Sint Eustatius

slideshow van foto's

Statia, 13 februari 2015.

Vrienden,

In de tweede helft van januari gebeurt er eigenlijk niet zoveel: gewoon het dagelijkse schoolritme. Een nieuw rooster wordt geïntroduceerd omdat naar aanleiding van de resultaten tot en met het kerstrapport leerlingen op- maar ook afstromen van en naar de verschillende opleidingsniveaus. Klassen worden groter en kleiner en soms zelfs zo groot dat zelfs een extra klas wordt geformeerd.

Eind januari is een collega jarig en op zichzelf is dat natuurlijk niet zo heel bijzonder maar deze collega maakt deel uit van een koor en zijn koorgenoten zijn ook uitgenodigd. Op een gegeven moment voelden wij ons als bij een jeugdkamp waarbij rond het kampvuur gezongen werd. Nostalgisch leuk, zeg maar.

En dan komt er een tijdschema met allerlei belangrijke data. Dat schema gaat door tot en met de eindexamens, gevolgd door Graduation Day op 30 juni. En hoewel het pas februari is voelt het toch wel bijzonder aan. Het is alsof je een lange rit met een auto maakt en je voor het eerst een afstandsduiding ziet naar de plaats van (eind)bestemming: nog ver weg maar nu toch wel duidelijk in zicht! En tegelijkertijd lijkt het alsof het schooljaar nog helemaal niet zo gek lang geleden is begonnen.

De tijd van de verkiezingen breekt aan. Achttien maart zijn er verkiezingen en de campagnes komen op gang. Partijen zijn te herkennen aan hun kleur en vlaggetjes van die kleur verschijnen op straat. Verscheidene partijen dingen naar de gunst van de kiezer. Partijen organiseren een partijcongres en presenteren hun programma en hun kandidaten. In de eerste dagen van februari bezoeken we twee van die congressen. De eerste is die van de PLP (Progressive Labour Party, oranje), twee dagen later is het de beurt aan de DP (Democratic Party, rood). Het past niet om hier nu in details te treden maar er valt zeker wat te kiezen! Overal is natuurlijk een speciale (keynote)spreker uitgenodigd en onder het genot van een hapje, een drankje en wat muziek wordt een en ander nog eens uitvoerig en toch luchtig nabesproken.

En dan is het tien februari: Mok (zus van Mia) landt op ons eiland. Zij blijft een weekje en in de dagen vooraf is er een intensief facetimecontact over wat wel en niet moet worden meegenomen en waar we elkaar ontmoeten. Mia gaat haar opwachten in Sint Maarten en dinsdagavond vliegen ze samen naar Sint Eustatius.
Noot: Bij aankomst van het vliegtuig bevond ik mij aan de kop van de landingsbaan om de aankomst van het vliegtuig boven mij langs op de video vast te leggen. Of de wind nu anders stond of dat de vliegers moesten oefenen, ik weet het niet, maar het Winair-toestel waarmee Mok en Mia landden kwam ditmaal van de andere kant!

De eerste dagen van Mok op het eiland waren voor haar een fantastische ervaring. Whitewall, Battery De Windt, mijn school, het lezen van de kids met Mia in de bibliotheek (met de introductie van het spel Twister!), de meatsale en nog wat dingen is waarin ze wordt ondergedompeld. Over onderdompelen gesproken: spatten in zee blijkt een favoriete activiteit van ons Mokkie. Enkele van haar foto's zijn opgenomen in het album bij deze nieuwsbrief.

Op school maakt iedereen zich op voor de voorjaarsvakantie. Vrijdag 13 februari - vandaag! - is het de laatste schooldag voor deze vakantie! Tot zover deze brief! Tot na de vakantie!

Groeten,

Mia en Jan.

P.S. Vandaag zelfs zulke hoge golven dat we niet eens de zee in konden: zo sterk kan de zee zijn! Je houdt jezelf niet staande!