Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

6 mei 2021: vechtpartij op school

6 mei 2021: hoofdwond (blauw oog) na schoonmaken en hechtingen

6 mei 2021: vaccinatiepaspoort voor de cariben?

9 mei 2021: indonesian meal with friends

10 mei 2021: bijdrage jan meijer aan de goede relatie met nieuwe kamercommissie koninkrijksrelaties

11 mei 2021: jaarverslag nationale ombudsman

aankondiging van bezoek Knops van 16 mei tot 20 mei 2021

werkbezoek knops aan bovenwinden

knops begint aan werkbezoek en arriveert op sint eustatius

diepe teleurstelling op sint eustatius n.a.v. werkbezoek knops

22 mei 2021: wandeling met Etienne langs de forten en batterijen

Boekje over de wandeling langs de forten en batterijen

wesley heritage fitness walk

grand may fair met activiteiten rond de kerk

eruption of praise

dossierkoninkrijksrelaties.nl tweede bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

dossierkoninkrijksrelaties.nl derde bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

Statia, 30 mei 2021.

Vrienden,

En dan is er zomaar weer een maand voorbij. In een zeker opzicht vliegt de tijd. En als ik het niet regelmatig opschrijf lijken de herinneringen als los zand tussen je vingers te verdwijnen. Laat ik maar eens beginnen met het bekijken van de foto-s van de afgelopen maand.

Eind april kwam ik Marietza tegen toen ik op weg was naar school. Zij hield mij staande en zocht even achterin haar auto. Een cadeautje (samen met Lenaria, nog bedoeld als een soort verlaat kerstcadeau). Een heuse Alexa: zo-n computer hulpje dat antwoord weet op alle vragen (zolang je ze maar in het Engels stelt). We hebben er niet direct heel veel emplooi voor maar het is wel heel aardig. Dankbaarheid voor het zijn van vrienden spreekt er in elk geval wel uit. En dat is geheel wederzijds!

Dan had ik begin mei een vervelende ervaring. Ik had een afspraak met een leerling en haar vader in de eerste pauze. Nu wil het geval dat ik die pauze ook pleinwacht had dus had ik een collega gevraagd mij waar te nemen. Geen probleem natuurlijk. Tot ik in het gesprek plotseling erbij geroepen wordt: vechtpartij op het schoolplein. Het bleek - achteraf - een vechtpartij die gepland was tussen rivaliserende jongeren. Zelfs boksbeugels werden door de politie gevonden en arrestaties vonden plaats. Maar goed, het slagveld overziend dacht ik eerst maar eens te moeten helpen bij een collega die met een scholier in gevecht was. Ik meende de jongen van achteren te moeten benaderen om hem zo weg te trekken uit het gevecht. Tja, die jongen bewoog heel wild en daarbij gaf hij mij - onbedoeld: hij heeft mij niet eens gezien - een fikse kopstoot. Ik verliet het slagveld al weer snel en met bebloede kop heb ik mijn gesprek met de leerling en haar vader voortgezet. Nadat zowel het gesprek was afgelopen als het gevecht buiten tot bedaren was gekomen (met ingrijpen van de politie) vonden collega-s het toch verstandig wanneer ik in het ziekenhuis even naar de verwonding liet kijken. Het resultaat was een gescheurde wenkbrauw die dubbel gehecht is geworden. Iets meer dan een blauw oog dus. Na een week (de dag na Hemelvaartsdag) zijn de hechtingen er uit gehaald en kon ik hier ook weer een streep onder zetten.

Op 9 mei hadden we juist weer een heel gezellige ervaring. Mia heeft voor een heel trosje collega-s een andere vrienden een rijsthap in elkaar gezet. Jolly, Ed, Nicole, Elroy (en kinderen), Frida, Etienne, Geertruida, Dorette, Thomas, Achsah en Kimani (en wijzelf natuurlijk) hebben genoten van wat Mia bij elkaar heeft "geflanst". Als vanouds: gezellig en lekker (om niet te zeggen: heerlijk). Bij dit soort gelegenheden is zo-n ruime porch werkelijk om van te genieten!

Eerder in de week werd het plan geboren om op zaterdag 22 mei 2021 om met Etienne een wandeling te maken langs wat forten en batterijen. Hij - Etienne - had mij - Jan - wat huiswerk gegeven (dat ik pas na afloop van de wandeling tot mij had genomen...): een beschrijving van de verschillende forten die we zouden zien. Het begon allemaal met Fort Amsterdam waar indertijd de slavenschepen hun "waar" losten. Een echt historisch punt. De slavenhandel kende met Fort Amsterdam een soort knooppunt in deze regio. Schepen verlieten Fort Elmina in Ghana om naar Sint Eustatius te varen.

De wandeling ging voort langs Batterij Royale en Batterij Jussac. Vanaf de Batterij Jussac was er de loopgraaf die leidde naar Fort Panga (op Signal Hill). Vanaf Fort Panga (verwoest bij een orkaan in 1819) liep de wandeling ten einde, maar niet nadat een flink stuk - althans voor mijn gevoel - werd afgedaald via een zeer stenig pad waarvan ik geregeld dacht "hoe gaat dit toch verder...". Maar goed, op een gegeven moment waren we weer beneden en via Fort Amsterdam en het strand kwamen we weer uit waar ook begonnen: nabij de haarspeldbocht van ....

Van 16 tot 20 mei brengt staatssecretaris Knops een bezoek aan Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. Sint Eustatius wordt bezocht op zondagmiddag tot maandagmiddag. Het hele bezoek tracht een sfeer te bewerkstelligen dat alles goed gaat (met name door de inzet van Knops...) maar intussen blijkt dat allemaal maar een dun laagje fineer of bladgoud. Het gesprek met de Eilandsraad verliep desastreus. Uit alles blijkt dat Knops een bloedhekel heeft aan de Eilandsraad van Sint Eustatius (die qua samenstelling identiek is aan die van voor de interventie) en met name aan Clyde van Putten van de PLP. Initieel zou hij separate gesprekken voeren met de drie fractieleiders, maar protest mocht baten: de gehele Eilandsraad gezamenlijk in overleg met de staatssecretaris. Centraal stond de motie Ozutok die vraagt naar de routebeschrijving met concrete mijlpalen waarlangs het democratiseringsproces zal worden afgelegd. Die motie is van 3 juni 2020 en de staatssecretaris zou hierop uiterlijk 1 februari 2021 antwoorden. Later is dat bijgesteld tot 1 mei 2021 en het resultaat is dat tot op heden niets is opgeleverd (door de staatssecretaris).

Mede door mijn geschrijf (aan de Tweede Kamer) is het nu zo dat "Sint Eustatius" een heus debatonderwerp is van de Commissie Koninkrijksrelaties en staat gepland voor 2 juni 2021. Een dag eerder zal de Commissie Koninkrijksrelaties spreken met de Eilandsraad alsook (afzonderlijk) met de wnd. Regeringscommissaris, mw Alida Francis. Dat is nieuw: Den Haag vraagt naar de mening van de eilanders. Tot op heden hoort Sint Eustatius vooral het dictaat aan zonder veel overleg vooraf. Het lijkt een kentering die wordt vormgegeven door de Commissie Koninkrijksrelaties. Ben benieuwd naar de gevolgen van deze koerswijziging. Wordt vervolgd.

Op 29 mei is er van alles te doen rond de Bethel Methodist Church. Het begint met een fitness walk vanaf de haven (vertrek 05:30 uur). Dat betekent overigens dat ik mijn wekker op 04:15 zet teneinde 04:45 lopend vanaf huis te vertrekken. Later op de dag (vanaf een uur of elf) is er eten te krijgen op het kerkplein. Die middag zijn er ook nog de Aloe Dancers, maar die hebben we gemist.

De vrijdagavond eraan voorafgaand (28 mei) is er een gospel voorstelling op datzelfde kerkplein: Eruption of praise. Natuurlijk is Christina Timber daarbij betrokken en de avond is dan ook best wel een succes (wellicht waren er meer gasten verwacht, maar voor de rest: top!). Toen we rond elf uur in de avond thuis waren nog even samen de laatste hand leggen aan de bijdrage van Mia aan haar column van Dossierkoninkrijksrelaties.nl. Kortom, met een wekker om 04:15 was de nachtrust niet echt lang te noemen ;-))

Ter afronding nog het volgende. Enkele weken geleden was er een vulkaanuitbarsting op Sint Vincent, een van de eilanden waarop ook het CXC-onderwijs wordt gegeven. Daardoor is wat achterstand opgelopen bij de leerlingen aldaar in de examenvoorbereiding. En daarom worden in de gehele CXC-regio de examens twee weken uitgesteld. De CSEC-examens. De wiskunde examens waren gepland op 23 juni (math), 29 juni en 14 juli (additional math) en hoewel ik het nieuwe schema nog niet heb gezien zal dat dus wel 7, 13 resp. 28 juli worden. Never a dull moment ;))

Groet,

Mia en Jan.