Sint Eustatius

foto's van deze periode

presentatie profielwerkstukken door leerlingen havo 5

tewaterlating van de boot Rosalie

receptie in Fort Oranje: afscheid van Gerald Berkel als Gezaghebber

viering koningsdag op Wilhelminapark

zwemprestatietocht van ca. 500 m waar ook Mia aan mee heeft gedaan

Statia, 6 mei 2016.

Vrienden,

Vrijdag 1 april eten we bij Alicia (de vertegenwoordiger van onze huisbaas) samen met anderen. Dit bij wijze van tijdelijk afscheid. Alicia gaat binnenkort weer terug naar de Verenigde Staten en haar zus Rinda (met Rudy) blijven de komende paar maanden op ons eiland. Alicia en Rinda lossen elkaar af om de ongeveer drie of vier maanden.

Drie april doet Mia mee aan een zwemtocht van de haven naar het strand bij Scubaqua (een afstand van ca. vijfhonderd meter). Een en ander in het kader van een fundraising voor de zwemclub (deze of gene reis naar een ander eiland of zoiets).

Vijf april wordt tante Gre 99 jaar. Rob en Tineke gaan even bij haar langs en knopen twee ballonnen (beide met een 9 er op) aan de rolstoel. Zo, iedereen weet nu dat ze 99 is geworden!

Maandag 11 april houdt de Nationale Ombudsman spreekuur in de bibliotheek. Eens even kijken hoe het gaat met het dossier internet op school. Dit dossier is door ons bestuur onder de aandacht van de Ombudsman gebracht teneinde te bewerkstelligen dat onze leerlingen op een fatsoenlijke manier kennis maken met internet zoals dat ook in Europees Nederland wordt gebezigd. Als we leerlingen – ook al zijn het er maar een paar per jaar – voorbereiden op een HBO-studie in Europees Nederland dan moet er op een fatsoenlijke manier kunnen worden gewerkt met moderne snelheden in het ICT-domein. Onze school leeft wat dat betreft nog in de digitale steentijd. Dat is overigens geen verwijt aan de schoolorganisatie. De infrastructuur op het eiland is gewoon niet beter (en wat er is, is duur!).

Dat spreekuur blijkt overigens best gezellig. De heer Van Zutphen is ook aanwezig en toont zich zeer betrokken. Ook andere zaken betreffende de bestuurlijke infrastructuur op Statia passeren de revue. We zijn benieuwd of we op onze bescheiden manier nog een steentje aan de kwaliteit van deze bestuurlijke infrastructuur hebben kunnen bijdragen. De tijd zal het leren.

Woensdag 13 april presenteren de Havo-5-leerlingen hun profielwerkstuk. Net als vorig jaar deden ze dat in het Nederlands en dat is voor hen best een uitdaging! Ze hadden er stuk voor stuk veel werk van gemaakt. Op de een of andere manier lijkt de aankleding van de presentatie ontzettend belangrijk voor de leerlingen en hun ouders. Bijna belangrijker dan de inhoud. Al met al best een gezellige en informatieve namiddag (doorlopend in het begin van de avond).

Zaterdag 16 april neemt de heer Gerald Berkel afscheid van de Statiaanse bevolking als Gezaghebber (Governor). Deze receptie vindt plaats op Fort Oranje alwaar onder meer een grote tent met hapjes en drankjes. Veel speeches (van o.m. vertegenwoordigers van MinBZK alsook van de Rijksvertegenwoordiger) afgewisseld met zang en muziek.

Zondag 17 april gaat de Rosalie te water: deze zeilboot is onder bezielende leiding van collega Dennis door vele leerlingen gebouwd en gereed gemaakt voor gebruik voor schooldoeleinden. Weliswaar is de belangstelling beperkt bij deze gelegenheid maar de zondagmiddag is daarom niet minder gezellig!

Donderdag 21 april reik ik – als mentor van Havo-4 en -5 – de rapporten uit. Voor de vijfdeklassers staat daarmee het SE-cijfer vast (SE staat voor schoolexamen), nu resteert alleen nog het CE (het centraal examen). Voor de vierdeklassers is dit het op-een-na-laatste rapport: nog een laatste aanmoediging gericht op de overgang naar de examenklas! De stap is voor de een bijna gemaakt, de ander moet er nog even flink aan trekken! Tja, schoolactiviteiten blijven voor de leerling telkens weer een uitdaging: sommigen zien het als een hinderlijke onderbreking van het vrije leven op ons mooie eiland!

Dan volgt een weekje vakantie met onder meer Koningsdag en de Dag van de Arbeid. Van Koningsdag is weinig te merken, op een breakfast sale op het Wilhelminapark na. Ook ontwikkelt een enkeling een soort vlooienmarkt. Zij die er zijn voelen zich heel feestelijk, maar voor het overige is er weinig georganiseerd. Het schijnt dat de politieke leiding van dit eiland heeft besloten dat er geen geld beschikbaar is.

Diverse eindexamenkandidaten nemen nog even de kans waar om in deze vakantieweek dat ene moellijke punt nog eens goed uitgelegd te krijgen. Niet alleen in mijn vakken maar ook collegas spannen zich in om de studenten optimaal voorbereid aan de start te brengen voor de laatste horde in de maand mei. Ook Lysette, vorig jaar geslaagd voor de Havo, nu studerend aan het VWO op Sint Maarten, en gedurende de schoolvakantie een weekje thuis op het eiland, komt nog even langs om de kneepjes van de kansrekening nog even nader te beoefenen.

Wat hebben we nog meer meegemaakt? Berry en Stanny hebben het voornemen geuit om te komen. Joepie! In juli komen ze langs. We ontvangen ze, we gaan een paar dagen later zelf op vakantie terwijl zij in ons huis wonen, en als we weer terugkomen (van onze cruise) dan zijn ze er nog een week! Dat wordt plannen! Alles komt in een stroomversnelling. De gedachte aan een cruise was er al een tijdje maar nu wordt het concreet: boeken dus. Weer bij Carnival (we krijgen ditmaal een rood pasje in plaats van een blauw beginnerspasje: we zijn inmiddels ervaren cruisegangers!).

Ditmaal starten we in Miami en doen we wat bestemmingen in het westelijk deel van de Cariben. Het paspoort van Jan verloopt in juli dus dat moet ook worden vervangen, en daarmee ook de ESTA om Amerika binnen te komen als toerist. Trouwens, een paspoort behoeft een pasfoto en waar maak je die eigenlijk op dit eiland? Een soort van klusjesman-in-alle-soorten-klussen heet Carlos Lopes en ja hoor, die maakt ook pasfotos!

Gecombineerd met onze cruise – als we dan toch even in Miami zijn – maken we een tochtje naar Key West en de Everglades en er is een plan om Yolima (een Venezolaanse vriendin die tegenwoordig in Florida woont en werkt) te bezoeken. Dit alles in gang gezet door Berry in Stanny dus!

Voorts heb ik (Jan) bij mijn provider Argeweb een abonnement genomen op Office365 dus ik beschik weer over een volwaardige en moderne versie van Word en – vooral! – Excel. Voor wij vertrokken naar Statia heb ik samen met mijn voormalig collega Alex een op maat gesneden Excel-applicatie gemaakt (ten behoeve van het inroosteren van diensten en het doorrekenen van toeslagen). Deze applicatie staat bol van de formules die ik zonder Excel, met min of meer gelijkwaardige producten van Google en Apple, toch niet zo goed kon onderhouden. Dat lukt nu dus wel weer en laat Alex nu ook net weer allerlei nieuwe wensen hebben ten aanzien van deze applicatie. Jan was weer gezellig een weekend bezig met rekenen en een aantal Facetime-sessies met Alex later blijkt alles weer keurig naar tevredenheid te werken! Iedereen blij!

Als ik tenslotte nog even een blik werp op de fotos dan zie ik dat ik het nog steeds fotowaardig vind wanneer koeien of ezels mijn (wandel)pad kruisen, dat Marielle trots is op haar twee leerlingen Lafayette (havo 4) en Rogers (havo 3) die een zgn. Powtoon-wedstrijd hebben gewonnen (met deelname van leerlingen uit heel Nederland!), dat Jan samen met zijn collegas Etienne en Vanessa zijn geinterviewd op de lokale radio door Elaine Marchena en Angela Dekker over de introductie van het CXC-programma, dat duikinstructeur Laura met een verjaardagstaart werd verrast, dat wij een jeugdavond van de Bethel Methodist Church hebben bijgewoond, dat het in de vakantieweek rond Koningsdag gezellig druk was op het strand, dat ik eens langs een huis liep waarvan de keuken buiten is geplaatst en waar kippen zich tegoed deden aan hetgeen nog in de pan zat, dat ik pasfotos heb laten maken bij Carlos Lopes en dat – als variant op het (carnavals)paard in de gang – ook koeien in de tuin kunnen rondlopen! Dit was overigens niet onze tuin!

Tot slot nog een flyer, gemaakt door onze directeur, Rosalie Edelstein, gericht op het enthousiast maken van nieuwe collegas. Het blijkt vooral moeilijk om een collega Nederlands te vinden! Ken je iemand die op een van de vacatures wel geschikt zou kunnen zijn? Kijk verder op de website van de school en klik op vacatures.

Wel, het lijkt ons weer even genoeg over de afgelopen maand. De komende weken staan in het teken van de centrale examens op school! Volgende week beginnen die al! Spannend! Maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Mia en Jan.