Sint Eustatius

slideshow van foto's

Statia, 1 augustus 2014.

Vrienden,

Hoewel het eiland niet erg groot is, is het ons toch nog wel gelukt om niet in een (1) keer de kortste weg ergens naar toe te nemen. Maar goed, al doende leren we steeds meer (herkennings)punten kennen. Whitewall en de Botanical Garden hebben we in elk geval al gevonden: onze stoere auto bracht ons er zonder problemen naar toe.

Bij de kennismaking met ons nieuwe huis aan Pleasures wachtte ons een verrassing: de staat van onderhoud week wel heel erg af (in negatieve zin) van hetgeen de foto's ons hadden voorgespiegeld. Een paar dagen na ons arriveerde ook de eigenaar van het huis op het eiland en ook die schrok bij een eerste ontmoeting: drie jaar geleden hadden zij het huis bepaald niet zo achter gelaten! In goed overleg besloten wij nog even verder te zoeken naar een alternatief.

Zoeken naar huizen vereist overigens een plattegrond en kennis van de markt van beschikbare woningen. De markt lijkt redelijk bekend bij Nora, Hans en Joske. De plattegrond is op zichzelf ook geen probleem, maar de duiding van plaatsen en adressen geschiedt hier wel op een heel bijzondere manier. Straatnamen op de kaart komen soms wel overeen met die in de werkelijkheid maar veelal is de spreektaal toch afwijkend. Bovendien lijkt de zoveelste straat rechts of links een tamelijk eenduidige specificatie, maar zo gaat het hier niet: het huis achter dat van de tandarts, of: het huis waar Piet woont, of: ... Tja, dan helpt de plattegrond hooguit bij het bepalen waar we nu zitten en minder bij het begeleiden naar de plaats waar je heen wilt. Gelukkig zijn Nora, Hans en Joske in de buurt...

Maandag en dinsdag zijn we op school geweest om enkele formaliteiten af te handelen: de schooladministratie moet natuurlijk ook op orde zijn. Bovendien is het uitschrijvingsbewijs uit de gemeente waar je het laatst hebt gewoond (in mijn geval dus Den Haag) van groot belang bij het inklaren van de containers. We hebben maandag op school kennis gemaakt met een docent die de GvP-school net heeft verruild voor eenzelfde soort werkkring op een ander eiland en dat was weer een heel leerzame ontmoeting met veel wetenswaardigheden over de school en haar bewoners.

Een beetje zwemmen in zee hebben we ook al geprobeerd: we gaan ons hier vast nog thuis voelen. Woensdagmiddag drinken wij wat thee op het terras van het hotel en zien we warempel de boot aankomen met onze containers er op! Met Hans Odijk hebben we afgesproken die maandag 4 augustus te gaan ophalen. Het is dan wel zaak dat wij een goed afleveradres weten...

Donderdag spreken wij met Alicia, de sleutelbewaarder van een werkelijk schitterende woning die te huur staat. Die afspraak is met Joske gemaakt. Als je wil meegenieten zoek dan met Google Maps (of soortgelijk, zo mogelijk in de mode satelliet) naar de coordinaten 17.4830555,-62.973 (kopieer en plak deze coordinaten). Je komt boven op een prachtig wit huis terecht en stel je voor dat je vanuit de veranda (porche) uitkijkt in noordoostelijke richting: aan je linkerhand zie je de Caraibische Zee en aan je rechterhand de Atlantische Oceaan. Laat de bultruggen nu maar komen! Vrijdag tekenen we het contract en donderdagavond - na een eenvoudige doch voedzame hap met enkele nieuwe collega's bij Franky's - maken we kennis met de huidige bewoners die er komend weekend uit zullen gaan. Vanaf maandag betrekken we onze nieuwe woning! Joepie!

Groeten,

Mia en Jan.