Sint Eustatius

slideshow van foto's

kleine maar luidruchtige carnavalsoptocht voor - met name - kinderen

carnival queen 2015

ezels in omheining gaan dood van droogte, honger en verwaarlozing

mangobrunch voor omheinde ezels

wandeling Gilboa trail met Dennis

the good, the bad, the winner: een ontzettend leuk videootje voor en door de examenkandidaten (productie: MegaD Youth Foundation)

Statia, 22 augustus 2015.

Vrienden,

Na terugkomst van onze cruise heeft Carla ons weer afgehaald vanaf het inmiddels zo vertrouwde vliegveld. Zeg maar "ons" vliegveld. Het blijkt dat ook zij zich uitstekend heeft vermaakt op Statia: niet te veel afleidende prikkels, gewoon heerlijk relaxen en af en toe ergens naar toe wandelen (en weer terug natuurlijk).

Het was fijn om haar zo tevreden aan te treffen, te meer omdat haar vakantie bij ons er nu bijna op zit: dinsdag 28 juli vangt haar terugreis naar Nederland aan en zijn we weer met z'n tweetjes . Zo langzamerhand komen de collega's van school ook weer terug: Dennis, de familie De Vries en Geertruida halen wij van het vliegveld op de dag waarop hun vakantie eindigt. Sprekend over collega's: de nieuwe docent Froukje komt met hetzelfde Winair-toestel aan als waarmee wij van Sint Maarten terugkeren (komend vanaf San Juan, Puerto Rico). Het deed ons denken aan al weer een jaar terug: toen waren wij het die voor het eerst hier aankwamen.

De buren Kathy en Michael zijn ook weer blij met onze terugkomst. Samen met onze andere en nieuwe buren (Maurice en Ingrid hebben inmiddels huis Keli Keli betrokken) genieten we zaterdagochtend 1 augustus van een ontbijt bij hen op het deck zoals ze de veranda rondom hun huis noemen. Een dag later zijn we te gast voor een lobstermaaltijd bij Rudy en Rinda. In datzelfde weekend kijken we ook naar een kleine maar tamelijk luidruchtige carnavalsoptocht. Sherees wordt gekozen tot Carnival Queen 2015.

Van Rudy en Rinda hebben we trouwens ook nog een paar dagen een autootje gehuurd (een heel klein Suzuki-tje, wel een automaat: dat dan weer wel). Van onze auto bleek de radiateur lek het kostte garagehouder Gary Brown enkele dagen om een nieuwe uit Sint Maarten te laten komen en die vervolgens te monteren. Maar het is toch wel weer fijn als onze enigszins overgedimensioneerde 4x4 na de reparatie weer betrouwbaar grommend over de weg gaat.

Het is nog steeds erg droog op het eiland en we doen zuinig met ons cisternwater. Elke regendruppel die ons dak opvangt wordt zo goed mogelijk geleid naar de cistern en we zijn blij dat we inmiddels een backup hebben met ons abonnement bij Stuco op het zgn. stadswater. Dit water gebruiken we om de planten te besproeien maar ook om onszelf te douchen. Wanneer we aan het einde van de dag uit het zoute water weer thuiskomen - meestal gaan we naar Scubaqua maar soms nemen we ook een "verkoelende" onderdompeling in het zwembad van hotel Golden Era - is een douche met zoet water toch wel lekker. Met onze enorm lange tuinslang aangesloten op de buitenkraan van het stadswater douchen we onszelf vervolgens in onze openluchtdouche, namelijk onze tuin! Vanaf de weg kun je de achterzijde van ons huis niet zien dus douchen in de open lucht is vanuit het gezichtspunt van privacy helemaal geen probleem! Aan het einde van een warme dag kan het water dat uit de tuinslang komt trouwens nog behoorlijk warm zijn!

Nog een aspect van de droogte. Vroeger, althans voor onze tijd, liepen niet alleen kippen, geiten en koeien maar ook ezels gewoon los rond. Omdat de ezels er soms een zooitje van maakten (vuilnisbakken omver gooien en natuurlijk niet meer opruimen) zijn ze gevangen gezet binnen een omheining. Als er vervolgens niet al te veel mensen omkijken naar deze beesten dan gaat het toch een keertje mis. En zo kwam het dat omheinde ezels doodgingen van de honger. In de krant werd aandacht hiervoor gevraagd en als we dan zien dat in de tuin van het nauwelijks bewoonde huis naast ons een mangoboom haar vruchten afwerpt in de tuin die daar vervolgens liggen te verrotten dan geeft dat toch een beetje een dieronvriendelijk gevoel. Om een lang verhaal kort te maken: de ezels hebben genoten van een mangobrunch, bestaande uit wel tien plastic zakken vol met mango's

En dan is er na een lange schoolvakantie uiteindelijk toch weer het moment dat we moeten beginnen. Maandag 17 augustus beginnen we met een workshop in Lion's Den waarbij we natuurlijk ook kennismaken met onze nieuwe directeur. Zij blijkt zelf een enthousiast buikdanseres dus het laat zich raden welk karakter een deel van de workshop kreeg. Voorts werden we gestimuleerd na te denken over de wijze waarop onze leerlingen optimaal worden toegerust met de zgn. 21e eeuwse vaardigheden. Tussen alle sessies door werd genoten van een rijsthap waaraan diverse mensen (w.o. Mia) op het laatste moment een bijdrage hadden geleverd.

Dinsdag leggen vakdocenten hun boeken klaar zodat mentoren die avond afgepaste pakketten (w.o. ook schoolgids, agenda en rooster) kunnen afleveren aan de leerlingen en hun ouders of begeleiders.

Woensdag begint dan eindelijk de eerste schooldag met een Assembly en vangen de eerste lessen aan. Voor mij natuurlijk het tweede jaar alweer dus, afgezien van de nieuwe eersteklassers, toch weer een moment waarop de gezichten van vorig jaar weer allemaal terugkomen. Aandoenlijk is het dan ook wanneer een leerling vraagt meneer, mag ik u een hug geven?. Mooi toch?!

In de aanloop naar het weekend raakt het eiland in de ban van orkaan Danny. De orkaan heeft zich ontwikkeld boven de Atlantische Oceaan en heeft op een gegeven moment (vrijdag) kracht 3 (dat is best fiks op een schaal van 1 t/m 5) en beweegt westwaarts: richting bovenwindse eilanden. Maandag, zo luidt de verwachting, is de orkaan nabij ons eiland. In een volgende brief kunnen we (wellicht?) vertellen hoe het is afgelopen! Vooralsnog: alle losse spullen naar binnen! Tot de volgende keer!

Groeten,

Mia en Jan.