Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

16 januari 2022: dossierkoninkrijksrelaties.nl negende bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

Kadushi-s jaarboek 2021

Statia, 27 januari 2022.

Vrienden,

Eerst even nog twee punten, in relatie tot onze vorige nieuwsbrief:

Dan weer terug naar nu: allereerst natuurlijk een gezond en voorspoedig 2022!

Op de dag van onze terugkomst (26 december) is het aantal positieve COVID19-gevallen op Statia nog vertrouwenwekkend op nul. Op woensdag 29 december is dat 1 geval. Een dag later staat de teller op 2. En weer een dag later (Oudjaarsdag) op 26! Op 1 en 2 januari staat de teller op 35 en op 3 januari op 46. Dan loopt het per dag stevig op via 72, 85, 111, 123, 126 en 126 gevallen op zondag 9 januari. Bedacht moet worden dat alleen op basis van vrijwilligheid wordt getest dus de werkelijkheid is waarschijnlijk nog iets zorgwekkender. Er zijn vast mensen die zeggen "welnee, dit is gewoon een verkoudheid of een griepje" en zich dus niet laten testen. Met een vaccinatiegraad die lager is dan waar ook in Europees Nederland is dat bepaald zorgwekkend, zouden wij denken. Gelukkig zijn wijzelf volledig gevaccineerd en geboosterd, maar toch. Boodschappen doen is gerantsoeneerd (niet te veel mensen in de winkel) en de horeca is alleen open voor afhaaldiensten. Dus: geen uiteten! Geen sociale evenementen (die er toch al weinig zijn), geen kerkdiensten en ons geplande etentje bij Christina en Maldwyn is uit voorzorg - begrijpelijk maar ook jammer - ook maar gecanceld.

Ik ga rond de jaarwisseling wel naar school om de enkeling die nog extra wiskundeles wil in de aanloop van het examen van 4 januari, daarmee van dienst te zijn. Ook maak ik nog wat afspraken met Rosie: geen van mijn leerlingen had tot oudjaarsdag iets van bericht gehad met hoe laat, en op welke dag, in welk lokaal het examen wordt afgenomen. Wat door wie is voorbereid, ik heb geen idee maar met een soort van draaiboekje in de hand zou zoiets toch niet zo heel moeilijk moeten zijn. Maar dat blijkt iets te gemakkelijk gedacht. En dan is het ook nog eens kerstvakantie, dus als je iemand wil bereiken dan is dat meestal vruchteloos. Ik schrijf dit op zondag 2 januari, morgen ga ik naar school om te bezien of ik nog iets kan betekenen, hetzij voor de leerlingen hetzij voor de organisator. Diezelfde dag (3 januari) begint immers het examen al met het vak Engels. Een dag later - dinsdag 4 januari - is er het examen Wiskunde. Ik ben benieuwd! Andere vakken examineren pas in de periode van 11-19 januari. De school is dan weer begonnen en kan er gemakkelijker iets worden geregeld waneer onverhoopt mogelijk toch iets vergeten is.

Ik kets er nog een brief over Sint Eustatius uit (op 1 januari). Noem het een "dingetje om mee te beginnen" voor de nieuwe bewindsman of -vrouw (op Koninkrijksrelaties). Een dag later verneem ik dat mw Alexandra van Huffelen die positie gaat vervullen. Als ik het goed heb begrepen heeft zij geen affiniteit met dit deel van het Koninkrijk, dus - om met Pippi Langkous te spreken - kan het best een goede worden. Zij stapt in dat geval immers zonder oordeel of vooroordeel in de arena en ik hoop dat zij over een overdosis luistervaardigheid en inlevingsvermogen beschikt. Dan komt het wel goed. Mensen als Van Rij en Knops waren toch vooral "mannetjes" die snel dingen zeiden en besloten (veelal ten faveure van de reeds bevoordeelden). Op goed willen luisteren naar de bevolking heb ik ze nimmer kunnen betrappen en Alida Francis is in dit opzicht ook precies een "mannetje"! In mijn optiek is de democratie er in Caribisch Nederland in elk geval niet beter op geworden. De kloof tussen de haves en de havenots is er de laatste tijd alleen maar groter op geworden en de bereidheid tot samenwerking (in het algemeen) is ook niet significant toegenomen. Veel succes Alexandra!

Als gesteld: 4 januari is er het CSEC wiskunde-examen. Van de door mij opgebrachte acht leerlingen verwacht ik dat er wellicht vijf zullen zijn geslaagd (vooral op basis van hun eigen idee daaromtrent). Over een maand of twee weten we het zeker!

Ook Emilia is op het eiland. Zaterdag 8 januari halen we wat te eten bij Barrel-s House (het voormalig Mazinga, nu in handen van horecakoning op het eiland Sybolt) en we eten dat met zijn drieen op op onze porch (tja, niets is open...). Emilia doet het erg goed in Zeeland (Middelburg) en in februari gaat ze een "minor" doen in Italie. Volgend studiejaar (vanaf augustus dus) is haar laatste jaar op de Hogeschool Zeeland, waarna ze hoopt en verwacht te kunnen beginnen aan haar Master-studie bij de Technische Universiteit Delft. Ook wij zijn daar stiekum best een beetje trots op!

Vanaf maandag 10 januari gaat de school weer open maar alleen voor online lessen: de leerlingen blijven thuis. We hebben dat eerder gedaan (online lessen) maar het is toch al weer een paar maanden geleden. We zullen zien! We rommelen verder met online lessen en met lessen voor halve klassen. Op school worden mondkapjes gedragen (althans dat is de bedoeling). Ik weet amper wie uit welke klas op een dag aanwezig moet zijn (groep A? groep B? en wie zit daar dan in?). Voor een deel ligt het natuurlijk aan mij, maar het blijft een enorme chaos. Alleen pleinwacht is een verademing met zo weinig mensen op school. Geen vechtpartijen, geen ongeregeldheden, helemaal niets: heerlijk!

Wij bereiden ons langzaam weer voor op een verblijf in Europees Nederland vanaf eind juli. Omdat ons appartement nog verhuurd is (tot augustus 2023, we zouden immers pas een jaar later terugkomen). Onze oproep in de vorige nieuwsbrief (wie weet er nog een woning?) heeft erin geresulteerd dat wij van augustus 2022 tot augustus 2023 in Leiden gaan wonen. Ed heeft ons uit de brand geholpen. Bovendien komt hij ons van het vliegveld halen op 30 juli.

Mia maakt haar zeswekelijkse column voor koninkrijksrelaties.nl. Ze krijgt er veel complimenten over, dus lezen! Hij staat hier. Overigens is een gratis boekje te downloaden "Kadushi-s prikkeljaar 2021" waarin alle columns van Kadushi en alle bijdragen van de columnisten op alle zes de eilanden (dus ook Mia) uit het jaar 2021 zijn gepubliceerd.
Binnenkort komt de Commissie Koninkrijksrelaties van de EERSTE Kamer op bezoek bij alle eilanden. Mia heeft de leden van deze commissie geattendeerd op haar recente column en een van hen (dhr Recourt) heeft laten weten dat hij zich erop verheugt om Mia te ontmoeten.

Dan horen we dat er weer eens een uitbraak is op twee basisscholen dus zo hier en daar ligt het onderwijs weer plat. Vooralsnog heb ik nog niet gehoord dat ook onze school door moet gaan met online lessen (we waren net zo lekker aan het open gaan...).

Niet alleen online lessen (met leerlingen die thuis zitten) maar ook docentenvergadering worden online gevoerd met iedereen in zijn eigen lokaal en een computer voor je neus. En zo rommelen we verder. Voorlopig houden we het even hierbij en ronden we de nieuwsbrief af. Morgen is er overigens wel een townhall meeting die op het allerlaatste moment is bekendgesteld. Alida wil natuurlijk het liefst helemaal geen mensen die langskomen en vragen stellen. Het gaat over het rapport dat is opgeleverd door de club die is aangesteld om de opgravingen aan de kaak te stellen. Wil je meer lezen: onze briefwisseling staat op https://excav.jhtm.nl.

Op de valreep: Silke - dochter van Etienne en Frida - is geslaagd! Dus weer een student die de mijlpaal van Bachelor-s heeft behaald! Gefeliciteerd!

Tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.