Sint Eustatius

slideshow van foto's

Statia, 22 november 2014.

De tijd vliegt! Het is al weer drie weken geleden dat onze laatste nieuwsbrief het luchtruim in werd gestuurd. November is al weer bijna voorbij en de kerstvakantie staat al weer voor de deur. De schoolexamenweek voor de kerstvakantie is al ingevuld: welk vak wanneer! Voor mij is dat wiskunde A en B voor havo 4 en 5 op 2 en 4 december. Maar goed, voor nu eerst even een terugblik op de afgelopen weken.

Het weekend van 8 en 9 november was het bijzonder regenachtig. Het weer hier is in alle hoedanigheden een orde uitbundiger dan in Nederland. Als de zon schijnt - en doet het gelukkig vaak - dan staat hij veelal bijna recht boven ons: zoals je je een tropisch eiland voorstelt. Maar als regent dan is dat ook bepaald niet mals. In genoemd weekend viel in een etmaal ongeveer 80 mm, dat is wat in Nederland gemiddeld ongeveer in een maand valt! Als het onweert in Nederland dan knettert het natuurlijk wel eens en kan ook wel lekker rommelen maar als hier onweert dan is dat toch bepaald indrukwekkender: een lichtflits in de nacht lijkt wel in de slaapkamer te ontstaan zo fel is het en als het gerommel betekent dat God bromt dan staat Hij nu wel heel erg boos aan de deur te rammelen. En in deze dagen kunnen er ook zomaar vanuit een windstil niets een windvlagen ontstaan waarbij de tafel op de porch zomaar aan de haal gaat. Nu staat de tafel op wieltjes maar als je die niet vastzet... We leren dagelijks.

Maandag 10 november werd de Green Flash gedoopt en wij waren erbij. Deze boot is de nieuwe aanwinst van onze duikschool Scubaqua van Ingrid, Menno, Marieke en Mike en is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage en inzet van de moeder van Ingrid. Na een mooie, vrolijke en emotionele toespraak van Ingrid spoot haar moeder ferm de champagne over de boot opdat een goede vaart de rest van haar leven zou volgen. Met deze boot hoopt het viertal ook de Amerikaanse toeristenmarkt te bereiken!

De week naar zondag 16 november toe is Statiaweek. Het is DE feestweek van het eiland in het jaar met als hoogtepunt Statiaday op 16 november. Donderdag tot en met zondag is er van alles te doen in het dorp, met name optreden van muziek en zang. Naar goed statiaans gebruik begint het allemaal wat later dan aangegeven, er gaat opeens iets niet door, volgorde van het programma verandert maar dit alles mag de pret niet drukken. In de loop van de avond is het gezellig druk en zoals dat gaat in een dorp: iedereen kent, herkent en groet elkaar! Op Statiadag wordt herdacht dat het eiland als eerste in de wereld (!) met saluutschoten de nieuw ontstane Verenigde Staten van Amerika erkende. En dat feit wordt dit jaar al weer voor de 238e keer herdacht. 's-Morgens om zes uur loopt het plein voor het fort vol met muziekkorpsen en jeugdverenigingen, in de tent hebben alle notabelen een zitplaats toegewezen gekregen, volksliederen van USA, NL en Statia worden gezongen waarbij per volkslied de bijbehorende vlag plechtig wordt gehesen. Iedereen wenst elkaar 'happy statiaday' en na afloop is er thee, koffie en ontbijt in het dorp. Het feest sluit af in de nacht die volgt met vuurwerk maar dat hebben wij niet afgewacht. Wij lagen toen al ruim op een oor.

Vandaag arriveren onze eerste gasten uit Nederland: Danielle en Marc. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief!

Groeten,

Mia en Jan.