Sint Eustatius

foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

Zonsondergang (1)

Zonsondergang (2)

Tante Gre wordt honderd jaar!

Muur bij Stenapa wordt geschilderd ivm shark-week

Gospel contest voor jonge kinderen

Goede Vrijdag: Lionfish fry bij Stenapa

Examentijd: fotograaf op school

Presentatie van profielwerkstukken van Camberley/Saskia, Lafayette en Naihla

Walvissen gezien door Scubaqua

Paasetentje bij de buren

Z'Dijah en Ishn winnen prijzen op St Maarten

Tweede paasdag op de boulevard

Koningsdag: 's-morgens

Koningsdag: strand en vrijmarkt

Lions Den: Taste of the Cultures op Koningsdag

Verslag van Koningsdag op Statia in Daily Herald

Taste of the Cultures met vermelding van poffertjes en oranjebitter in Daily Herald

Leuk filmpje over Caribisch Nederland (versus Europees Nederland)

Statia, 30 april 2017.

Vrienden,

De dag na de verzending van onze vorige nieuwsbrief (zaterdag 1 april) was er in de avond een DP-meeting in "318": een uitspanning vlak naast de bandenchinees (lokale benaming voor supermarkt All Run omdat in deze winkel ook autobanden worden verkoopt). De achterliggende gedachte was dat Koos en zijn DP de mensen wilden bedanken voor hun stem op het CDA. Voor het overige was het natuurlijk ook gewoon een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. Het was niet zo druk maar daarom niet minder gezellig.

Zondag 2 april was een gewone zondag als alle andere. In de middag was er "World Water Day" in de Nustar playground maar wij zijn daar niet geweest. Het was wel ons plan maar het liep samen met een uitnodiging van Chris die bij Scubaqua zijn honderdste duik vierde met een drankje waarbij ook wij waren genodigd. Tja, je kunt niet overal tegelijk zijn.

De week van 3 april tot en met 10 april is het SE-week voor havo 4 en 5 op school (SE staat voor "schoolexamen"). Dat betekent dat er voor die klassen geen lessen zijn, alleen maar toetsen (examens). En aangezien ik naast havo 4 en 5 alleen maar les geef aan havo 3 was het voor mij qua lesgeven een uiterst rustig weekje. Natuurlijk moet ik wel zo hier en daar surveilleren en ook toetsen nakijken maar voor het overige: een rustig weekje. Twee leerlingen van havo 5 begeleid ik nu ook in hun eindfase van het profielwerkstuk dus met hen (Saskia en Camberley) heb ik ook een afspraak: dat werkstuk nadert immers nu de eindfase. Woensdag 19 april moet het gepresenteerd worden!

Dinsdag 4 april is er een councilmeeting en die gaat over het zgn. "white paper". Dit paper handelt over de status van Statia: de leidende coalitie is helemaat idolaat van het idee om autonoom te zijn. Zoiets als de landen Curacao, Aruba en Sint Maarten in het Koninkrijk der Nederlanden maar dan wel met een geldstroom vanuit Nederland (die er bij die andere landen dus niet is). De "ratio" dat Europees Nederland aan die geldstroom zou moeten voldoen is volgens de leidende coalitie op Statia gelegen in het feit dat Statia door Europees Nederland geexploiteerd wordt, en wel in twee opzichten. Als eerste zou Europees Nederland veel verdienen aan bijvoorbeeld Nustar: slechts een klein deel van dat geld zou ten goede komen aan Statia (feiten en bronnen worden natuurlijk niet overlegd) en ten tweede is er nog zoiets als het slavernij-verleden waarin Europees Nederland zich in die tijd zou hebben verrijkt aan Statia. De oppositie getuigt van meer realiteitszin en houdt de leidende coalitie steeds maar weer voor dat er heel veel risico's zijn verbonden aan het nu al autonoom gaan. Autonomie als zodanig wordt door de oppositie niet bestreden maar op dit moment kan het eiland amper op eigen benen staan, dus de huidige status van public entity (openbaar lichaam) is volgens de oppositie veruit te verkiezen. Mia volgt de councilmeetings nauwgezet!

Woensdag 5 april wordt tante Gre honderd jaar! In de Eshoeve (in Den Haag) wordt dat uitbundig gevierd. De net nieuw aangetreden burgemeester van Den Haag komt op bezoek en ook de Koning en Koningin brengen per brief hun felicitaties over. Mischa (de activiteitenbegeleider in de Eshoeve) en haar collega's hebben er veel werk van gemaakt. Op foto's zien we onder meer Manon, Rob en Tineke, de gezusters Dieudonne en Jan Blok. Honderd jaar worden is niet zomaar iets!

Deze week heeft Mia werk gemaakt de leesboeken die op school rondslingeren te inventariseren in een spreadsheet-overzicht teneinde de bibliotheekfunctie die op school wordt nagestreefd invulling te kunnen geven.

Zo af en toe zien we bij de zonsondergang heus wel de zgn. "green flash": een verschijnsel dat lijkt op het uitbundige noorderlicht in noorden van Scandinavie en andere zeer noordelijk gelegen landen (bv Alaska). Alleen is onze "green flash" aanzienlijk minder uitbundig. Op het moment dat de zon feitelijk achter de horizon verdwijnt is soms - niet altijd - een groene flits waarneembaar. Zij die het zien zijn altijd bijzonder enthousiast maar dat komt ook omdat anderen (bijvoorbeeld de beheerders van Scubaqua) er een punt van maken: "Je moet de green flash toch hebben gezien op je vakantie!". Op zaterdag 8 april zien wij vanaf onze porch een werkelijk heel mooie green flash, niet zomaar een puntje maar een fikse vlek! Maar ja, net op dat moment natuurlijk geen fototoestel bij de hand...

Zaterdag 8 april drinken we in de ochtend koffie bij Michael en Kathy. Op zich is dit niet zo heel bijzonder maar ditmaal zijn Mike en Christie er ook. Mike Kennedy en Christie DeLozier bewonen sporadisch het huis achter ons. Voor onze bekenden: het huis waar bijna nooit iemand is. Mike is nu gepensioneerd en het plan is dat ze wat vaker en wat langer zullen komen. Al met al een mooi voornemen en een gezellige koffie-ochtend!

Annie komt zondag 9 april koffie drinken bij ons. Zij gaat semi-permanent terug naar Nederland. Om te beginnen tot aan november. Het gaat om de zorg voor haar broer die na een beroerte niet meer voor zichzelf kan zorgen. Een hele verandering voor Annie want zij woont al ruim vijfentwintig jaar op het eiland!

Vlak voor de paasvakantie (15 april) doen Z'Dijah en Ishn namens Statia mee met de interscholastic gospel contest op Sint Maarten en worden in hun categorie tweede resp. eerste. Gefeliciteerd! Eerste paasdag is er een paasetentje bij Michael en Kathy: heel gezellig!

En dan is het zomaar ineens weer paasvakantie. Voor sommige leerlingen betekent dat extra bijles (het examen komt immers toch wel benauwend dichtbij...) en voor anderen moet er nog wat bijgeslepen worden aan het profielwerkstuk. Al met al dus toch nog wel bezig met school. Pasen is met Carnaval (eind juli) en Statiaday (16 november) een van de drie grote happenings op het eiland. Op de weg aan zee die naar de haven leidt wordt al dagen tevoren een plekje geclaimd door mensen: met stenen, grote schelpen, afzetlint, of met iets anders. Net een camping in de zomer nabij de Noord- of Middellandse Zee. Maandag (Tweede Paasdag) is het druk (net als elk jaar).

De woensdag na de paasvakantie (19 april) is het druk op school: er is een mogelijkheid tot herkansing van het schoolexamen - in mijn vakken zijn er twee kandidaten - en aan het eind van de middag moeten de vijfdeklassers hun profielwerkstuk presenteren. Dit jaar was ik begeleider van twee studenten die samen aan één werkstuk hebben gewerkt. Dit werkstuk betrof de economische haalbaarheid van een ferry tussen Sint Maarten en Sint Eustatius. Het werkstuk zag er goed uit en de presentatie was uitstekend. Kortom, ik was best een beetje trots op mijn studenten (noot van Mia: als Jan zegt "beetje trots” dan glimt hij!) 

Donderdag 20 april - de derde donderdag in de maand - is er Science Cafe bij het CNSI. Ditmaal met een bijdrage van de onderwaterwereld van ca. 50 m diep tot ca. 300 m diep. Amerikaanse wetenschappers doen onderzoek met een onderzeebootje van Curacao.

Het rapport voor de havo-5-studenten was ditmaal een eindrapport: het SE-resultaat dat samen met het in mei te behalen CE-resultaat (SE = schoolexamen, CE = centraal examen) het eindcijfer bepaalt staat nu vast! Het centraal examen komt nu wel heel dicht bij! Rondom Koningsdag en Dag van de Arbeid is er weer een weekje vakantie maar de meeste dagen zijn er nog wel enkele studenten en docenten op school te vinden om het pad naar het centraal examen zo goed mogelijk voor te bereiden. Overigens zijn het niet alleen "mijn" leerlingen die extra les willen hebben: ik krijg ook enkele studenten van het VMBO langs die nog even wat wiskunde willen proeven.

We zagen het al bijna een jaar aankomen: Marie de Berner Sennen van Mok en Tjeerd was ziek en zij moesten het hele moeilijke besluit nemen om haar te laten inslapen. Het hakte er ook bij Mia flink in: vanaf pup was zij de vaste oppas en liep zij zeker twee keer per week met dit ongelooflijk ondeugend en lief hondenmonster.

27 April is het Koningsdag. Een sobere start om zes uur in de ochtend op Fort Oranje: geen tent, geen toespraken doch slechts het hijsen van de vlaggen onder begeleiding van de volksliederen (NL en Statiaans) en enig paraderen van de brandweer van Nustar in een mooi uniform en van de jeugdbrigades (boys brigade and girls brigade: een soort scouting maar dan vooral verzuild georganiseerd; zoals eerder opgemerkt is ons eiland redelijk religieus en er zijn verschillende basisscholen rondom de verschillende religies: katholiek, methodist of zevendedagadventist [SDA]). Er is een vrijmarkt, zandkastelen bouwen op het strand en in de avond is er een Taste of The Cultures (die er toch wel zou zijn geweest: de laatste donderdag van de maand, deze maand toevallig samenvallend met Koningsdag). Mia vertegenwoordigt Europees Nederland en het succesnummer van vorige keer - poffertjes - staat ook ditmaal op het menu vergezeld door homemade oranjebitter. Het is een gezellige drukte.

Als deze set aan vrije dagen weer achter de rug is begint de laatste etappe van de school. De leerlingen aan de hoogste klassen van havo en vmbo maken zich op voor het centraal examen en de overige klassen beginnen aan hun laatste semester van dit schooljaar. Over die ontwikkelingen schrijven we een volgende keer weer! Voor nu is het wel even mooi geweest: precies nog een brief in april, morgen is het alweer mei...

Mia en Jan.