Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

havo galadiner 2 juni 2018 (voor de derde keer alweer)

mijn speech tijdens het havo-galadiner

leesproject A3 voor kinderen basisschool

debating evening at gvp-school (15 juni 2018)

picnic aan zee (bethel methodis church)

statia Clean Up Campaign (op zeelandia)

uitslag examens havo (13 juni)

filmpje van uitreiking cijferlijsten aan havo 5 direct na afloop van examenvergadering 13 juni 2018 (bron: facebook zdijah romney)

eind schooljaar ("prank")

vervroegde diploma-uitreiking lenaria brown ivm studie in verenigde staten

graduation bethel methodist school

mijn keynote speech bij graduation bethel methodist school

oefenen walk-in (voor graduation)

graduation GvP-school

graduation GvP-school (fotos van Sabrina Richardson)

havo 5 (2018) graduates

taste of the cultures (28 juni)

einde schooljaar, botanical garden

Daily Herald rapporteert GvP-examenuitslag

rechtsonder over Advisory Board, boven over investering van PCN in luchtvaartmaatschappij EZ-air, ter vervanging van CN-express

Statia, 6 juli 2018.

Vrienden,

Zoals al aangekondigd in de vorige brief is er zaterdag 2 juni het jaarlijkse havo-galadiner plaats (al weer voor de derde keer: traditie dus ;-). De datum is zo gekozen dat de examens achter de rug zijn en nog niemand weet hoe de uitslag is. Omdat als gevolg van de orkanen Irma en Maria (en natuurlijk als gevolg van de jarenlange erosie) de westelijke wand "achter" fort Oranje verzwakt is en hoognodig moet worden versterkt (staat op het programma), is de toegang tot het fort beperkt en ons diner vindt dan ook plaats tussen Ocean View en het fort in (buiten het fort dus). De sfeer is er desondanks niet minder om: het is een prachtige avond, het diner is goed en de speeches onvergetelijk. Niet alleen de docenten spraken de studenten toe, ook de studenten namen afscheid van elkaar en dankten de docenten. Nieuw dit jaar (ideetje van Etienne) is dat alle leerlingen thuis zijn opgehaald met een luxe Hummer. Hiervoor heeft Marietza Patrick gezorgd: in haar kennissenkring waren wel vijf Hummers te vinden en die zijn allemaal ingezet bij het ophalen en na afloop weer thuisbrengen van de negen studenten.

Op 7 en 8 juni is er een leesproject in de bibliotheek. Het initiatief en de organisatie ligt bij collega Natasha (docent Nederlands). Zij heeft Mia ingeschakeld om mee te helpen in dit project. De bedoeling is om leerlingen van klas A3 aan leerlingen van groep 1, 2 en 3 van de basisscholen te laten zien dat (voor)lezen leuk is. Dus (spannend) voorlezen van kinderboekjes. Dennis heeft gigaveel fotos gemaakt: het duurt even voordat alle ruim vierhonderd fotos zichtbaar zijn gemaakt vanuit een google-album.

Op dertien juni is het dan eindelijk zover. Om acht uur in de ochtend in Europees Nederland worden de n-termen vastgesteld waarmee de scores uit het centraal examen kunnen worden omgezet in een cijferwaardering. Bij ons is het dan twee uur in de nacht. Maar goed, dat deert niet: om twee uur zit ik achter de computer om te zien dat een groot deel van onze havo-5 klas (7 van de 9) zal zijn geslaagd, 1 niet (gezakt dus) en dan is er nog 1 die een herexamen moet gaan doen. Zijn keuze valt op het vak Nederlands en zo heeft Maaike haar handen vol om Rogers nog een laatste keer te motiveren om zo goed mogelijk te presteren. Op Curacao blijkt (mijn oud-leerling) Czaigany ook een herexamen te moeten doen (voor haar vwo-examen). Haar keuze valt op natuurkunde. Gedurende de ochtend wordt onder leiding van examensecretaris Ricardo alle cijfers nog eens nagelopen: SE, CE en eindcijfer per leerling en per vak waarbij soms zelfs - bijvoorbeeld bij de digitaal afgenomen vakken - de n-term nog eens afhangt van de variant van het examen dat een bepaalde leerling krijgt voorgeschoteld.

Ik heb nog getracht om het controlewerk te verminderen door een excel-overzicht te maken met de nodige rekenfuncties er in. Dat heeft ook wel geholpen maar tegelijkertijd is het hele proces nogal gericht op handmatige controle (vooral van dingen die excel over het algemeen foutloos doet) en dus waren we een pietsie later klaar met de vaststelling van de cijfers dan waarop de leerlingen en hun ouders hadden gerekend. Maar goed, eindelijk konden we (mijn co-mentor Maaike en ik) de meeste havo-examinandi gelukkig maken! ZDijah en Rafiq hadden het hoogst totaal aan punten op hun eindlijst staan en zij zijn samen daarmee Valedictorian.

Vrijdag 15 juni heeft de Bethel Methodist Church een debating-wedstrijd georganiseerd voor jeugd en jong-volwassenen. Er is een stelling geponeerd (gebaseerd op de VN-Rechten van het Kind die wel of juist niet de oorzaak zou zijn van ongedisciplineerdheid van de Statiaanse jeugd) en twee teams beargumenteren de juistheid dan wel de onjuistheid van de stelling. Een heuse jury - Charles Lindo en Nora Sneek-Gibbs - beoordeelt de wijze waarop de argumenten naar voren worden gebracht. Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een dergelijke debat-wedstrijd op het eiland wordt gehouden en het is een zeer leerzame aangelegenheid voor de jeugd. Laten we hopen dat dit vaker wordt georganiseerd. Het voornemen daartoe is in elk geval wel geuit. De jury zal 2 deelnemers aanwijzen voor deelname aan een debatingwedstrijd op de Bahamas.

Zaterdag is er een picnic aan zee, georganiseerd door de Bethel Methodist Church. Een gezellige lunch met gezellige gesprekken. Zondag 17 juni is het Vaderdag. De kerk viert dat natuurlijk ook en zo hier en daar gebeuren er dingen (kinderen zingen wat, mensen zeggen wat) bij gelegenheid van Vaderdag. Zo ook ZDijah die met een microfoon in de hand de kerkgemeenschap mededeelt dat zij meer dan een (1) vader wil noemen en prijzen: allereerst natuurlijk haar eigen vader, maar dan wordt ook ik genoemd als haar "schoolvader". Onverwacht natuurlijk, maar daar krijg je wel een warm gevoel van!

Dan is er de week van de herexamens. Voor de havo is er eigenlijk maar een (1) herexamen dat er toe doet: dat van Rogers (Nederlands). Als hij van een vijf als eindcijfer een zes weet te maken dan is hij geslaagd. Voor de overige vier deelnemers betreft het een verfraaiing van de cijfers (waarbij voor Emiliana bovendien geldt dat zij een kans maakt op een onvoldoende-loze eindlijst).

Het eiland raakt misschien niet overspoeld door adviseurs maar op allerlei fronten lopen er onbekende Nederlandse gezichten rond die natuurlijk allemaal met een huurauto rondrijden (er rijden inderdaad best wel veel huurautos rond, te herkennen aan een R-... kenteken). Op de een of andere manier voelt dat niet meteen goed aan. Mijn vroegere collega Alex bij het Mauritshuis had daar een term voor: "bruine puntschoenen". Typische adviseurs met te smalle broekspijpen en bruine puntschoenen, zoals Jort Kelder zeg maar. Van die types die een korte tijd op het eiland rondscharrelen, een document opstellen en daarna weer verdwijnen. Het voelt allemaal niet goed aan. Te meer omdat het helemaal niet ontbreekt aan rapporten: er liggen er genoeg uit de afgelopen jaren in de spreekwoordelijke onderste lade van menig Haags bureel (het bekendste voorbeeld is wel het evaluatierapport van de Commissie Spies, na vijf jaar Caribisch Nederland in 2015). Hetgeen in al die en ook nu weer op te stellen rapporten staat moet ook feitelijk eens worden uitgevoerd! We zijn het absoluut niet eens met de bestuurlijke handelswijze die de terzijde geschoven lokale regering ten toon spreidde maar we begrijpen wel de frustratie die er aan ten grondslag ligt!

De herexamens zijn geweest en de uitslag is bekend. Rogers is geslaagd voor zijn Nederlands en daarmee voor zijn gehele examen dus het havo-resultaat is mooi: acht van de negen kandidaten zijn geslaagd. Ruelle heeft haar wiskunde-eindcijfer opgewaardeerd tot een zeven en Emilia is er in geslaagd om de enige onvoldoende op haar eindlijst (Natuurkunde) om te zetten in een zes. Kortom, allemaal heel mooi!

Voor wat betreft het vervolg: Rafiq gaat naar een ICT-studie in Haarlem, Rogers blijft nog een jaartje op het eiland alvorens in Nederland te gaan studeren (eerst nog een NL paspoort krijgen), Lenaria en Ruelle gaan naar de Verenigde Staten, Sterre naar de Fotoacademie in Utrecht, ZDijah heeft haar pijlen nog steeds gericht op de Hotelschool Den Haag (maar heeft nog geen bevestiging). Emilia tracht naar het VWO op Curacao (Kolegio Alejandro Paula, het voormalige Peter Stuyvesant) te gaan en Akifah gaat ook naar het VWO maar dan in Den Haag (Hofstad Lyceum). Shaquille gaat naar Bonaire voor een MBO-studie Sport en Beweging.

Maandag 25 juni is er een Clean Up Campaign waaraan ook onze school deelneemt. We ruimen allemaal een deel van het eiland op. Mijn clubje mensen doet dat bij Zeelandia. Achteraf best een gezellige en vooral ook nuttige ochtendbesteding. Voor Mia is ook een echte werkweek: dinsdag 26 juni hebben we bij ons op de porch een aantal collegas van school om afscheid te nemen van een van ons (Maaike) waarbij Mia haar op Statia wereldberoemde Indonesische Rijsttafel neerzette, donderdag was er Taste Of The Cultures bij Lions Den waarbij zij de poffertjes maakte en in booth 8 Friedjof intussen heel veel mensen heeft laten proeven van zijn curry-schotels. Ten slotte was er zaterdag een een Wereldvoedselfestival op het plein bij de Bethel Methodist Church waarbij Mia wafels bakt en Joske bitterballen.

O ja, ik zou het bijna vergeten te melden. Een week of twee geleden is een enorme kist gearriveerd met een eveneens enorme, glazen schelp daarin. Karin heeft voor de bestelling en verzending zorggedragen en nu is-ie er dan! Het is de bedoeling om er Statiaanse verhalen mee te brengen in een project rond het museum. De contacten zijn al gelegd. Ergens in het najaar gaat het gebeuren!

Dinsdag 3 juli: graduation in Lions Den van de Bethel Methodist School. Het is een van de vier basisscholen. De organisatie van deze school had mij gevraagd om de zgn. keynotespeech te verzorgen. Dat heb ik natuurlijk met plezier gedaan.

Daags voor "onze" graduation (GvP-school) ontvangt ZDijah bericht dat ze in februari 2019 mag beginnen. Helemaal joepie en een mooi resultaat van de missie die begon met een bezoek langs alle hotelscholen in Nederland in de afgelopen kerstvakantie.

Donderdag 5 juli is er dan de graduation van onze school in Lions Den. Altijd weer een feestelijke partij. Ook Saskia laat zich zien en feliciteert vanaf het podium Lenaria en ZDijah.

Vandaag, 6 juli, nemen we afscheid van de vertrekkende collegas (althans dat was de bedoeling: ze zijn er niet allemaal bij). We doen dat met een hapje en een drankje, ons aangeboden door het bestuur. Het geheel vindt plaats in de Botanical Garden (enkele die-hards, waaronder ik, hebben vanaf school naar de Botanical Garden gewandeld onder leiding van Rosalie). En vanavond komen Elli en Thea om een weekje Statia te ervaren. Maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Groet en tot de volgende keer,

Mia en Jan.