Sint Eustatius

vanaf 18 september: vloer leggen

25 september: afwerking met plinten

29 september: graduation emilia, diploma uitreiking (bachelors civiele techniek) hogeschool zeeland in middelburg

2 oktober: appartement klaar om in te wonen (einde hotelperiode!): bedden en wasmachine geplaatst

2 oktober: onze eerste avond en nacht in het appartement

5 oktober: spontane aankoop: een nieuwe televisie

7 oktober: levering van eetkamertafel puls -stoelen (met hulp van adrie)

Den Haag, 8 oktober 2023.

We gaven al aan dat we elke dag wel even de voortgang van het schilderwerk gingen bekijken en na afloop daarvan werd op maandag 18 september begonnen met het leggen van de vloer. Dat gaat verbazingwekkend snel en het appartement ziet er meteen een stuk aangekleder uit. Er moest wel nog een aantal vierkante meter aan PVC geleverd worden maar dat ging ook vlot. Als laatste gingen de plinten erin en toen op maandag 2 oktober het bed geleverd werd, is door ons meteen een punt gezet achter het hotelleven van ruim een jaar (sinds we weer terug zijn in Europees Nederland) en zijn we er meteen gaan wonen. Maar nu eerst terug naar september...

Op 17 september is Manon jarig. Manon en Hans staan op de minicamping "Op de Heuvelrug" in Leersum. Het is een beetje regenachtig maar wij zijn langsgeweest. Een kopje koffie gedronken. Was gezellig. Op de 21e ben ik even langs de schoolfotograaf gegaan. Per slot van rekening moet van mij toch ook een (pas)foto worden gemaakt.

Woensdag 27 september wordt ons internet geinstalleerd. Tegenwoordig is intenet een vanzelfsprekendheid (zoiets als water en electriciteit) maar in een nieuw appartement moet je er wel op worden geabonneerd. Administratief hadden we dat ook wel tijdig voorzien maar onze provider heeft gekozen voor een nieuwe installateur en er moest even worden gebeld om de juiste afspraak toch aangehouden te krijgen. Dan blijkt dat KPN met de aansluiting van het glasnetwerk ook nog hier en daar een schakeltje (op afstand) moet completeren maar op 2 oktober hadden we toch echt snelstromend internet. Joepie!

Op vrijdag 29 september was er de feestelijke diploma uitreiking door Hogeschool Zeeland (Middelburg) aan Emilia. Een keurig BSc diploma betreffende de Civiele Techniek. En dat allemaal in vier jaar. We zijn reuze trots op haar. Het weekend dat volgt wordt haar kamer in gereedheid gebracht: zij en haar vriend Devrim zetten het bed en de kast in elkaar en we halen haar spullen uit de Shurgard opslag. Inmiddels is ook voldaan aan de formele vereisten voor toelating op de Technische Universiteit Delft. Dus ze is daar nu full swing mee bezig.

Het weekend dat volgde (op de graduation) werd door Emilia en Devrim gebruikt om haar kamer in te richten: bed en kast (van Ikea) werd in elkaar gezet en haar spullen uit de Shurgard opslag gehaald. Zondag 1 oktober zijn Mok en Caat langsgeweest om bij wijze van verjaardagscadeautje ons appartement een poetsbeurt te geven. Maandag 2 oktober werd ons bed geleverd en - zoals reeds opgemerkt - werd een punt gezet achter het hotelleven: vanaf nu (2 oktober dus) wonen we in onze "turfhut" in Den Haag.

Op 4 oktober bezoeken we de vergadering van de Commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer. Die vergaderingen volgen we wel vaker (bijna altijd). Tot op heden vaak online (via tweedekamer.nl) maar steeds vaker live. Voor ons immers een thuiswedstrijd, zo op een paar honderd meter van de Tweede Kamer. Op 3 oktober doen we iets spontaans: we kopen bij CoolBlue in Den Haag een televisie. Op 5 oktober wordt-ie geleverd en met een beetje digitale acrobatiek (eerst een Samsung account aanmaken, daarna de NLziet-app downloaden) hebben we ineens de verschillende zenders ter beschikking op onze televisie. Voor menigeen misschien heel vanzelfsprekend maar na acht jaar Statia (zonder tv) en een hotelleven beschikken we we nu dus weer over een eigen televisie. We hadden al wel een NLziet abonnement om te kijken via computer of tablet maar nu dus ook op een bescheiden huiskamerformaat beeldscherm.

Op 6 oktober biedt de Commissie Thodé (Sociaal Minimum Caribisch Nederland) haar eindrapport aan met aanbevelingen ook de Caribisch Nederlandse gemeenten een behoorlijk sociaal minimum te garanderen. Met de nodige onwil en zich verschuilend achter haar demissionaire status zal het kabinet hier wellicht gevolg aan geven. We zijn benieuwd. Op internet is in ieder geval het rapport Een waardig bestaan te vinden met aanbevelingen.

Op zaterdag 7 oktober wordt (eindelijk) onze eetkamertafel met zes bijpassende -stoelen geleverd. Samen met Adrie (tilhulp) is een en ander in de lift gemanoevreerd (het paste net ;-) en 27 verdiepingen hoger uitgepakt en in elkaar gezet. De kamer begint er steeds volwassener uit te zien. Eind van de maand volgt nog een bankstel, maar daarover meer in een volgende brief. Deze gaat nu eerst in de verzending.
P.S. Het bezoek van Adrie was trouwens heel gezellig: we hebben weer het nodige bijgepraat.

Groet,

Mia en Jan.

Onze Statia-belevenis (en het vervolg erop) is - met foto-s - ook te volgen op https://eux.jhtm.nl: kies voor een jaar in de menubalk en vervolgens voor een brief.

Liever geen mailtje meer ontvangen over onze Statia-belevenis? Of liever op een ander adres? Laat het ons even weten!