Sint Eustatius

slideshow van foto's

Statia, 26 juli 2014.

Als beloofd: zodra we er zijn en beschikken over internet zouden we immers weer in de lucht komen.

Het lijkt al weer lang geleden: vrijdagochtend hebben we ontbeten op Schiphol met koffie en een saucijzenbroodje (als we vertrekken vanaf Schiphol is er altijd een saucijzenbroodje ;-) en iets te laat - ca. 10.00 uur - vertrekt het vliegtuig.

Bij de gate ontmoet Jan nog iemand waarmee hij zijn Westreis in 1991 heeft gemaakt: hij gaat met zijn gezin weer terug naar Curacao, hij vaart op de Pelikaan, het bevoorradingsschip van de marine in de West. Geregeld komt hij ook op Sint Eustatius, wellicht zien we hem nog eens...

Rond het middaguur (lokale tijd!) landen we op Sint Maarten: een warme, vochtige deken verwelkomt eenieder die met de vliegtuigtrap het vliegtuig verlaat. We pikken onze koffers op en checken opnieuw in bij Winair: de maatschappij die ons naar Sint Eustatius (Statia) brengt. Op het vliegveld ontmoeten we Nora Sneek-Gibbs (bestuurslid van de school deel uitmakend van de sollicitatiecommissie) en gymnastiekleraar Bas.

Met een klein toestel (voor de liefhebbers: DHC-6-300 Twin Otter Aircraft, geschikt voor 20 personen) overbruggen we de ca. 40 km die Sint Maarten scheidt van Statia en met zicht op de vulkaan (Quill) landen we op ons nieuwe thuiseiland.

Hans Odijk (staffunctionaris bij de school: onze steun en toeverlaat in organisatorische zin) wacht ons op met zijn echtgenote Joske. Ze hebben onze nieuwe auto bij zich (een oude Ford met grommend sterke motor en een automaat die zich met een handel aan het stuur laat bedienen, een rammelbak die goed past in het beeld dat wij hebben van het wonen op het tropische eiland).

Onze bagage droppen we in het hotel (Old Gin House) en met Hans en Joske gaan we naar hun huis om onder het genot van een hapje en een drankje de eerste ervaringen met hen uit te wisselen. Nora is inmiddels ook bij hen langsgekomen. Al met al een heel gezellige en genoeglijke avond. Avond? Biologisch is het voor ons al diep in de nacht! We moesten maar eens terug naar het hotel: om een uur of tien in de avond betrekken we onze luxe kamer in het hotel. Alvorens te gaan slapen eerst even de airco een beetje temperen, anders wordt het vannacht een koelkast hier...

En dan zijn we nu, iets te vroeg in de ochtend, weer wakker geworden. Tijd om dit briefje te schrijven. Benieuwd wat de dag van vandaag ons brengt. Vanmiddag ontmoeten we Hans om het eiland enigszins te verkennen (met o.m. een blik op ons nieuwe huis aan Pleasures).

Wel, voor nu even tot hier. Groeten,

Mia en Jan.