Sint Eustatius

slideshow van foto's

wrakduik Charles Brown

two tank dive (Gibraltar, Aquarium; nabij Jenkins Bay)

wandeling Jos, Carli, Marja en Sky

HAVO drie met mentor Vanessa met Hemelvaartsdag naar Puerto Rico

Nieuwe directeur per 1 augustus 2015 Rosalie Edelstein wordt geintroduceerd

Statia, 24 mei 2015.

Vrienden,

De vorige nieuwsbrief kende op de website twee links naar afbeeldingen over Koningsdag: een naar een album met foto's en een naar een album met video's. Dat is gedaan omdat ik gezien had dat de video's zich niet zo gemakkelijk lieten afspelen. Op de iPhone en de iPad sowieso niet maar dat heeft iets te maken met Flash, het fijne weet ik daar niet van. Maar ook op de desktopcomputer (althans, een Mac-laptop) kreeg ik de video's niet aan de praat. Een beetje googelen leerde mij dat het wellicht zou kunnen komen door de door de browser - in ons geval: een up-to-date versie van Firefox. Als ik youtube.com/html5 zou kiezen en op die site de voorkeur zou geven aan de HTML5-speler, dan zou het goed moeten gaan. En verdomd, die truc werkt! Althans bij ons op de iMac. Het internet is hier nog steeds traag, maar deze ervaring wilde ik toch graag met jullie delen.

Dan nu terug naar voorliggende nieuwsbrief over de afgelopen periode. Op school zijn we op weg naar het einde van het schooljaar. Ook de collega's die meer ervaren zijn in het schoolleven bevestigen het gevoel dat het na de Kerst, en al helemaal na de Pasen, allemaal heel snel gaat. Het boek is bijna uit, de laatste proefwerken worden gepland, nog even dit en nog even dat, en dan is zomaar weer juni, waarna de zomervakantie begint. Natuurlijk staan voor de hoogste klassen nu eerst de examens voor de deur als belangrijkste topic: maandag 11 mei begint het circus. De examenlokalen zijn in een aparte vleugel en het pleintje bij die vleugel zal deze twee weken een volkomen rust uitstralen opdat de examinandi zich goed kunnen concentreren op hun klus. Zelf heb ik mij in de app van nu punt nl geabonneerd op de rubriek eindexamens zodat ik optimaal kan meegenieten van alle roddels en nieuwtjes.

Dinsdag 12 mei vertrekt Mia naar Nederland (ik bedoel dus: Europees Nederland; ik zou er een gewoonte van moeten maken om die uitdrukking ook zo te gebruiken, al was het maar uit respect naar de eilandbewoners alhier die per slot van rekening ook in Nederland wonen, zij het dat hier dan Caribisch Nederland betreft). Zij gaat de 25e versie van de Leiden Marathon opluisteren met haar aanwezigheid. Dit zou eigenlijk een verrassing moeten zijn maar op de een of andere manier is haar komst toch voortijdig bekend geworden bij de familie. Ze heeft een heel lijstje van af te werken punten: dingetjes kopen voor dit en voor dat, een iPad met een kapot glas (die van Jan natuurlijk laten repareren, post ophalen en verzenden (dingen die we vanwege de enorme postdoorlooptijd liever direct afhandelen), en nog veel meer. Zondag 17 mei is het de dag van Leiden Marathon en Mia geniet optimaal van de drukte die dit jaarlijkse festijn zo kenmerkt. Haar thuisbasis is haar zus Caat die op Kaageiland woont.

Hemelvaartsdag, de vrijdag daarna en in het weekend loop ik met HAVO-5-A en -B oude examens door en de syllabus waarin een overzicht van de stof staat opgesomd (voor de liefhebber: zie http://www.examenblad.nl). Menig examenkandidaat komt langs en ik heb het gevoel dat er produktief (en tegelijkertijd ontspannen) gewerkt wordt. Leerlingen van HAVO-5-A willen met mij op de foto en van HAVO-5-B neem ik zelf een foto na afloop van een lessessie in het weekend.

Zaterdagochtend (16 mei) ga ik mee met een speciale duik die Scubaqua heeft georganiseerd. Men spreekt van een two-tank-dive wat zoveel betekent dat we een duik doen, daarna even ontspannen aan boord blijven en daarna nog een duik. Voor deze gelegenheid gaan we ook wat verder weg, nog voorbij de steiger van Nustar. De twee duikplekken heten Gibraltar en Aquarium en zijn best wel bijzonder. In de pauze tussen de twee duiken liggen we vlak voor Jenkins Bay. Dat is die baai die ik enige tijd geleden met Emilie heb benaderd, samen met de klimgeiten Dennis en Tessa. Die laatste twee zijn ook helemaal afgedaald naar de baai zelf, Emilie en ik hebben op ze gewacht op een hoog punt vanwaar de afdaling naar de baai wel heel steil werd. Deze duikzaterdag zie ik Jenkins Bay dan toch nog van dichtbij!

En dan is het woensdag 20 mei: wiskunde-examen voor "mijn" HAVO-klas. Voor de gelegenheid doe ik een stropdas om. Ik wil de leerlingen laten zien dat het mij menens is: ook voor mij is het een speciale dag! En dat is allemaal niet geveinsd: ik leef oprecht mee met "mijn" examenkandidaten! In de eindexamenrubriek van nu punt nl wordt een wiskundedocent aangehaald die het wiskunde-A examen iets lastiger vond dan in voorgaande jaren. Ik meen dat mijn A-kandidaten zich in die visie wel kunnen vinden. Heel erg gerustgesteld kwamen ze niet naar buiten. Wiskunde-B werd "wisselend van niveau" genoemd en het aandeel meetkunde lijkt af te nemen ten opzichte van voorgaande jaren. Mijn B-kandidaten keken over het algemeen betrekkelijk ontspannen terug op het examen. We zijn allemaal heel erg benieuwd hoe dit uitpakt.

Vrijdag 22 mei is Eygje jarig: Eygje is afdelingsleider van de HAVO (en van het MBO). Die avond ga ik samen met Etienne en Frida, en Eygje een hapje eten bij Blue Bead. Gewoon gezellig en ook een beetje verjaardag.

En dan komt Mia weer bijna terug. Het weekend ga ik maar eens stevig door het huis heen zodat alles weer blinkt als ze thuis komt. Zondag de 24e om tien over zes (twintig minuten te vroeg: alles lijkt hier mogelijk) landt ze weer "thuis". De dagelijkse routine krijgt al meteen een extra impuls: maandag de 25e komt Mirjam ons een weekje bezoeken. Maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Mia en Jan.