Sint Eustatius

slideshow van foto's

kerstfeest op school

kerstdienst in rk kerk

Statia, 30 december 2014.

Vrienden,

De kerstvakantie nadert. De schoolexamens zijn achter de rug. Donderdag 11 december is er een kerstfeest voor de leerlingen op school: de meesten komen op hun paasbest gekleed (of is het op hun kerstbest?). Vrijdag 12 december begint met een kerstdienst in de RK kerk - elk jaar een kerk van een andere gezindte - waarna mentoren de kerstvakantie inluiden met hun leerlingen. Het management en de docenten nemen afscheid van een collega waarvan het dienstverband eindigt, en van elkaar voor zover het de kerstvakantie betreft. Maandag 15 december is het Koninkrijksdag: in Europees Nederland nauwelijks bekend, hier een dag als Goede Vrijdag of Bevrijdingsdag, in elk geval is alles gesloten en heeft iedereen vrij.

Woensdag 17 december begint onze toernee door Europees Nederland. Na op Kaageiland te hebben overnacht doen we de volgende lokaties aan: Den Helder, Franeker, Empe, Renkum, Berkel en Rodenrijs, Leiden, Katwijk, Rotterdam, Den Haag, Dieren, Rijnsburg, Den Hoorn, Wageningen en Bennekom. De kerstdagen brengen we door met Caat, Mok, Tjeerd en Ipie in de boerderij van Mok en Tjeerd in Belgie, en natuurlijk met de doldwaze Berner Sennen hond Marie (met wie we natuurlijk heerlijk hebben gewandeld en die zich volledig heeft uitgeleefd zodra er sneeuw in zicht kwam). Zaterdag de 27e december nog even wat laatste boodschappen gedaan en eind van deze (zater)dag brengt Mattie ons naar ons hotelletje op Schiphol vanwaar wij zondagochtend huiswaarts keren.

Het voelt meteen al weer vertrouwd aan met een volstrekte rust in zo ongeveer alles als rode draad. Direct na aankomst thuis zijn er natuurlijk onze buren Michael en Kathy die ons weer welkom heten. We rijden met maximaal ca. dertig a veertig kilometer per uur over het eiland en groeten onderweg iedereen die we tegenkomen. We brengen enkele meegebrachte spulletjes bij Bart, Gil, Hans en Joske en op weg naar ATM of strand ontmoeten we Maurice en ook Geertruida en Hans. Kortom, alsof we niet zijn weggeweest. En toch is het nog maar heel kort geleden dat we een sneeuwpop zagen en koude natte sneeuw.

Boodschappen doen en een hapje bij Fay (voor haar ook een zakje kroepoek-om-zelf-te-bakken meegenomen uit Europees Nederland): zo begint het deel van de kerstvakantie op het eiland. Natuurlijk ook even gezwommen in zee. De crosstrainer doet het eindelijk (het ontbrekende kabeltje hebben we ook meegenomen) en Bart stelt voor om met Jan de Quill te beklimmen op oudjaarsdag, teneinde op die manier het kalenderjaar 2014 uit te luiden. Zou het dan toch nog een keertje lukken om, na twee eerdere pogingen daartoe, nog dit jaar de kraterrand te bereiken? In een volgende nieuwsbrief berichten we erover! Voor nu: allen een voorspoedige jaarwisseling en alle goede wensen voor het nieuwe jaar 2015!

Tot de volgende keer!

Groeten,

Mia en Jan.