Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

18 sep: wafels eten met klas A3

23 sep: drie korte video-opnamen van mijn lesgeven

23 sep: impressie townhallmeeting (lions den) met staatssecretaris knops

26 sep: taste of the culture, met o.a. aloe dancers en presentator charles lindo op klompen van mia

26 sep: presentatie StaBlu app (over verantwoord vissen, markt met aanbieders en afnemers) in Golden Era Hotel (met o.a. Teresa Leslie als "kartrekker")

avond van 26 sep: old school in brand

27 sep: statia sustainable conference (met o.a. klas A4)

28 sep: sexy mona wordt 64 en gaat met pensioen: feest in lions den

3 okt: science cafe met o.m. presentatie over herbebossing (reforestatia)

4 okt: in het kader van teachers appreciation day => dagje uit met de collegas naar st kitts, bedankbriefje aan het bestuur

5 okt: 1st annual teachers appreciation awards in lions den

5 okt: toekenning van de awards (streaming via facebook)  

Statia, 6 oktober 2019.

Vrienden,

Als ik vorige nieuwsbrieven nog eens bekijk dan bedenk ik mij dat het ditmaal wel een wat kortere brief wordt. Maken we niet zoveel meer mee? Is het gewoon een rustige periode? Raken we (te) gewend aan de dagelijkse bijzonderheden op ons mooie eiland? Hoe het ook zij, het is niet anders....

We zitten op de piek van het orkaanseizoen en dagelijks lezen we in onze mail van George Works over de in de maak zijnde tropical storms en wel of niet tot ontwikkeling komende orkanen. We hebben Dorian min of meer langs zien gaan (die daarna verschrikkelijk op de Bahamas heeft huisgehouden) en nu is er Jerry. Jerry passeert noordoost van ons als een orkaan 1 of 2 maar alle waarschuwingen ten spijt: het is hier niet echt harder gaan waaien en de verwachte regen of onweer bleven ook zo goed als geheel uit. Tja, orkanen hebben zo hun eigen grillige karakter. Dan is de tropische storm Karen die rond Trinidad is gestart en over de Caribische Zee noordwaarts trekt. Wij zien de gevolgen op Statia: wind, regen en hoge golven aan de Caribische kant van eiland.

Op 18 september eten de leerlingen van A3 wafels die door Mia zijn gemaakt. Juvelle, een van de leerlingen, is naar eigen zeggen gek op die wafels en heeft een paar maal gevraagd of ik er niet voor kon zorgen dat.... Afijn, 18 september is het zover. Geheel tegen mijn gewoonte in - "in de klas wordt niet gegeten" - genieten alle leerlingen van A3 van de wafels (op smaak gebracht met door Juvelle meegenomen syrop) alvorens we gewoon weer met de les beginnen.

In de middag van 23 september worden van mij een paar korte video-opnamen gemaakt tijdens het lesgeven. Ik zat eerlijk gezegd niet te wachten op een dergelijke afspraak maar van ons management moest ik er toch aan geloven. "Je kunt er zoveel van leren", zo was de gedachte. Tja, ik ben er niet zo van, ik geloof er ook niet heel erg in, maar goed, als ik er anderen mee een plezier kan doen, dan doen we dat. Een volgende keer mag dit initiatief aan mij voorbijgaan.

En toen was Knops ineens weer op het eiland met een townhallmeeting op de avond van maandag 23 september. Het regende die avond stevig en aankondiging was ook pas laat gedaan dus de opkomst zou wel eens matig kunnen zijn. Het leek ook wel of dat goed uitkwam want - geheel in stijl - droop het chagrijn van onze eilandbestuurders bij de beantwoording van soms kritische vragen, ervan af. Maar goed, er komen eilandelijke verkiezingen, en wel op 21 oktober 2020. Daarna in vier fasen terug naar volledige democratie waarbij elke fase natuurlijk weer enige voorwaarden kent. Het bestuurlijke trio, en dan met name de twee regeringscommissarissen, houdt absoluut niet van "brede maatschappelijke discussies" en doen het liefst alles in de veilige beslotenheid van "achterkamertjes". Knops lijkt hierop wel een uitzondering, maar veel geduld of tegenspraak zint ook hem absoluut niet. Of de dames en heren Statianen maar vooral blij willen zijn met hetgeen Nederland ze brengt. Of hier het woord koloniaal of patriarchaal voor bestaat, of nog een ander woord, u mag het zeggen maar of dit nu de goede weg is om te komen tot een succesvol resultaat, vragen wij ons af. Natuurlijk heb ik de staatssecretaris nog een briefje gestuurd dat ik keurig heb opgenomen in mijn digitale werkplek: http://www.statianews.info. O ja, een en ander was buitengewoon goed voorbereid want de ochtend volgend op de townhallmeeting is een Kamerbrief a 13 paginas verstuurd die vanzelfsprekend tevoren reeds klaarlag. Het geeft allemaal te denken. Zie voorts BES-reporter.

Donderdag 26 september is in Golden Era Hotel de vis app StaBlu geintroduceerd en toegelicht. De doelstelling is dat vissers enerzijds en klanten anderzijds op een virtuele markt bij elkaar komen en vis verhandelen. De app is informatief van aard en geeft waar van toepassing aan dat een bepaalde vis niet gevangen zou moeten worden vanwege overbevissing of anderszins. Teresa is de opdrachtgever en de maker van de app is een startup in Eindhoven.

Hoe gaat het op school? Ik doe nu wiskunde in nagenoeg de gehele Academic-lijn (leidend tot een CSEC-niveau in de CXC-context) en op zichzelf bevalt me dat uitstekend. Ik heb alleen geen eersteklassers, maar A2, A3, A4 en A5 zijn allemaal bij mij voor wiskunde. Enkele leerlingen van A4 en A5 bovendien ook nog voor Additional Mathematics. A4 is daarbij een van de meer lastige klassen. Naast goedwillende en leergierige studenten zijn er in die betrekkelijk grote klas van 24 leerlingen ook enkelen voor wie het niveau een tikje te hoog lijkt te liggen dan wel dat er andere redenen voor hen zijn om zich enigszins opstandig te gedragen. Het komt de sfeer in de klas niet ten goede. Maar zoals ik wel vaker opmerk: "kleine dingen hou je altijd" en ook hier komen we wel weer overheen.

Donderdagavond is er een Taste of the Cultures. Het is inmiddels een maandelijks evenement dat best wel de nodige bezoekers trekt. Onze honingleveranciers Cellie en Gerda hebben ook een "boot" (hokje, winkeltje) en wij kopen twee potten (altijd lekker voor in de thee). Je komt eigenlijk altijd wel bekenden tegen en dat maakt het ook best leuk.

Deze (donder)dagavond breekt er brand uit in de Old School. Geen doden of gewonden. Wel veel schade.

Vrijdag 27 september is er de jaarlijkse Statia Sustainable Conference met een tamelijk grote inbreng van de klas waarvan Etienne de mentor is (A4). Die inbreng was er de afgelopen jaren ook al maar ditmaal vulde A4 bijna het hele middagprogramma. Voorts waren er bijzonder geinspireerde en inspirerende sprekers van Trinidad, Curacao, St Maarten en Statia. De bijdragen van die sprekers had Mia niet graag gemist. Of Mia de enige betalende bezoeker is geweest, weten wij natuurlijk ook niet maar op de een of andere manier liepen er heel veel mensen rond die iets met de organisatie te maken hadden dus Mia had de rol van "publiek". Grappig was ook dat haar deelnemersbadge in plaats van de naam van de organisatie of bedrijf gewoon "independant" vermeldde.

Vrijdag 27 september komt de minister van Defensie (mw Ank Bijleveld) op bezoek op Statia. De militairen buiten dienst vormen waarschijnlijk geen doelgroep voor haar. Ik merk in elk geval helemaal niets van dit bezoek.

Zaterdagavond werd de 64e verjaardag (en tevens de pensionering) van Ramonia (ook wel bekend als Sexy Mona, of gewoon Mona) gevierd. Ze had een boel gasten uitgenodigd om naar Lions Den te komen en wij voelden ons vereerd dat ook wij daarbij waren. Niet alleen tafels in de Den maar ook op het terras erbuiten en zelfs een paar op het veld. Dat Mona bekend en populair is, was ons bekend maar werkelijk heel veel mensen kwamen er op af. Wij zaten aan tafel tien met onder meer Jelmer en Mystyca, Marietza, Christina en twee dames (zussen) die weer de tantes blijken te zijn van Shandrelica (die kort ervoor onze ontmoeting in Utrecht had gepost op Facebook). Reuze grappig en gezellig allemaal. Rond middernacht zijn we naar huis gegaan met een beker als aandenken.

Vrijdag 4 oktober gaan we op "schoolreisje". In het kader van Teachers Appreciation Day gaat het schoolpersoneel (incl partners) op uitnodiging van het bestuur een dagje naar St Kitts. s-Morgens om zeven uur vertrekken we met twee luxe en snelle boten naar St Kitts. Het is prachtig weer en de zee is vlak, de overtocht duurt een klein uurtje. Er staan twee schoolbussen klaar en na het verorberen van het ontbijt stappen we in en gaan we naar de twee "grote" toeristische plekken van St Kitts. We bezoeken Caribelle Batik in Romney Manor en Brimstone Hill Fortress National Park (vanwaar bovendien ook een prachtig uitzicht op "ons" Statia). In de Railway Bar and Grill genieten we van een werkelijk voortreffelijke lunch en gaan we terug naar de boot. Sommigen gaan nog even winkelen in Basseterre maar dat is niet aan ons besteed.

Zaterdag 5 oktober is er een Gala Banquet (wederom ter gelegenheid van Teachers Appreciation Day) in Lions Den. Deelname aan de kant van onze school is niet zo groot, erg klein eigenlijk. En zowaar, verrassing, blijk ik zelf ook nog een award te ontvangen. Reuze vereerd natuurlijk. De motor achter de organisatie van dit evenement is Christina en ook mijn oud-leerlingen Naihla en Sherees zijn van de partij. En dan begint de herfstvakantie...

Tot een volgende keer!

Mia en Jan.