Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

5 juli: workshop coconut oil maken op statia lodge

4 juli: uitleg over NL en de Antillen (n.a.v. onlusten op Curacao)

3 juli: bbq aangeboden door het bestuur aan de medewerkers van de gvp-school

2 juli: graduation van pro-studenten van de gvp-school

30 juni: graduation bethel methodist primary school

2 juli: diploma-uitreiking ariel herrera (hbo-bouwkunde/constructie, arnhem)

1 juli: werving en selectie politie (boot camp)

poster met star flyer en star clipper

28 juni: kleine hoos, in de verte boven zee

27 juni: auto, bromfiets, huis, koe... (princess)

25 en 26 juni: op weg naar school...

25 juni: mia wandelt, gezien vanaf de porch

24 juni: clean up, team zeelandia

24 juni: voorlichting omtrent verkiezingen

22 juni: examenvoorlichting voor ouders en leerlingen

15 juni: galadiner klas a5 met docenten

Statia, 6 juli 2020.

Vrienden,

Het loopt allemaal een beetje af. De klassen komen voor de helft opdat de lokalen niet te vol zijn en ook in de pauzes het terrein niet te druk is. Gegeven de gedachte dat jongeren niet zo bevattelijk zijn voor het virus (dat voor zover bekend niet eens op het eiland is) is het effect van al deze maatregelen twijfelachtig. Nog zo-n maatregel: normaal zit de docent in een lokaal en verhuizen per lesuur de klassen, nu zitten de klassen in een lokaal en verhuizen de docenten. De gedachte is dat er minder mensen rondlopen. Ik gaf al aan dat het effect twijfelachtig is en bovendien mis ik mijn lokaal. Ik zit niet in lokaal 23 (waar ik normaal zit) en in elk nieuw lokaal vraag ik mij weer opnieuw af: is er krijt? is het bord gemakkelijk schoon te maken (als er veel met kleurkrijt is gewerkt, is het bord moeilijker schoon te krijgen)? of moet ik werken met een whiteboard en stiften (die altijd net uitgedroogd blijken te zijn als ik er mee wil werken: ik heb een hekel aan whiteboards en stiften).

Voorgaande vier jaar organiseerden we een havo-galadiner voor de eindexamenklas havo (met hun docenten) op een zodanige dag dat de examens achter de rug waren en nog niemand iets wist van een uitslag. Een soort laatste moment "samen". Dit jaar, met de eerste keer een examenklas in de CXC-structuur, wilden we dat weer doen, maar wanneer? De CXC-examens zijn aangepast en in de tijd naar achteren geschoven. Ze worden in de tweede helft van juli en de eerste week van augustus gehouden. Maar dan begint ook al weer bijna het nieuwe schooljaar. We hebben maandag 15 juni uitgekozen als dag van het galadiner. Klas A5 heeft vanaf die dag in het geheel geen les meer en hoeft dus niet meer op school te zijn. Het lijkt een goed moment om een dergelijk diner (met speeches over en weer) te houden. Hoe het ook zij: het was een zeer geslaagde avond! De feitelijke examens moeten weliswaar nog worden gehouden maar het feestelijk en gezamenlijk afscheid van elkaar hebben we vast gevierd. Van dit evenement zijn een heleboel foto-s gemaakt en op 3 augustus in de middag, direct na afloop van het laatste CSEC-examen komen we nog eenmaal bij elkaar en krijgen alle examenkandidaten een klein foto-albumpje uitgereikt als herinnering aan het galadiner. De uitslag komt weer later (ik weet eigenlijk niet precies wanneer, maar dat zou zomaar eens september of zelfs oktober kunnen worden, we wachten maar af, wat kunnen we meer doen...).

Dan deel ik graag op deze plaats nog even een persoonlijke ergernis. In 2014 is - na enig gelobby van de zijde van de lokale Statiaanse overheid - besloten door toenmalig staatssecretaris OCW (Sander Dekker) dat de instructietaal op de scholen Engels zal zijn en dat met ingang van 2015 het CXC-onderwijs op het eiland zal plaatsvinden. We zijn inmiddels vijf jaar verder (de eersteklassers van toen gaan dit jaar examen doen) en nog steeds is de regelgeving niet compleet. De waarde van het CSEC-diploma in het Nederlandse onderwijsbestel is nog steeds niet formeel vastgesteld. Daartoe is een zgn. Besluit CXC in het vooruitzicht gesteld (met onder meer ook de verschillende profielen waarin examen kan worden gedaan, vergelijkbaar met de havo-profielen) maar dat is er nog steeds niet. Ik schrijf de Commissie OCW van de Tweede Kamer hierover teneinde de minister aan zijn jasje te trekken. Dat gebeurt ook allemaal wel maar het Besluit CXC is er nog steeds niet. Op https://www.internetconsultatie.nl kun je zoeken op "Besluit CXC" en dan vind je van alles, waaronder ook het door mij ingebrachte commentaar, maar op https://wetten.overheid.nl is dit besluit nog steeds niet terug te vinden. Frustrerend vind ik dat, vooral omdat ik vind dat hiermee studenten en hun ouders ronduit geschoffeerd worden door onze Nederlandse regering. Door dit op te schrijven daalt mijn hartslag weer tot normale proporties, het moest er toch even uit. Kijk voor het volledige verhaal op http://www.statia.nu/nl/25.php.

Op 24 juni doen we als school - met Stenapa - een zgn. "clean up". Net als vorig jaar doe ik (met anderen) Zeelandia Beach. Voorop gesteld dat ik zo-n opruimactie maar niets vind (iedereen moet gewoon zijn eigen troep opruimen), is Zeelandia Beach dan nog wel een mooie rustgevende omgeving. Een strandwandeling maken en af en toe iets oprapen om in een plastic zak te doen, dat lukt ook mij nog wel. Sommige leerlingen in mijn team doen dat net zo serieus als ik, anderen zien het als een uurtje "uit" op het strand. En ach, zo op het eind van het schooljaar... wat is daar nu verkeerd aan?!

Later diezelfde ochtend is er een voorlichtingsessie in Lions Den over de verkiezingen. Deze sessies zijn in februari begonnen en daarna heeft het coronavirus roet in het eten gegooid en nu wordt een en ander weer opgepakt. De voorlichting ging per video en dat was wel aardig. Met name het deel waarin dhr Thode en dhr Goedgedrag hun ervaringen deelden. Het deel van de VNG was minder informatief. De belangstelling was matig maar ik vond het leuk dat ook Clyde van Putten aanwezig was. Zowel Marnix van Rij als Alida Francis waren er en de "dagvoorzitter" was Militza Maduro. Zij deed het best goed en het was voor haar - althans zo lijkt het mij - best wel frustrerend dat alle inleidende woorden nog eens dunnetjes over werden gedaan door Marnix. Weliswaar met de toevoeging "zoals Militza zojuist al zei..." maar dan nog is het als toehoorder enigszins ergerlijk en tenenkrommend om dat allemaal aan te zien en te horen. Gewoon een kort woord van welkom zou hebben volstaan.

Eind juni werd ik gebeld door dhr Hodge, chef van de lokale politie. Hij wist zich overvallen door de afdeling Werving en Selectie uit Bonaire en moest nu op korte termijn eventueel belangstellende schoolverlaters enthousiast krijgen voor een sportieve en informatieve bootcamp. Nu ben ik mentor van A5 dus die groep van elf kan ik benaderen. Voor de overige klassen bleek hr Hodge al contact met de schoolleiding te hebben gehad. Ik heb iedereen kunnen bereiken maar slechts enkelen hadden belangstelling. Op de bootcamp (op het voetbalveld achter de sporthal) hebben woensdag 1 juli zich ongeveer tien a vijftien potentiele nieuwe leden van de KPCN gemeld.

Donderdag 2 juli was er in Arnhem een diplomauitreiking. Ook aan Ariel Herrera werd een (hbo-)diploma uitgereikt en wel in de richting Bouwkunde-Constructie. Ariel is de eerste (althans, voor zover mij bekend) van "mijn" leerlingen die een hbo-diploma haalt dus behalve dat hij heel blij was, ben ik dat natuurlijk ook! Ariel was op de GvP al een soort rolmodel in de zin dat "hard werken loont". Komend van de Dominicaanse Republiek was hij het Engels noch het Nederlands machtig, alleen het Spaans. Zo begon hij op het vmbo-B. Daarna volgde vmbo-K en weer een jaar later vmbo-T en in 2013 stapte hij over naar de havo alwaar zijn laatste schooljaar - 2014/2015 - samenviel met mijn eerste schooljaar. Op de HAN deed hij bouwkunde en nu viert hij dus zijn graduation! Emilia (nu in Zeeland studerend) kent hem natuurlijk ook en zij was ook aanwezig bij deze feestelijke gebeurtenis.

Dan is het tijd voor de graduations bij ons op het eiland. Niet voor die van ons, maar wel van de basisscholen. Ik ga naar die van de Bethel Methodist School. Die wordt gehouden op het voetbalveld achter de sporthal: lekker buiten en ruimte zat (altijd maar die corona-maatregelen…). Was gezellig. Voor die van de Pro-studenten van de GvP-school heeft organisator en afdelingsleider Rijziena Hooker mij gevraagd om foto-s te nemen en die zo snel mogelijk na afloop op de Facebookpagina van de school te plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan. Leuke speeches, ook van de stagebegeleiders. Heel gezellig, heel geslaagd. Deze graduation vond overigens plaats bij Ocean View. Mia zat vanaf “boven” (een soort vide, normaal gesproken kun je daar ook eten) mee te kijken.

Voor zondag 5 juli had Mia ingetekend voor een workshop “coconut oil maken” onder leiding van mw Brooks (een dame op leeftijd, woonachtig op Statia, oorspronkelijk afkomstig uit Dominica). Uit de kokosnoot haal je de kern, dat is de bruine kokosnoot zoals we die allemaal wel kennen. Het binnenwerk daarvan is wit. Het is zaak om die er uit te halen. Dat doe je door het binnenwerk van die pit in kleine blokjes te snijden en die kleine stukjes door een keukenmachine te persen. Aan de “afvalzijde” hou je wit, draderig spul over dat je zou kunnen verwerken in gerechten. Waar het nu om gaat is dat door dat persen de olie kan worden opgevangen. Daarna werd het mij een beetje onduidelijk want mw Brooks lengde de olie aan met water en plaatste de bak met “spul” in de koelkast. Na enige tijd (een dag, zei mw Brooks) drijft de het gestolde vet (zeg maar: coconut-boter) op het water. Die plakken “boter” gaan in de pan, warm maken en roeren. Het water gooi je weg. Waarom je dan eerst water toevoegt dat je aan het eind van het proces weer weggooit, is mij een beetje onduidelijk. Na lang roeren en matig verhitten zijn alle harde stukjes verdwenen en hou je de “zuivere” coconut-olie over. Mia heeft alles gesnapt maar het lijkt alsof gewoon kopen in de winkel van coconut-olie wel zo gemakkelijk is. Misschien wat minder avontuurlijk, maar goed…. De workshop werd gehouden in Statia Lodge met een prachtig uitzicht over de zee en Sint Kitts. Al met al een geslaagde zondagmiddag.

Dinsdag breng ik Etienne en Frida naar het vliegveld: zij gaan op vakantie naar Europees Nederland. Wij blijven hier. Maandag moet nog de laatste hand worden gelegd aan de CCSLC-dossiers en daar worden alle betrokken docenten (waaronder ik) bij opgeroepen. Met straks ook nog de CSEC- en CCSLC-examens wordt het een vakantie met veel schoolwerk. Vind ik overigens niet zo heel vervelend. Die zomervakanties duren mij over het algemeen veel te lang…. Maar goed, dat is natuurlijk vloeken in de kerk in een werkomgeving met zoveel docenten.

Voor het zover is, gaat eerste deze brief maar eens op de bus. Tot een volgende keer.

Vergeten in de nieuwsbrief op te nemen (en daarom hier op de webversie er bij geschreven): het kabeltje waarmee mijn apple laptop kan koppelen aan het snelle netwerk op school - waarover in afgelopen twee nieuwsbrieven geschreven - is nu eindelijk daar! In theorie heb ik nu 100 mb/s zowel in de up- als in de downloadmode. In de praktijk toch nog altijd ongeveer 85 a 90 mb/s: voor ons eiland een gigasnelheid! In elk geval reken ik er op dat ik in het vervolg moeiteloos mijn google-meet online lessen zal kunnen geven!

Groet,

Mia en Jan.