Sint Eustatius

slideshow van foto's

studiedag voor personeel op 18 september 2015

duiken met haaien

Statia, 20 september 2015.

Vrienden,

Zaterdag 22 augustus genieten we van de gastvrijheid van Jacinta en Gershon. Zij zijn in juli in Nederland geweest en wij hebben ze wat tips gegeven. Als dank daarvoor zijn wij een avondje uit bij hen! Heel gezellig!

Maandag 24 augustus was de dag dat Danny zou losbarsten. In de aanloop er naar toe was het rustig en vredig maar je wist: het onvermijdelijke komt er aan! En dan blijkt dat de tropical storm die zelfs vrijdag even op orkaansterkte leek, kort voor aankomst bij ons inmiddels al zo ver was gedegenereerd dat de vergelijking met een nachtkaars gerust mag worden gemaakt.

En wat blijkt? In het spoor van Danny blijkt Erika in ontwikkeling! Deze week kent maar drie effectieve werkdagen: dinsdag, woensdag en vrijdag. Maandag lag iedereen in de spreekwoordelijke schuilkelder voor Danny, donderdag kruipt de bevolking wederom in hun schulp, ditmaal voor Erika. En wederom eigenlijk - achteraf gesproken - voor niets. De dreiging mag dan indrukwekkend zijn en het water broodnodig, de feitelijke weerontwikkeling doet niet onder voor een Nederlandse herfststorm, eentje waarvan je bij regen weliswaar nat wordt maar in het geheel niet koud!

Hier dus relatief weinig last van de stormen, veel regen maar daar zijn we erg blij mee: cisterns weer vol en tuin kleurt weer van grijs/bruin naar groen. Op de nabij gelegen eilanden Guadeloupe en Dominica was het echter verschrikkelijk. De verwachting was dat storm vlak langs Statia zou gaan en verder weg van die eilanden zou passeren. Het is andersom gegaan: een plotselinge wending van natuurkrachten. Het venijn zit ook altijd in de staart: meeste regen. Dominica heeft veel rivieren, die allemaal zijn overstroomd en kolkende niets ontziende watermassa's zijn geworden. Hier een verslag met foto's van kennissen van ons die daar wonen. Vorig jaar op Saba hebben we Gijs en Georgine ontmoet toen we daar moesten wachten tot er weer gevlogen mocht worden na hurricane Gonzalo die op Anguila en Sint Maarten voor wat puinhoop had gezorgd. Hier op de eilanden wordt iedere waarschuwing serieus genomen: better safe than sorry. De eilanden hebben genoeg meegemaakt om er lichtvaardig mee om te gaan.

Zaterdag 29 augustus lekker eten van een barbecue bij Etienne en Frida (en natuurlijk ook Silke en Wytze). Op 7 september is er een eerste ouderavond voor de ouders van de leerlingen van de onderbouw.

De kop is er vanaf voor wat betreft de eerste lessen in het nieuwe schooljaar. Het enige echt nieuwe is de nieuwe eerste klas in de academic stream waar ik in het Engels les aan geef. Het eerste hoofdstuk gaat over getallen (numbers) en het tweede over verzamelingen (sets). Ik herinner me van mijn eigen middelbare schooltijd dat verzamelingen (met Venn-diagrammen) ook toen "openingskost" was (bij - ik meen - ook toen al de methode "Moderne Wiskunde": was die toen nieuw? ik weet het niet; nu geef ik les uit de negende versie ervan en uitgever Noordhoff is al bij de elfde). Bij "getallen" gaat het onder meer over het kleinste gemene veelvoud en de grootste gemene deler. Had ik dat zelf op de lagere school of was dat ook voor mij pas middelbare school? Ik weet het niet meer, wat ik wel weet is dat in het huidige havo-curriculum deze stof niet expliciet wordt behandeld.

Sprekend over de Noordhoff-versies van Moderne Wiskunde: per 2017 wijzigen de exameneisen van het wiskundeprogramma. Het is dus zaak om de huidige havo-4 leerlingen de juiste stof aan te bieden. Ik heb voor mezelf maar vast de 11e editie van Moderne Wiskunde besteld en voor de rest probeer ik mij zo goed mogelijk voor te bereiden met de informatie die ik ken (van met name www.examenblad.nl). Vooral statistiek wordt voor het havo-a curriculum uitgediept en voor het havo-b programma krijgt de meetkunde een verdieping.

Op 8 september viert buurman Michael zijn 69e verjaardag: een gezellige avond bij hen op het "deck" (zo noemen ze hun veranda, zo goed als geheel rondom hun huis). En op 11 september is er een barbecue van het havo-team. Omdat de weersverwachting ook regen kent vinden we een plekje onder het afdak van Scubaqua.

De eerste "recidivist" heeft zich inmiddels aangemeld: Mirjam komt in het voorjaar van 2016 voor de tweede maal. Ze gaat de onderwaterwereld rond Statia bewonderen. Voorts hebben wij voor het voorjaar weer een cruise geboekt. Eentje die ook Isla Margaritha (Venezuela) aandoet (en daarnaast nog diverse eilanden die voor ons allemaal nieuw zijn: Guadeloupe, Martinique en de Dominicaanse Republiek). We hebben meteen onze Venezolaanse vriendin Lisbeth geïnformeerd: die gaan we daar ontmoeten! Joepie, toch?!

Of het met elkaar samenhangt, ik weet het niet. Er zijn nu al meer tropische stormen (met enige impact) geweest dan gedurende het voorgaande schooljaar. Op school was er de afgelopen week een explosie van gevechten: op donderdag 10 september jl waren er wel zes of zeven gevechten op school. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er zelf niets van gezien heb maar ik heb wel de leerlingen weg zien speren uit het lokaal om het gevecht van dichtbij mee te maken. Hoe zij zo snel lucht krijgen van zoiets, is mij een raadsel. Bij een assembly de volgende dag neemt directeur Rosalie de gelegenheid te baat om jongeren te wijzen op de consequenties van dit soort vechtpartijen en de verslaglegging ervan op internet: het blijft je een leven lang achtervolgen! En daar ga je later last van ondervinden!

Op 17 september is er het maandelijks Science Café bij het CNSI. Dit initiatief bestaat nu een jaar en we gaan er niet altijd naar toe maar meestal is het best de moeite waard. Deze avond vertelt dhr Ismael Berkel over zijn jeugd op Statia. Wij kennen dhr Berkel als eigenaar/beheerder van Lynch Plantation: een geweldig mooi stukje Statiaanse geschiedenis! De heer Berkel is een uiterst vitale en innemende tachtiger die ongelofelijk boeiend kan vertellen. Het gemak waarmee kinderen (en volwassenen) van nu een pen pakken, vinden en weer kwijtraken plaatst hij tegenover de uit de kluiten gewassen boomsplinter die als griffel dient bij het schrijven op een lei! Indrukwekkend!

Vrijdag 18 september heeft al het personeel een studiedag. Eerst een discussie over veiligheid op school: dit natuurlijk naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. Maar ook een workshop over activerende didactiek: alternatieve lesvormen waarbij de leerlingen tot meer actie gedurende de les worden gestimuleerd. De lunch is een oerhollandse bak snert waarna we een wandeling over het eiland maken. We beginnen bij school nog in de regen maar tegen de tijd dat we aankomen bij Battery de Windt is die al lang verdwenen en schijnt de zon stevig op onze bolletjes.

Zaterdagochtend 19 september een prachtige duik waarin enkele haaien zich lieten zien. Of was het steeds dezelfde haai? Ik weet het niet, maar het was wel erg indrukwekkend! Zondag de 20e is er een kerkdienst voor de teachers in de Bethel Methodist Church. Weliswaar een dienst van ruim twee uur maar desalniettemin absoluut de moeite van het bezoeken waard!

Wel, het einde van de eerste periode van het schooljaar is in zicht: nog een paar weken en de eerste toets- en SE-week staat weer op het programma, waarna de oktobervakantie. Maar nu eerst maar eens deze brief verzenden. Tot de volgende keer!

Groeten,

Mia en Jan.