Sint Eustatius

1 januari 2023: dossierkoninkrijksrelaties.nl zeventiende bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland


Deze periode: Gewoon, leuk en mooi...

03 december: Salsa dansavond met Cheyenne

08 december: nogmaals (maar aangevuld): kunstwerk "almere onder water"

10 december: skien met Emilia in terneuzen (snowworld)

14 december: Marlene poseert met een sjaal door Mia gemaakt ("DX11")

15 december: van school naar huis (met huis in zicht)

16 december: zonsondergang in Almere

22 december: nogmaals (maar aangevuld): kerstverlichting in almere

22 december: Open Podium (muziek), Park Lyceum

24 december: diner in Belgie (Burtonville, Mok en Tjeerd)

27 december: met Bernadine in Den Haag (Mauritshuis) en Katwijk

31 december: opgenomen in Flevoziekenhuis

31 december/1 januari: oud en nieuw in Almere

Almere, 5 januari 2023.

Zondag 27 november gaan we weer even langs bij Ipie, die steeds beter wordt (na haar wat ongelukkige val in de slaapkamer). De gezusters Mia, Caat en Mok hebben afspraken gemaakt over de aandacht en zorg die nu even wordt geintensiveerd.

Op school staat deze week in het teken van de terugkoppeling op de klas van de resultaten van de toetsweek. Met name mijn klas havo 4 (wiskunde b) valt een beetje tegen...

Sprekend over school: donderdag 1 december is er een informatieavond voor leerlingen en ouders in de derde klas. Zij staan voor de keuze voor een profiel en voor de vorm van deze informatieavond is gekozen voor een marktkraam per vak waar informatie kan worden uitgewisseld. Ik heb mij als vrijwilliger gemeld om de kraam wiskunde te bemensen en de belangrijkste vragen die ik gesteld kreeg betrof het verschil tussen wiskunde a, b, c en d en wat nu het moeilijkst was. Kortom, best wel leuke gesprekjes met leerlingen (en hun ouders) waarvan ik er wellicht volgend jaar enkele in mijn klas terugvind.

Vrijdag 2 december gaan we weer even bij Ipie op de koffie: die is zo goed als opgeknapt! Na even bij MacDonalds een lunch te hebben gescoord zijn we doorgereden naar Adrie en Justa (Rhoon). Justa moest weliswaar werken maar met Adrie hebben we gezellig (en onder het genot van een kop thee met speculaas) weer even bijgepraat. Daarna terug naar huis (Almere).

Zaterdagavond 3 december waren we uitgenodigd door Cheyenne om haar dansavond - het slot van een salsa-danscursus - bij te wonen. Gezellig!

Vrijdag 9 december zijn we naar Middelburg gegaan. We hebben overnacht in een chalet op de stadcampingzeeland aldaar. Vrijdagavond hebben we een visje gegeten in restaurant Basalt in Middelburg. De bedoeling was om dat met Emilia te doen maar die moest werken bij MacDonals, waarop wij eerst dachten "ok, gaan we daar eten", maar dat vond Emilia niet goed. We moesten gezond eten en we zouden haar toch niet zien. Dus werd het Basalt. Zaterdag 10 december zijn we naar Snowworld (Terneuzen) gegaan om Emilia een eerste introductie in het skieen te geven. Na afloop hebben we (nog steeds in Snowworld) een kaasfondue weggeketst.

Voor de goede orde: er zijn weer enige ontwikkelingen op Statia en Caribisch Nederland. Het blijft niet stil in de politiek, ik schrijf weer enkele brieven (en wel op 3, 12, 16 en 26 december, zie statia.nu/nl).

Gaandeweg wordt het kouder in Nederland: handschoenen en een oorband om het hoofd. Vrijdag 16 december zouden we naar Lisse gaan (Ipie en Mok), maar code geel waarschuwt voor gladheid en ijzel dus we blijven thuis (in Almere). Wel gaan we even voor een kop koffie naar de bibliotheek. Er blijkt (ook op de stoep) te zijn gestrooid.

Sprekend over kouder worden, doet me denken aan het volgende. We hebben natuurlijk al een jaar of acht niets meer te maken gehad met centrale verwarming. In ons hotel in Almere is dat allemaal keurig geregeld, maar op de een of andere manier kreeg ik toch ruzie met de thermostaat. Blijkt - nadat een technicus van het hotel onze kamer heeft bezocht - dat ik telkens wanneer ik de gewenste temperatuur had ingesteld een knopje indrukte (aanklikte) waarmee de verwarming werd uitgezet (terwijl ik juist dacht dat ik de instelling bevestigde). Maar goed, weer wat geleerd...

Op 17 december komt Kyra bij ons langs. Gezellig bijgepraat en bij Loetje gegeten. Op 21 december komt Peter Pistor langs. We eten (weer) in Loetje en praten bij. De wereld op Statia verbeteren we zo goed mogelijk ;-))

Op 21 en 22 december is het "Open Podium" op school. 21 december is er zang en dans, 22 december is er muziek. Wij hebben de muziekavond van 22 december bijgewoond.

Op 24 december nemen we Ipie mee naar Belgie (Burtonville, nabij Vielsalm, de boerderij van Mok en Tjeerd). We brengen hier de Kerstdagen door. Eerste Kerstdag eten we bij een vriend/kennis van Mok en Tjeerd, eveneens een Nederlander die is neergestreken in Burtonville: Willy. De catering wordt verzorgd door Hetty en Ben. Allemaal heel gezellig.

Tweede Kerstdag (26 december) keren we terug, we slapen in Leiden (appartement Mok en Tjeerd) en de volgende dag nemen we Bernadine op sleeptouw. Ze is in Rotterdam. We gaan met haar naar het Mauritshuis (waar we met behulp van Alex binnenkomen) en daarna gaan we nog naar Katwijk (Strandhuys Katwijk) alvorens haar weer bij haar zus terug te brengen.

Tja, en dan had ik alles voorbereid voor verzending op oudjaarsdag, word ik ineens wakker op de vroege zaterdagochtend met een halfzijdig verlamd lichaam dat ook niet goed kon praten: een beroerte of herseninfarct. Mia heeft 112 gebeld en een korte tijd later ging ik met de ambulance naar het scan-apparaat (voor een hersenscan) en word ik opgenomen op de afdeling Neurologie. Het eerste herstel loopt goed en ik rond - op 5 januari - dat laatste stukje nieuwsbrief af nadat ik gisteren het ziekenhuis mocht verlaten. Nu revalideren met rollator, fysio en logopedie. Hopelijk spoedig weer de oude.

U allen een voorspoedig 2023 toegewenst!

Tot de volgende keer,
Groet,

Mia en Jan.