Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

medio augustus 2021: ons haags appartement weer gereed voor verhuur met o.m. laatste werkzaamheden op het balkon

16 augustus: na negatief testresultaat na afloop van observatieperiode (5 dagen) zijn we weer vrijgegeven

24 augustus: het nieuwe schooljaar begint met een assembly

29 augustus 2021: dossierkoninkrijksrelaties.nl vijfde bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland

7 september: bewijs van ontzettend lange doorlooptijden nota bene met brieven afkomstig van de tweede kamer

26 september 2021: dossierkoninkrijksrelaties.nl zesde bericht van mia (in zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

30 september: gesprek andre brissett en sigfried carty

6 oktober: afscheid van ivy donk en ricardo tjin liep shie vanwege pensioen _

22 oktober: sportdag met teams paars, groen en geel

Statia, 22 oktober 2021.

Vrienden,

We zijn weer aanbeland bij de eerste schoolvakantie van het schooljaar 2021/2022: de herfstvakantie. De kop is er af, of beter: het eerste semester zit er op (dat wil zeggen: we hebben nog een testweek - na de vakantie - en een rapportuitreiking, maar goed). Waar je in Europees Nederland nog wel eens wisselend weer hebt, valt dat hier wel mee. Meestal is het zonnig. Soms zelfs ronduit warm. Zeker als er niet te veel wind staat. Dat brengt me op het orkaanseizoen. September is in beginsel de piek van het orkaanseizoen (dat loopt van juni tot december) en het is ook tamelijk druk met orkanen. Sam (al weer de S in het alfabet!) is een hurricane-4 (behoorlijk krachtig: de kracht van de orkaan wordt weergegeven met een cijfer, van 1 t/m 5, waarbij 5 de krachtigste orkaan is die je je kunt voorstellen (en krachtiger dus...) [Irma in september 2017 over Sint Maarten was er zo een]), Sam is ruim driehonderd mijl noordoost van ons langs gegaan.

Inmiddels is de dominee van de Bethel Methodist Church - Vincia Celestine - na zes jaar op een andere standplaats - Anguilla - neergezet (dat soort plaatsingen worden "centraal" geregeld, we weten niet precies waar maar het zou zomaar iets als Barbados kunnen zijn, of Anguilla) en is er op Sint Eustatius een nieuwe gearriveerd. Het kostte wat moeite om hem en zijn echtgenote hier te krijgen. Weliswaar is reizen nog steeds niet gemakkelijk vanwege de pandemie maar het grootste obstakel was nu kennelijk de IND. Dominees zijn gevaarlijke lui dus daar moet je voorzichtig mee zijn, zo zal zijn gedacht bij onze Nederlandse immigratie-organisatie. Waarom dat proces vanaf maart tot nu zo lang moet duren is ons ook niet duidelijk, maar zondagavond 3 oktober was er dan eindelijk een welkomstdienst. Zijn wij natuurlijk ook even geweest. Ook de Eilandsraad was redelijk vertegenwoordigd met drie van de vijf leden en waarom onze beide regeringscommissarissen er niet waren is ons onduidelijk maar wat ons betreft hebben zij een kans voorbij laten gaan om zich op een welkome en gastvrije manier te presenteren.

Astrid McKenzie-Tatem en ik hebben ons gezamenlijk gemeld als kandidaat voor de Rekenkamer Sint Eustatius. Dat die er moet komen is een van de voorwaarden die zijn gesteld in relatie tot de terugkeer van de democratie. De termijn tot wanneer je je kon aanmelden eindigde donderdag 30 september 2021 en op die donderdag hebben wij ons aangemeld. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat...
Het blijkt dat na enig gesteggel over een door mij verkeerd gebruikt e-mailadres dat men eigenlijk onze sollicitatie niet in behandeling wilde nemen maar na wat ophef mijnerzijds is het nu zo dat ik "niet pas in het profiel" en dat met Astrid een gesprek zal worden aangegaan.

De formatie in Nederland is ook weer in een nieuwe fase terechtgekomen: de oude club (VVD, CDA, D66 en CU) gaat weer opnieuw onderhandelen. Het heeft even geduurd (een half jaar) maar wellicht zit er nu schot in. We volgen dat op gepaste afstand en zijn bijzonder benieuwd hoe de portefeuille Koninkrijksrelaties zal worden belegd. Heel erg enthousiast over de wijze waarop Knops (CDA) die portefeuille tot op heden heeft ingevuld kunnen wij niet zijn. Laten we hopen dat D66 of CU deze portefeuille gaat invullen: onze verwachting dat dan een empathischer en respectvoller wijze van omgang zal volgen is groot. Maar vooralsnog rest ons: afwachten...

Het pensioen dat door het ABP wordt uitbetaald behoeft eens per jaar (rond mijn verjaardag) een "Bewijs van in leven zijn" omdat wij buiten Europees Nederland wonen. In februari had ik dat verzoek ontvangen en in maart hebben we dat formuleer weer naar het ABP gemaild. Daarbij is iets niet goed gegaan, maar daar waren we ons niet van bewust. Geen rappel of niets ontvangen maar eind september is de betaling gewoon stopgezet. Ik heb direct gebeld en de oorzaak bleek dus dat bewijs dat niet in hun administratie voorkwam. Een snelle herzending heeft geholpen en een weekje later konden wij weer gerust ademhalen: de pensioenbetaling is hervat.

Half oktober komen de examenuitslagen binnen. Aan een kant vallen mij de resultaten tegen (voor wiskunde: ongeveer de helft slaagt en de andere helft zakt). Aan de andere kant, wanneer ik deze resultaten (van onze school en in dit jaar) vergelijk met de resultaten in de gehele Caribische regio over de jaren 2016 t/m 2019 (2020 was een bijzonder (corona)jaar met een afwijkend examen: geen paper 2) dan zie ik dat dat beeld goed past in de meerjarige ervaringen. Ik weet eigenlijk niet hoe die cijfers in Europees Nederland liggen. Je kunt wel zeggen "slagingspercentage is zoveel" maar dat zegt dan weer niet zoveel over de wijze waarop een enkel vak is gemaakt. Een beetje googelen brengt mij naar de site https://www.examenoverzicht.nl/examen-informatie/algemeen/statistieken waarop ik dan weer kan zien dat voor de havo (voor dit jaar) geldt dat wiskunde A en wiskunde B door 80 resp. 84 procent is behaald. Tja, dat is dan toch weer van een andere orde dan de CXC-resultaten met een slagingspercentage voor wiskunde van ongeveer 50.

En dan krijgt Mia (zonder overigens bij naam te worden genoemd) zomaar ineens tijdens een vergadering van de Eilandsraad een compliment van Clyde van Putten, als "iemand" die indertijd als lid van de Adviesraad maar vragen bleef stellen (die er toe deden) en waarop stelselmatig door de regeringscommissaris geen antwoord werd gegeven. Dit naar aanleiding van een beeld waarbij opnieuw de regeringscommissaris de Eilandsraad niet, onjuist of onvolledig informeert. Er wordt dus enige druk opgevoerd door de leden van de Eilandsraad. Mijn brieven aan de Tweede Kamer maken ook melding van deze enigszins "bijzondere" opstelling van de regeringscommissaris en zowaar ontstaat er op Facebook enige beroering. Getrouwen van de regeringscommissaris vinden mijn brieven niet leuk en roeren zich op dit medium. Het zal zo zijn, ik hoor ervan maar ik heb zelf geen account op Facebook dus dit soort berichten glijden betrekkelijk gemakkelijk van mij af.

Vandaag - 22 oktober - was er een sportdag met drie teams: een paars, een groen en een geel team. Op het programma stonden enerzijds enige cheerleaders-dansjes en enkele hardloopnummers. Ik heb de dag op de tribune doorgebracht (en ondertussen ook nog even wat gewerkt op school ;-)

Tot slot nog even een politieke ontwikkeling: het CDA kent nu ook officieel een afdeling op Sint Eustatius (met goedkeuring van interim-partijvoorzitter Van Rij).

Wel, tot een volgende keer!

Groet,

Mia en Jan.