Sint Eustatius

foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Sherees Timber in gesprek met de Kinderombudsman

Statia, 7 januari 2017.

Vrienden,

Mia was dinsdag 13 december al vertrokken naar Nederland (voor de kerstvakantie) en Jan volgde vrijdag 16 december. 15 December is het Koninkrijksdag: in Caribisch Nederland een echte feestdag, althans een dag waarop men vrij heeft. Er is die dag niet zoveel te doen en aansluitend is er het weekend en het begin van de kerstvakantie.
Noot:Bij vertrek vanaf Sint Eustatius kwamen mijn leerlingen Zdija en Lenaria nog even afscheid van mij nemen op het vliegveld. De laatste zelfs met een kerstpakket speciaal voor mij. Is dat niet aardig? Wie had dat gedacht: ruim twee jaar geleden vormden zij - samen met Saskia - een illuster trio dat bij menig collega (en ook bij mij) tijdens de les het gevoel van wanhoop stevig aanwakkerde...

De kerstvakantie is in deze Statiaanse periode een combinatie van dingen die we vooral (en soms alleen maar) in Europees Nederland kunnen of willen doen en bezoekjes aan vrienden en kennissen die naast de informatie uit de nieuwsbrieven nu ook onze ervaringen uit eerste hand aangereikt en toegelicht krijgen.

Zo zijn er de jaarlijkse bezoekjes aan tandarts (voor ons beiden) en parodontoloog (voor Jan). Mia begint met contactlenzen en ook dat vereist naast gewenning ook wat begeleiding van de leverancier in Leiden. Van het Suunto-duikhorloge laten we preventief de batterij vervangen omdat we niet zouden weten hoe dat in Statia te doen in het geval deze leeg zou raken en de Renault Kangoo ondergaat een grote beurt en wordt voorzien van winterbanden. Er zijn zaken bij bank en Vodafone die moeten worden geregeld. We gaan naar Bever Sport voor nieuwe wandelschoenen en ander kledingmateriaal. Er worden ook allerlei dingen opgehaald bij het Marathonbureau in Leiden alwaar we gedurende het jaar zaken naar toe hebben laten zenden die we aan het eind van het jaar wel komen ophalen. Vrienden in Statia vragen als je toch straks weer terugkeert, kun je dan xyz meenemen?. En tja, zolang de ruimte in en het gewicht van de koffers dat toelaten, doen we dat dan maar. Maar onze eigen bagage is bij de terugreis evenmin gering in omvang, dus bij voorbereiding van ons vertrek vanuit Nederland is het altijd weer passen en meten.

Het programma is - net als vorig jaar - weer tamelijk druk. Centraal staat het bezoek aan Belgie waar we met de familie de Kerstdagen doorbrengen op de boerderij van Mok en Tjeerd. De eerste dagen overnachten we in het appartement van Carla (zij is er dan ook nog, voorafgaand aan haar vakantie) en de laatste dagen slapen we in Leiden (in het appartement van Mok en Tjeerd die in Belgie blijven).

Voorafgaand aan "Belgie" zijn er bezoekjes en etentjes bij of met Danielle, Kyra, Patrick en Matthijs, Rob en Tineke met tante Gre, Emilie, het groepje van zeven buren uit de Cornelis Houtmanstraat, Herman en Anneke, Mac, Nicole, Evert en Shirley en haar moeder Astrid, Pascal (waarbij en passant een heel trosje oud-collegas bij het Mauritshuis), Lide, Alex en Sandra, Vinod en Ashi met Albert en Pieter. Zondag 18 december ontmoeten we mijn oud-studenten Sherees, Martijn, Revinio, Matthijs, Jose en Ariel alsook mijn oud-collega Iris: we drinken koffie en luchen bij het Strandhuys Katwijk en we bezoeken het museum Corpus. Het was allemaal heel gezellig!

Na "Belgie" gaan we langs bij tante Willy in Malden, Berry en Stanny (Ede, waar ook Pim en Hanneke even binnenvielen), Ria (Ede), waarna we via de Cornelis Houtmanstraat (Ellen heeft de toegezonden lenzen van Mia in ontvangst genomen) overnachten in de flat van Mok en Tjeerd in Leiden (die toch nog in Belgie zijn): onze vaste logeerplek tot ons vertrek (voor zover niet op tournee door NL).

De dag erop gaan we naar Peter en Marloe (Empe), Ab en Maaike (Dieren), Laura en Jeroen (Amersfoort) en overnachten we in het Mercure hotel in Zwolle. Donderdag gaan we naar Friesland: Menno en Helga (Koudum), Fred en Joke (Bitgumermolen) en we eindigen bij Hans en Manon (Franeker). Vrijdag door naar Noord-Holland: Rien en Roos in Den Helder, met Daan en Karin naar de Winterkaravaan (heel bijzonder!) in Alkmaar en we eindigen die dag weer in Leiden.

Zaterdagochtend Pieter en Johanna (Rijnsburg), in de middag bij Robby en Margreet (Den Haag) en in de avond vieren we de verjaardag van Justa (Adrie en Justa: Rhoon). De jaarwisseling zelf zijn we in Leiden. Zondag (Nieuwjaarsdag) is een rustige dag: we gaan we naar Katwijk (oom Miel), Lisse (moeder Ipie) en we bezoeken Strandhuys Katwijk.
Noot: Alle lezers van deze nieuwsbrief wensen wij natuurlijk ook alle goeds toe voor het nieuwe jaar 2017!

Maandag lunchen we bij Mattie en in de middag gaan we naar Den Helder: we kijken even of vader Ben er nog goed bijligt op het kerkhof en praten in de middag en avond bij met Wilfred en Mien. Dinsdag praten we uitgebreid bij over zowel Nederland als Statia met Eygje (Asperen). Via Schoonhoven (ouders van Dennis) en Den Haag (Fata Aquana: het Suunto horloge van Jan ophalen) gaan we door naar Katwijk waar we even rustig bijpraten met Abi en Cindy.

Woensdag drinken we koffie bij Ans, een roeimaat van Mia uit de periode Rijnland (voorafgaand aan ons vertrek naar Statia). Daarna doen we nog wat boodschappen (w.o. het staalwol voor Scubaqua) en in de loop van de middag gaan we naar Marianne in Wassenaar voor een voortreffelijk etentje. Ook Simon en Aafke waren daar: die hadden we al in jaren niet meer gezien. Donderdag ronden we het inpakken af en doen we een laatste was en afwas. Met Karen en Christine lunchen we bij City Hall in Leiden. In de middag nemen we afscheid van Ipie en Caat in Lisse en in de avond (na een klein bliksemafscheidsbezoekje bij Jules en Lucy) brengt Kyra ons naar CitizenM: het hotel op Schiphol. De rondtour door Belgie en Nederland van 3000 km zit er op!

Zes januari vliegen weer 7000 km zuidwestwaarts en nu - in de ochtend van zaterdag 7 januari - schrijf ik dit verslagje van onze kerstvakantie. Na het weekend begint het normale leven weer!

Mia en Jan.