Sint Eustatius

voorbereiding op "irma"

tijdens passage "irma"

situatie na "irma"

Statia, 9 september 2017.

Vrienden,

Irma is nog niet voorbij of Jose dient zich al weer aan. Dat wisten we al bij het verzenden van de vorige nieuwsbrief maar toen moest Jose nog twee a drie dagen reizen en de onzekerheid is evenredig groot. Toch doen meteorologen een zo goed mogelijke voorspelling van het pad en de kracht ervan. De voorspelde kracht bij de passage is in de orde van twee a drie, en het CPA (closest point of approach) ligt in de orde van 100 km noord van ons (dat is ook noordelijker van Sint Maarten). Afijn dat is dus nog even afwachten.

Voorlopig gaan we een nieuwe (donderdag)avond in met olielamp en kaarsen en op grond van mensen die we vandaag hebben gesproken weten we dat dit een met velen gedeeld genoegen is. Sommigen zijn voorzien van een generator die helpt bij het op temperatuur houden van koel- en vrieskast, maar goed, dat genoegen kennen wij dus niet. Zoals we wel vaker zeggen: kleine dingen hou je altijd. En onder dat motto zullen we morgen waarschijnlijk wel even langs de dump rijden om ons te ontdoen van onbruikbaar geworden voedsel uit koel- en vrieskast.

Het is inmiddels vrijdag en we proberen nog wat geld op te nemen maar beide ATMs op het eiland zijn hermetisch gesloten (met rolluik). We brengen enig ontdooid spul uit de vriezer naar de dump. We hebben immers nog steeds geen elektriciteit. Hoewel de tank van de auto nog driekwart vol is toppen we de tank toch maar even op (ondanks dat we daarvoor ongeveer drie kwartier in de rij moeten staan): je weet maar nooit! Hoewel we nog niets te kort komen is het vewachtbaar dat de winkelvoorraad afneemt. Immers, de grote aanvoer op het eiland vindt normaal gesproken plaats vanuit Sint Maarten en die haven is voorlopig niet meer operationeel. Er zullen vast tijdelijke, alternatieve handelsroutes ontstaan maar daar gaat natuurlijk enige tijd overheen. Bij de bandenchinees kopen we twaalf flessen drinkwater en enig blikvoer (we houden er rekening mee dat koel- of vrieskast het nog enige tijd niet doen).

De middag brengen we door bij Old Gin House. Daar hebben we internet en we laden onze ICT weer even op. Als we later in de middag thuiskomen worden we positief verrast: we hebben weer elektriciteit (en dus ook weer cisternwater) en internet. We bereiden ons voor op de passage van "Jose" die morgen(zaterdag)middag zal langskomen. De voorziene kracht is "4" (niet mis dus!) maar nog steeds wordt voorzien dat hij (Jose is een jongensnaam!) tamelijk ruim noord van ons (en van Sint Maarten) zal passeren.

De nacht van vrijdag op zaterdag is normaal voor wat betreft het weer. Ook de plafondventilator in de slaapkamer is heerlijk. De volgende ochtend is het rustig. Bijna windstil zouden we willen opmerken. Op de radio wordt helemaal niets gemeld en het is dan ook een beetje onduidelijk of er nog steeds een uitgaansverbod van kracht is. We maken rond het middaguur een klein rondje en op grond van het aantal mensen dat we zien (bijna niemand) maken we op dat het uitgaansverbod waarschijnlijk nog van kracht is en dat alleen wij dat niet weten ;-) Bij school zien we Stuco-mensen bezig met loshangende kabels. Winkels zijn gesloten en niet alleen die altijd op zaterdag dicht zijn, ook andere: het lijkt of de overheid dat heeft bepaald maar dat weten we niet zeker.

We lunchen thuis: crackers met een zalmprutje en knakworst. Best lekker, ben benieuwd of en wat er over een paar dagen gegeten kan worden. De governor, Julian Woodley, heeft aangegeven dat hamsteren niet nodig is, vanuit St. Kitts wordt Duggins bevoorraad en naar verwachting is er voor iedereen genoeg. Maar ja, er zullen er altijd zijn die de winkels leeg proberen te kopen. We wachten af. Dan komt er een update van George Works binnen. Jose (kracht 4) is ruim 100 km noordoost van ons en gaat in noordwestelijke richting. Het blijft hier waarschijnlijk rustig met vanavond regen die Jose in zijn kielzog meetrekt. Je zou kunnen zeggen "business as usual". Laten we hopen dat het nu weer even wat rustiger wordt aan het orkaanfront. Je zou bijna vergeten dat ik hier wiskunde en economie moet brengen. En daar is al weer een week niets van gekomen!

Noot: Nu we weer internet hebben kunnen we weer wat fotos laten zien. De voorbereiding op, de passage van en de resulaten na "Irma" hebben we in drie albums ondergebracht.

Groet,

Mia en Jan.