Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Gezien op weg naar "de bankjes" (op weg naar de Quill)

Celbee en Gerda halen een bijennest in onze tuin weg

caribbean princess op de rede

oosterdam op de rede

voet van de quill

het heeft even geduurd, maar we hebben een nieuwe voorruit

toch maar even garry bellen: auto start niet meer...

happy hiking: quill en viewpoint

stembureau, stempassen: verkiezingen voor island council

opmaak proces verbaal uitslag verkiezingen in lions den

nieuwe opslagtank stuco tbv drinkwater

installatie nieuwe eilandsraad

aankomst Knops op Statia

assembly: aanbieding donatie tbv bestrijding borstkanker

Statia, 8 november 2020.

Vrienden,

Wat ik nog vergeten was in de vorige nieuwsbrief te vermelden, was dat op 22 september de resultaten van de CSEC-examens bekend werden. Alle elf kandidaten zijn geslaagd! Sommigen zijn al elders aan het studeren (in Eindhoven en in Rotterdam), anderen zijn nog op het eiland. Echt een feestelijke graduation is het niet geworden. Zij die op het eiland zijn konden bij de directeur het diploma afhalen. Overigens, het diploma is een schooldiploma dat bestaansrecht heeft vanuit het Besluit CXC dat nog niet is gepubliceerd. Maar ja, je moet wat! Je wilt de studenten toch zo goed mogelijk verder helpen. Een CXC-certificaat met bijbehorende cijferlijst wordt in november verwacht. We komen er dus nog wel op terug. Het overzicht van de resultaten geeft de individuele resulaten per kandidaat en per vak waarbij ik aanteken dat de waardering loopt van 1 (heel goed) tot 6 (heel slecht). Er zijn drie vakken die alle kandidaten moeten doen: English, Mathematics en Social Studies. En als ik dan kijk naar het gemiddelde resultaat (lichtgrijs weergegeven) van Mathematics dan kijk ik daar met gepaste trots naar!

Zo af en toe komt er een bij op de porch en dat is niet zo leuk. Het blijkt dat er een giga-nest - althans dat vinden wij... - in de struik onder onze porch zit. Gelukkig is Celbee (en Gerda) in de buurt. Hij is imker en doet dit soort bijenverhuisklusjes. Gedoe met pak en rook en zoeken of de koningin er bij zit. De volgende dag - 14 oktober - is Celbee weer even terug om de klus af te maken. Hij vindt de koningin en dat is belangrijk om alle bijen bijeen te houden (grappig die twee woorden achter elkaar te schrijven :-). Trouwens, ook Celbee vond het best een groot nest.
Noot: Celbee heet eigenlijk Celford, maar als imker is dat lokaal geworden tot Celbee.

Uit het weerbericht van George Works van 15 oktober 2020 (zomaar een voorbeeld): "A tropical wave approaching the islands has a 10% chance to develop into a cyclone. The GFS Model shows it not developing, but it will bring a chance of showers and thunderstorms today and tomorrow". In deze periode van orkanen is het dagelijkse weerbericht toch wel een te volgen dingetje...

Voordat we naar Sint Eustatius gingen hadden we nog nooit een cruise gemaakt (ja, een westreis met Hr Ms Banckert [1991] met de marine, maar dat was werk natuurlijk...;-)). Sinds we hier zijn al enkele malen. En in deze pandemie-periode zijn we weliswaar niet weggeweest, maar zo af en toe een aanblik van een grote cruiser die hier op de rede voor anker ligt, geeft dan toch een beetje het gevoel van een havenstadje op een cruisereis. Met een beetje verbeelding kom je een heel eind ;-))

In het weekend van 17 en 18 oktober 2020 is er de gelegenheid om je te laten testen op corona. Er is speciaal een teststraat ingericht. Het waarom ontging ons en wij hebben een verklaring daarvoor gevraagd bij de regeringscommissaris. Hij antwoordt dat de contacttracing van de laatste besmetting geen resultaat opleverde dus een breder onderzoek is opgezet. Waarom een dergelijke reden dan niet in het radiopraatje is opgenomen is mij een raadsel. Transparantie is best wel gemakkelijk als je je er een beetje voor inzet. Die inzet mist bij onze regeringscommissaris. Ook op ander gebied mist wel eens de meer assertieve inzet van zijn kant: "sla eens met je vuist op tafel als de staatssecretaris je weer eens wat vraagt" is wat geregeld bij ons opkomt, maar dus niet bij hem. Neem nu de luchtverbindingen. Het zal hem allemaal een zorg zijn...

Op 20 oktober wordt de nieuwe voorruit er in gezet (bij Spanner). We hebben een maand of twee rondgereden met een volkomen gebarsten ruit. Met name bij zon en bij tegenliggende koplampen in de avond is dat een beetje lastig. Voor de rest went het om te rijden in een minder volkomen auto...;-)) Over minder volkomen auto gesproken: een paar dagen terug stonden we bij All Run ("bandenchinees") en ineens start de auto niet meer. Toch maar even Garry gebeld. Waarschijnlijk iets ruimte in cilinder waarin startsleutel in het slot wordt gebracht. Garry zal er mogelijk iets aan doen als het wat vaker voorkomt. Hij rijdt weer...

Woensdag 21 oktober 2020: voor Statia een belangrijke dag want er mag gestemd worden voor een nieuwe eilandsraad. Drie partijen - DP, PLP en UPC - doen mee en strijden om vijf zetels. De volgende ochtend is de uitslag bekend: 815 stemmen voor PLP, 647 voor DP en 124 voor UPC. Dat resulteert in 3 zetels voor PLP en 2 voor DP (UPC heeft te weinig stemmen voor een zetel). Daarna gebeurt er iets onverwachts (in elk geval voor de buitenwereld): Koos Sneek (een prominent lid van de DP) stapt uit de DP en gaat verder als Lijst Sneek. Wat daar precies aan ten grondslag ligt: we weten het niet, maar de zetelverhouding wordt nu dus 3:1:1. Wij hebben opzichtig blanco gestemd door het ontvangen stembiljet niet eens open te vouwen en ook geen stemhokje in te gaan maar direct in de stembus te gooien. Op zichzelf was dat stemproces wel bijzonder, gezien de covid19-maatregelen: afstand houden, handen wassen, etc. Mia is er bij wanneer het proces verbaal wordt opgemaakt (onze twee blanco stemmen moeten immers ook zijn waargenomen!)

Zaterdag 24 oktober gaan we met een groep collegas (app groep "happy hiking") de quill op en vanaf de kraterrand nog een klein stukje door naar het panorama point. Vanaf dat punt een foto gemaakt van ons huis, waarop ook de nieuwe water opslagtank zichtbaar is. Na afloop van de hike hebben we pannenkoeken gegeten bij Etienne en Frida.

Op 3 november komt staatssecretaris Knops op bezoek. Waarom weten we niet: het gaat er natuurlijk om, om kennis te maken met de nieuw gekozen eilandsraad, die qua samenstelling exact dezelfde mensen omvat als die er in zaten toen de eilandsraad werd ontbonden. In dat opzicht zal Knops teleurgesteld zijn want al tweeeneenhalf jaar hoopt hij dat er een geheel nieuwe samenstelling uitkomt die wellicht wat meer NL-gezind is. Dat dat niet is gebeurd is ons inziens geheel aan hemzelf te wijten: in geen enkel opzicht is er gecommuniceerd met de Statiaanse bevolking. De Nederlandse interventie "doet maar" en overlegt absoluut niet. Wij begrijpen best wel dat de Statianen zich miskend voelen door de Europese Nederlanders. Iets te gemakkelijk en volkomen onterecht wordt dan de slavernij- en de kolonisatorkaart getrokken, maar dat dat gebeurt is wel begrijpelijk. Wat dat betreft schamen wij ons voor onze Haagse regering. O ja, een andere reden voor Knops om langs te komen is natuurlijk dat hij en Van Rij elkaar op de schouder kunnen slaan met complimenten als "goed georganiseerd, kerel" en "mooie nieuwe wegen, nietwaar". En dat allemaal zonder quarantaine-maatregelen waar gewone mensen wel allemaal me te maken hebben. Wij hebben ons ongenoegen over dit bezoek aan het coronavrije maar kwetsbare eiland aan de Tweede Kamer gemeld. En aan de lokale overheid natuurlijk.

Oktober is borstkankermaand. Er wordt schoolbreed een donatie georganiseerd en leerlingen mogen op vrijdagen in oktober iets anders dragen dan de polo van het schooluniform, maar dan wel in de kleur rose. Op vrijdag 6 november wordt de donatie in een assembly overhandigd.

Tot slot nog even een algemene opmerking. We rijden geregeld in de middag een rondje eiland. Dat wil zeggen: we gaan naar Fort de Windt en weer terug. Vanaf Fort de Windt heb je een mooi uitzicht op St Kitts. Dat is een eiland vlak bij ons. Soms lijkt het te zwemmen en soms is het zo bewolkt dat het hele eiland aan het zicht is onttrokken. Toch wel bijzonder allemaal...

O ja, Ipie (moeder van Mia) is 4 november 90 jaar geworden. Mia zou in Nederland zijn maar alle reisplannen zijn in de war geschopt door de pandemie, dus van die reis is niets terecht gekomen. Gelukkig is er dan de techniek (Facetime) waardoor je zo goed als het maar kan met elkaar praat alsof je naast elkaar zit. De reactie "wat zeg je?" waarna een herhaling van hetgeen is gezegd, zou ook hebben plaatsgevonden als we direct naast elkaar zouden hebben gezeten ;-)) Lang leve Facetime!

Nog een o ja: niet alleen de Statiaanse verkiezingen hebben we meegemaakt, ook de Amerikaanse verkiezingen met Trump en Biden hebben we nauwlettend gevolgd. We zijn nu zo ver dat Biden gewonnen heeft en dat Trump zich - tegen beter weten in - nog niet gewonnen geeeft.

Tot een volgende keer.

Groet,

Mia en Jan.