagofficier en directeur personeel bij de marine. Tja, kleine kinderen worden groot...

Na het marine-uitstapje zijn we weer naar Almere gegaan. Zaterdagmiddag was er een Rembrandt voordracht op initiatief van de KunstLinie in Almere (alwaar ook De Vaandeldrager tijdelijk is tentoongesteld). De presentatie was niet alleen een vertelling maar ook een voordracht. De mevrouw die dat deed kwam daarvoor van het Rijksmuseum: zo gaat Rembrandt door het hele land. Was erg leuk (en ook wel leerzaam).

Zondag 25 september dachten we "wat zullen we vandaag eens gaan doen". We hebben de Floriade bezocht (niet al te ruim, maar we hebben met het treintje rondgereden). Het was een van de laatste dagen van de Floriade (in Almere) dus het leek een goede gelegenheid om dat te doen. Daartoe zijn we eerst gaan koffiedrinken en lunchen bij "Strand 22" aan het Weerwater dat we vervolgens hebben overgestoken. Maar niet rechtstreeks overgestoken: we deden de rondvaart over het Weerwater, we moeten immers alles (of in elk geval zo veel mogelijk) van Almere ons proberen eigen te maken. Aan het eind van de dag hadden we wel weer genoeg gelopen: we sluiten de dag af met een hapje bij Loetje (dertien verdiepingen beneden onze woning).

Afgelopen week bestond mijn schoolweek uit alleen maar één lesdag, namelijk woensdag. Donderdag en vrijdag waren we in Den Helder (maandag en vrijdag werk ik sowieso niet). En dinsdag was er een zogenaamde "startdag" voor het personeel. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet heel veel wijzer ben geworden van onze teamvergadering (team bovenbouw havo/vwo). De aansluitende sectievergadering (sectie wiskunde) was dan wel weer leuk. Al was het maar omdat we niet zo heel veel sectievergaderingen tot nu toe hebben gedaan. De centrale boodschap was "hoe krijgen we de examenresultaten komend jaar significant beter dan afgelopen jaar". Afgelopen jaar was de invloed van Covid-19 ook merkbaar in de examenresultaten. Na enige discussie was er een zekere consensus ten aanzien van "eerder beginnen met examentraining" (waar ik een groot voorstander van ben). Ik voeg de daad bij het woord: ik maak afspraken met havo 5 om (zo mogelijk) eens per week met oude examens te beginnen. Maandag 26 september begin ik daarmee (dat is mijn vrije dag, maar dit lijkt me een goed genoeg doel om er een uurtje op maandag aan te besteden).

Voorts heb ik weer een briefje geschreven om de omstandigheden van Sint Eustatius zo goed mogelijk op de agenda van de Commissie Koninkrijksrelaties van Tweede en Eerste Kamer te houden. Volg gerust mijn inbreng op http://statia.nu (Engels) of http://statia.nu/nl (Nederlands).

En dan is de maand september zomaar ineens op. En hoewel ik zo af en toe deze tekst aanvul en bijwerk is het er deze maand toch niet van gekomen om een nieuwsbrief te verzenden. Het is momenteel een druilerige (vast ook een frisse) zondagochtend en vanuit het bed rond ik deze nieuwsbrief af. Oh ja, gisteren (de eerste oktober) zijn we nog even onverwacht bij Henk en Mar op bezoek geweest (in Noordwijk). Heel gezellig.

Tot de volgende keer (eind oktober of begin november),
Groet,

Mia en Jan.