Sint Eustatius

foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

breastcancer awareness

GvP got talent

Assembly ivm Statia Week/Day

Statia, 11 november 2016.

Vrienden,

Voor je het weet is de maand oktober (en ook al weer een deel van november) als zand door je vingers geglipt. Laat ik maar snel een aantal gebeurtenissen vastleggen in ons "dagboek".

Eerst even een paar wisselingen van de wacht. Om te beginnen is er de zwarte Ford Escape. Voordat wij in 2014 op het eiland aankwamen hadden wij van de toenmalige en vertrekkende directeur van de school, de auto overgenomen. Die auto heeft ons twee jaar uitstekende diensten bewezen maar nadat enkele essentiele zaken zijn vervangen (accu, radiateur en koelwaterpomp) was er nu ook nog eens een raam van een voorportier dat in open stand niet meer wilde bewegen: iets met een printplaat. Tja, om nu telkens bij het parkeren weer na te denken waar de wind vandaan komt en voor je bij de auto wegliep een handdoek te klemmen tussen het voorportier en de rest van de auto, vonden we toch een beetje lastig. Zoals bekend hebben wij op de terugweg van de zomervakantie, in Sint Maarten, een nieuwe, tweedehands Jeep "iets te groot en iets te krachtig" gekocht. We zijn er erg gelukkig mee maar de Ford stond inmiddels al weer sinds augustus te koop. De auto heeft een nu nieuwe eigenaar gevonden via autohandelaar Alvin Brown (broer van Gary). Iedereen tevreden: Alvin, de nieuwe eigenaar en wij.

Een tweede wisseling van de wacht betreft ons appartement in Den Haag. De bewoners van de afgelopen tweeeneenhalf jaar hebben te kennen gegeven liever een huis in Rijnsburg te gaan bewonen. Per november verlieten zij ons appartement. Onze vriendin Mattie wist raad: zij is redelijk ingevoerd in de huurmarkt (ze heeft zelf ook een appartement dat wordt verhuurd via een makelaar die zich heeft gespecialiseerd in de huurmarkt). Bovendien is ze handig met klussen in de sfeer van woninginrichting. Met hulp van een poetsmevrouw (die een flinke klus heeft uitgevoerd!) en een handige jongen heeft ze ons appartement in zeer korte tijd omgetoverd tot een goed verhuurbare woning en per 4 november jl is er een nieuwe huurder ingetrokken. We zijn erg blij met deze ontzettend voortvarende ontwikkeling!

Voor wat betreft de bestuurlijke zaken verklap ik geen groot geheim wanneer ik zeg dat ons eilandbestuur te kampen heeft met een zooitje van een financiele administratie. In kranten (en ook op Facebook - Statia Let's Debate - en in Statianews, een soort krant die af en toe per e-mail wordt verzonden) kan worden gelezen dat met behulp van accountants uit Europees Nederland de administratie opnieuw wordt opgezet. Deze ontwikkeling verloopt moeizaam maar langzamerhand lijkt het eilandbestuur uit de prut omhoog te zijn gekropen. Het werd tijd - zo bedacht het bestuur - voor een publieksvoorlichting in Lions Den. Wij zijn daar natuurlijk ook geweest. Interessant hoeveel woorden je niet kunt gebruiken om een klein probleem zo ingewikkeld mogelijk te verpakken. Maar goed, laten we blij zijn dat het allemaal de goede kant op gaat en laten we hopen dat het een goede start van een nog veel betere toekomst zal worden.

Bij CNSI (Caribbean Netherlands Science Institute) was er weer eens een zgn. Science-Cafe. Altijd aardig, gezellig en interessant. Dit maal waren er twee sprekers: een student die het gehoor duidelijk wist te maken dat het best wel lastig is om het geslacht van net geboren zeeschildpadjes te bepalen en dat de hoeveelheid mannetjes en vrouwtjes in de verzameling uitkomende eieren, onder meer afhankelijk is van de temperatuur van het zand waarin de eieren zijn "verstopt". De andere spreker(s) waren George en Shelley Works, een wat ouder Amerikaans echtpaar dat een stukje verderop woont in Pleasures en aan hun huis een bijzonder geavanceerd weerstation heeft opgebouwd. Het was interessant (en indrukwekkend) hoe zij zich hebben ontwikkeld tot een schakel in een wereldwijde keten van weervoorspellers, waarbij onder meer modellen gebruikt worden die draaien op Amerikaanse supercomputers (Cray). We kennen George en Shelley ook van de periodieke gezelligheidsetentjes bij Michael en Kathy (die nu een cruise rond Australie aan het maken zijn).

Op school zijn er ook weer een aantal vermeldenswaardige gebeurtenissen geweest. De maand oktober staat jaarlijks in het teken van de bewustwording van het risico en gevaar van borstkanker en onze school lijkt deze bewustwording ("awareness") een warm hart toe te dragen. Er wordt geld ingezameld en er wordt op de vrijdagen in deze maand door veel mensen roze kleding gedragen. Tijdens een Assembly aan het eind van de maand wordt met enig ceremonieel het resultaat van de geldinzameling overhandigd aan een speciaal daartoe ingestelde commissie.

De "student council" heeft een talentenjacht georganiseerd. Deze avond heet "GvP got talent" en het was bijzonder om die avond bij te wonen. Wij zijn allebei geweest en het was allemaal leuk om aan te zien. Soms zelfs met uitschieters naar "goed" en "erg goed". Zdijah, Lenaria en Saskia deden ook mee en in de aanloop naar een song van Zdijah was er een klein toneelstukje van de drie dames. Zdijah speelde zichzelf, Lenaria haar moeder en Saskia speelde -zeer herkenbaar- de docent/mentor (die ik afgelopen jaar was van hen!). Zdijah leefde zich zo in dat docent "Saskia" niet met "juffrouw" werd aangesproken maar met "meneer": het leek wel alsof ze mij daar zag staan (ze bevestigden overigens alle drie achteraf lachend dat ik inderdaad model had gestaan ;).

Ook hier is het winter. We hebben het natuurlijk eerder meegemaakt maar als de wekker gaat om half zes in de ochtend dan is het nog pikkedonker. Pas rond zes uur begint het licht te worden. En in de avond natuurlijk precies het omgekeerde: het is veel vroeger donker dan in de zomer. We doen hier niet aan zomer- of wintertijd maar er is wel degelijk sprake van een zichtbare wisseling van seizoenen. Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat we misschien wel op weg zijn naar de winter maar lachend facetimen we met vriezend Nederland vanaf onze porch met een omgevingstemperatuur die nauwelijks afwijkt van de zeewatertemperatuur van net even onder de dertig graden Celsius.

Ongeveer een weekje geleden was er een stakingsmars vanuit de haven naar het dorp. Met kartonnen borden werd duidelijk gemaakt dat het havenpersoneel met onmogelijke regelingen wordt geconfronteerd en dat het eilandbestuur het havenmanagement heeft opgezadeld met onuitvoerbare regelingen. Het ging uiteindelijk niet alleen om de haven maar werd een algemene mars tegen beleid van de overheid. Ter verdediging van het eilandbestuur komt de leider van de regerende partij met uitspraken die op ons heel vreemd overkomen: je zou niet mogen demonstreren in de baas zijn tijd of vragen stellen of vermeende wantoestanden aan de orde stellen zou ook al niet mogen. Beetje bijzonder allemaal...

Nog een voorbeeld: gisteravond (10 nov) zou de Democratische Partij zendtijd hebben op een lokale tvzender, Channel 15. Verscheen er ineens een berichtje op facebook dat uitzending van het programma niet doorging. De commissioner of finance (vergelijkbaar met wethouder) had de Gemeentelijke Informatie Services instructie gegeven het programma niet uit te zenden op Chanel 15, het kanaal van de overheid. Begrijpelijk, want uitzending op kosten van de overheid, ware het niet dat de partij van deze commissioner afgelopen week over hetzelfde kanaal de hele week uitgezonden heeft. En dat waren bepaald geen overheidsberichten! Dit leidt tot de nodige en lezenswaardige discussies op facebook. Als Chanel 15 overheidskanaal is dan is het uitsluitend bedoeld voor berichtgeving van de overheid. Maakt een politieke partij (nota bene de grootste regeringspartij) gebruik van deze zender mogen dan ook de andere politieke partijen er gebruik van maken? Regels hierover zijn eigenlijk niet bekend. Ter informatie: er zijn veel onduidelijke problemen bij de lokale Cable TV en Chanel 15 is de enige nog werkende lokale zender op Statia Cable TV.

Over democratie gesproken: vanuit ons eiland maken we de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee die - zoals bekend - inmiddels zijn gewonnen door Donald Trump. Een aardige quote die wij op facebook zagen stelt dat Amerika dit zelf weliswaar uitlegt als een verkiezing maar dat de rest van de wereld dit ziet als een IQ-test van de Amerikanen die niet heel goed is verlopen. We zijn oprecht benieuwd hoe de wereld zich ontwikkelt. Eerder die dag is er een commissievergadering van het eilandbestuur waarna wij nog even in Cool Corner een biertje drinken en een hapje eten.

Een ander vermeldenswaardig dingetje betreft een dispuut met de Belastingdienst. We zullen jullie niet vermoeien met de details van dat dispuut maar als je vanuit hier (is buitenland!) de Belastingdienst in Nederland belt (met hun dienstverlening voor hen die in het buitenland wonen) dan wordt ter verificatie naar een geboortedatum en/of een adres gevraagd. Die geboortedatum lukt wel maar dat adres blijkt toch een aandachtspuntje. Volgens de administratie van de Belastingdienst woon ik op het adres waar wij in 2014 dachten terecht te komen maar in augustus 2014 werd het toch weer net anders en nu is het adres op Bellevueroad 4, Upper Round Hill, Sint Eustatius, Caribisch Nederland (het woord Oranjestad moet je vermijden: dan gaat post geheid eerst naar Aruba). Om een lang verhaal kort te maken blijkt dat de verificatie weliswaar betrouwbaar overkomt maar mij wordt gewezen op de kleine omissie dat het bij de Belastingdienst bekende adres toch net een tikje anders is. Natuurlijk zet ik een correctie in werking maar in het telefoongesprek merk ik op dat het allemaal niet echt veel uitmaakt: de naam "Meijer" laat mijn post direct in onze postbus "verdwijnen". Dit als gevolg van het feit dat we direct na aankomst op het eiland zijn gaan kennismaken op het postkantoor. Wij kunnen ons herinneren dat we ons nogal in de maling voelden genomen maar het blijkt in ons dorp echt te werken! Mooi is dat, nietwaar? In zo'n dorp waarin iedereen elkaar bijna persoonlijk kent! De meneer van de Belastingdienst in Heerlen vond het wel een bijzonder verhaal: naar zijn inschatting waren wij echt een uitzonderlijk geval. Later bedacht ik mij dat zo goed als geheel Afrika of Azie geen postcode zal kennen, dus of het nu werkelijk zo uitzonderlijk is omdat de postverzorging in Nederland nu eenmaal zo goed is georganiseerd, waag ik te betwijfelen.

Wel, het is nu weekend. Komende week is het Statia Week (met 16 november: Statia Day) en vandaag zijn juist Adrie en Justa gearriveerd voor een weekendje Sint Eustatius. Dus ik hou nu snel op met schrijven. Tot een volgende keer.

Mia en Jan.