Sint Eustatius

9 juli: afscheidsontbijt tbv ricardo

9 juli: closing party: statia lodge

11 juli 2021: dossierkoninkrijksrelaties.nl vierde bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

12 juli 2021: in dossierkoninkrijksrelaties.nl schrijft aart g. broek een stukje waarin hij refereert aan mijn brieven

17 juli: voorbereiding galadiner: het zou plaatsvinden in het fort

17 juli: het galadiner bij ocean view

17 juli: limotour na afloop van het galadiner

17 juli: emilia en ikea, een gouden combi

18 juli: surprise party helga (en menno)

23 juli: bij jan en marry oldenhuis

26 juli: in belgie (ipie, mia en jan op bezoek bij tjeerd mok en suus)

27 juli: eten bij ben en erna

28 juli: eten met adrie en justa, boot bekijken

31 juli: kelder bij mac en sylvia (voor mia was het bezoek aan de kelder te veel, vandaar enkele foto-s)

7 aug: sushi eten in noordwijk

8 aug: bbq bij berkhout

10 aug: een blik op het appartement (2593rd 9-b) zoals het er nu uitziet

11 aug: een blik vanuit onze kamer op het sheraton hotel op schiphol

Statia, 13 augustus 2021.

Vrienden,

Op 6 juli vindt er een uitreikingsceremonie plaats van het CCSLC-certificaat ten behoeve van eerder (vorig schooljaar) behaalde resultaten. Wat mij betreft is de timing een beetje ongelukkig: midden in de CSEC-exaens! Maar goed, management wil graag dat de certificaten zijn uitgereikt voorafgaand aan de komende zomervakantie. Wat mij betreft zou die uitreiking ook kunnen plaatsvinden door het behaalde certificaat gewoon af te halen. Ik heb mijn mentor-leerlingen geadviseerd om de ceremonie aan hen voorbij te laten gaan en het certificaat later op te halen, of uitgereikt te krijgen bij gelegenheid hun eerstvolgend CSEC-examen. Op 7 juli is er in elk geval het wiskunde examen (CSEC) waar al mijn mentor-leerlingen aan deel zullen nemen.

Omdat de CSEC-examens uitgestelde examens zijn - enerzijds vanwege de COVID19 pandemie, anderzijds wegens een recente vulkaaneruptie op Sint Vincent - lopen deze examens door tijdens de schoolvakantie. En aangezien wij het plan hebben opgevat om na anderhalf jaar weer eens naar Europa te vliegen, beleef ik het laatste paper 1 examen van Additional Math (28 juli 2021) op 7000 km afstand. Ik heb mijn stagiaire Dejeanee bereid gevonden om bij die examens ook namens mij de leerlingen succes te wensen.

Mia vertrekt 12 juli naar Nederland (en arriveert daar op dinsdag 13 juli) en gaat daar meteen aan de slag. Natuurlijk is er een hernieuwde begroeting met Ipie, Caat en Mok - ditmaal eens niet via Facetime of Whatsapp, maar live - en omdat onze huurder per 1 juli is vertrokken en er nog geen nieuwe huurder is, hebben wij het appartement in Den Haag ditmaal voor onszelf. Na een aantal jaren bewoning moeten er diverse kleine klusjes worden uitgevoerd en daarin neemt Mia meteen de regie. Iets met parket, iets met gordijnen, iets met een lekkend sifon (dat achteraf alleen maar niet zo goed vast zat), en zo zijn er verschillende dingetjes. Maar direct bij aankomst dacht Mia nu eerst eens een eitje bakken en dan blijkt er geen pan meer in huis te vinden. Kortom, niet alleen kleine klusjes, maar ook verdwenen dingetjes in huis weer aankopen.

Inmiddels beleeft Jan op Statia niet zo heel veel. Hij gaat af en toe naar de Boardwalk om daar een hapje te eten. En zo kwam het dat hij daar Geertruida ontmoette die haar hondje uitliet. Zij had heugelijk nieuws: ze heeft een vast contract bij, tja, waarbij eigenlijk. Ze werkt met jeugd die in vervelende, soms zelfs criminele situaties terecht zijn gekomen. Het is niet Jeugd en Gezin, is het de Voogdijraad? Ik weet het eigenlijk niet. Maar hoe het ook zij: een vast contract en een verhoging in salaris maakte haar natuurlijk wel blij.

Juist voor vertrek naar Nederland had Mia een bestelling bij Albert Heijn gedaan en die werd op de avond van haar aankomstdag afgeleverd. Tegenwoordig is boodschappen doen meer dan alleen maar naar een winkel gaan (of eigenlijk: juist minder dan dat ;-), we gaan met onze tijd mee ;-))

In die eerste week doet Mia haar dingetjes waarvoor ze naar Nederland is gekomen (afgezien van het weerzien van familie en vrienden): een bezoek aan Beter Horen en aan Eye Wish. Bij Ikea (kastjes, gordijnen, tafel) en Kwantum (bedden) wordt groots ingekocht en dat wordt allemaal aan huis geleverd. Zaterdag 17 juli komt Emilia aan in Den Haag. Zij logeert bij Mia om zondag door haar naar Schiphol te worden gebracht voor haar vakantie in de Dominicaanse Republiek. Zaterdag houdt Emilia zich met veel plezier bezig met de Ikea-tafel. Zondag blijkt haar vlucht niet te gaan wegens slecht weer bij New York, alwaar een tussenlanding was gepland. Met behulp van Mia wordt een nieuwe vlucht geboekt, ditmaal via Madrid. Die vlucht vertrekt de volgende dag (maandag). Zondag gaat Emilia gezellig mee naar Winkel (NH) alwaar Helga en Menno wonen. De dochters van Helga hadden een surprise party georganiseerd voor Helga (want jarig) en Emilia heeft dit alles gezellig meegemaakt.

Diezelfde zaterdag (17 juli) heeft Jan een galadiner met de examenklas CSEC (zoals dat eertijds met de havo-examenklas ook gebeurde). Nadat het plan om het diner in het fort te houden in de middag werd afgeblazen (vanwege de verwachting van regen) is het vervolgens gehouden bij Ocean View. Het was zeker gezellig maar op de een of andere manier was de sfeer toch anders dan in andere jaren. Het kan verkeren... Overigens: docenten hielden een speech, hier is de door mij gehouden speech.

Maandag 19 juli vertrekt Jan - precies een week na Mia - voor zijn overtocht naar Schiphol. Dinsdagochtend: aankomst met Caat en Mia bij het meeting point en een kop koffie ter verwelkoming. Ook Jan heeft enkele verplichte nummertjes: een nieuwe bril bij Eye Wish, een bezoek aan tandarts (samen met Mia) en een bezoek aan de parodontoloog (die na anderhalf jaar wel wat aan tandsteen te bikken had). Uiteraard bezoeken we het Mauritshuis een paar keer om daar wat oude bekenden te ontmoeten en te spreken: heel gezellig allemaal.

Woensdagavond komen Rob en Tineke eten bij ons (chinees van de hoek) en donderdag en vrijdag doen we een rondje om de noord: Den Helder (Daan en Karin), Franeker (Hans en Manon), Bafloo (Jan en Marry), Den Helder (Mien en Wilfred) en weer terug naar Den Haag. Zaterdag komen Berry, Stanny en Kyra op bezoek (wederom: chinees van de hoek).

Zondag, maandag en dinsdag doen we een rondje om de zuid (moeder Ipie ook mee): Heijenrath (nabij Maastricht, Mattie), Burtonville (in België nabij Vielsalm, Mok en Tjeerd) en Bennekom (Pim, Marjan, Hanneke, Nozem en anderen). Woensdagmiddag en -avond gaan we gezellig (uit)eten met Adrie en Justa in Rhoon (we bezoeken de werkplek van Justa die als zelfstandig (asiel)advocaat kantoor houdt) en vrijdag eet Clarisse bij ons (natuurlijk: chinees van de hoek). Zaterdag 31 juli gaan we even langs bij Mac en Sylvia in Leiderdorp.

Inmiddels hebben we vastgesteld dat ons geplande vertrek op 2 augustus iets te krap is gekozen. Zonder problemen konden we gelukkig die vlucht verplaatsen naar woensdag 11 augustus. Op de terugweg vanaf België maak ik vanuit de auto afspraken met het bedrijf (EH-infra) dat de glasvezel van KPN-netwerk koppelt aan de individuele appartementen (van ons gebouw aan de Cornelis Houtmanstraat) enerzijds, en de bewoners van onze portiek anderzijds, zodat we op maandag 2 augustus alle appartementen in onze portiek konden aansluiten. Dat lukt zonder noemenswaardige problemen. En aangezien we daar al sinds februari mee bezig zijn geweest was ik blij dat deze operatie nu is afgerond. Ook onze appartementen gaan het glastijdperk in!

De dag erop - dinsdag 3 augustus - wordt het glaspunt in ons appartement aangesloten op een nieuw modem van onze nieuwe provider: Freedom.nl (we nemen afscheid van onze oude provider XS4All.nl). Dat gaat niet helemaal zonder probleempjes maar vrijdag 6 augustus zijn we dan helemaal over. Op donderdag 5 augustus kopen we nog even een nieuwe smart-TV die niet al te groot is (32 inch) zodat die aan een beugel in de huiskamer kan hangen (in plaats van zo-n giga groot zwart oog - Samsung 43 inch Q60T - prominent in de huiskamer, zoals je dat wel vaker ziet, niet alleen in Europees maar ook in Caribisch Nederland).

Donderdag 5 augustus komen Caat en Ipie even langs en we lunchen bij Engelhardt in de Theresiastraat. De bedoeling was om bij Roberto-s (ook aan de Theresiastraat) te lunchen maar die zijn net deze week met vakantie. Vorige week hebben Mia en Jan daar nog enkele malen ontbeten of geluncht. Over eten gesproken: we zijn natuurlijk ook enkele malen bij Strandhuys Katwijk geweest voor een kletskoffie, een appelgebak met (Jan) of zonder (Mia) slagroom en een vissalade.

Al voor onze vakantie zijn we betrokken geraakt bij een groep van bezorgde Statianen vanwege de tamelijk respectloze opgravingen van slaafgemaakten (of gewoon: slaven) die toch de voorouders zijn van veel autochtone Statianen. De praktijk van alledag herhaalt zich ook nu weer: geen enkel overleg tussen het eilandbestuur en de bevolking. Het is juist dat gebrek aan communicatie dat ons zo triggert en er ontstaat enige correspondentie waar ook wij een rol in spelen (zie https://excav.jhtm.nl).

Vrijdag zijn we nog eens goed gaan nadenken en passen en meten. Was het wel zo slim om over te stappen van 43 inch naar 32 inch? Is deze nu misschien toch een tikje te klein? Misschien toch de grotere maat aanhouden? Na enig twijfelen over onze impulsaankoop toch maar besloten de grotere aan te houden en de daags tevoren gekochte 32 inch tv weer terug te brengen bij Coolblue. Zaterdagochtend togen wij naar de Coolblue winkel. Waar wij nog een beetje dachten "kan dit zomaar?" bleek de meneer van de terugneembalie het allemaal heel normaal te vinden. Hij bood ons een kop koffie aan en stortte onderwijl het geld weer terug op onze rekening. Zo gemakkelijk kan het dus gaan.

Het is weer weekend. Zaterdagavond gaan we eten met Caat in Noordwijk. Naast haar flat (zo goed als aan zee) is een sushi-tent waar het goed eten is. Tamelijk spontaan bedenken we (of eigenlijk gaf Caat het ons in overweging) om zaterdagavond op de terugweg in Katwijk even langs te gaan bij Perry en Jeanette. Ontzettend gezellig die spontane dingetjes!

Over spontane en gezellig bezoekjes gesproken. Het contact met onze (over)buren is nog steeds goed. We hebben uitgebreid met Ellen gepraat onder het genot van een kop koffie. Heel spontaan hebben we gegeten bij Ben en Erna. Onder het genot van een kop koffie hebben we gepraat met Jules en Lucy en ten slotte zouden we een kop koffie drinken met Hedi en Ingo, maar dat werd ineens andersom: zij kwamen bij ons langs ;-)))

Zondagmiddag (8 augustus) draaien we mee in een familiereunie van de Berkhout-familie: een bbq in de tuin van Pim en Marjan. Maandagmiddag (9 augustus) drinken we een kop koffie met Walfred Haans. Wij (Jan en Walfred) hebben een tamelijk intensief contact voor wat betreft de ontwikkelingen in het onderwijsdomein, zoals die door de commissie OCW van de Tweede Kamer, worden behandeld. Walfred is, behalve docent Nederlands en Filosofie, ook medewerker van de PvdA-fractie in het onderwijsdomein. Hoewel het contact tamelijk intensief is, vindt de communicatie uitsluitend per e-mail plaats. En nu was er dus een mogelijkheid om elkaar eens echt te ontmoeten. Altijd verrijkend!

En dan komt er toch een eind aan onze werkvakantie. Ons appartement is - volgens ons - weer klaar voor de verhuur. Maandagochtend gaan we nog even langs bij Ton en Wil (Lisse) nadat we er jaren geleden voor het laatst contact mee hebben gehad. Het was erg gezellig! Maandagmiddag gaan we langs een PCR-testlokatie en maandagavond vernemen we beiden een negatief resultaat. Voor zowel Sint Maarten als Sint Eustatius zijn zgn. EHAS-formulieren benodigd (EHAS staat voor Electronic Health Authorization System). Het blijkt een hele administratie alvorens te mogen vliegen.

Dinsdagavond brengt Kyra ons naar Schiphol alwaar we in het Sheraton hotel overnachten in afwachting van onze vlucht op woensdag. Gek genoeg ervaren we dit bezoek aan het Sheraton als een "echte" vakantiegevoel dus we genieten van een salade en een flesje wijn.

Eenmaal terug op Statia - we zijn in observatie voor vijf dagen - wordt ons duidelijk dat het gevoel dat Caat zo treffend beschreef, ook voor ons een kern van waarheid bevat: wat niet mag, of wordt afgeraden, wordt precies iets dat je graag wil doen. Caat had het over de periode (in Europees Nederland) dat je na 21 uur niet meer het huis uit mocht. Zij gaf aan dat ze dat eigenlijk ook nooit doet, maar nu het niet mocht, werd het (daardoor) precies iets dat je graag zou willen doen. Zo zijn wij niet echt aan huis gebonden, maar aangeraden wordt om gedurende vijf dagen thuis te blijven, of met mondkapje naar buiten te gaan en afstand in acht te nemen. En juist daardoor is er het verlangen om gewoon zonder mondkapje naar buiten te gaan!

En als dan ook nog eens blijkt dat ons appartement per 20 augustus wederom is verhuurd, dan lijkt ons dat een mooie afsluiting van een vakantie, die niet echt een vakantie was.

Alleen... onze auto vond het niet zo leuk dat we wat langer zijn weggebleven. De accu was helemaal leeg. Nu was deze toch al niet zo heel sterk dus een nieuwe accu was nodig. Aangezien we in observatie zijn (een tandje lichter dan quarantaine: zo veel mogelijk thuis blijven en als je erop uit gaat dan mondkapje voor en afstand tot mensen houden) tot maandag 16 augustus (een sneltest moet dan uitsluitsel geven) is er ook niet te veel haast met de accu-vervanging... ;-))

Wel, tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.