Sint Eustatius

slideshow van foto's

duiken, 28 maart 2015

duiken, 4 april 2015

Bart en Jan in de krater van de Quill

beëdiging Eilandsraad in krant

Statia, 10 april 2015.

Vrienden,

Omdat de publicaties in de krant zo kort na onze laatste nieuwsbrief plaatsvonden, zijn ze nog gevoegd bij die nieuwsbrief. Dus nog bij vorige nieuwsbrief kun je het verslag vinden van de marine-excursie in The Daily Herald. En weer een dagje later nog een publicatie in diezelfde krant over de afronding van het eerste leesproject waaraan Mia ook heeft meegewerkt (en ook collega Geertruida en buurvrouw Kathy).

Voor de eindexamenklassen begint nu een periode van examentraining. Met oude examens aan de slag om gevoel te krijgen voor de omvang ervan die in een bepaalde tijd moet zijn afgewerkt. Niet in paniek raken wanneer er eens een ingewikkeld stukje komt: in eerste instantie ga je gewoon verder met wat je wel snapt om zodoende toch de noodzakelijke punten binnen te halen. Blijf niet te lang hangen of twijfelen: eerst de rest "scoren"! En let op de per vraag te behalen punten!

Sprekend over studeren: zelf moet ik ook aan de slag. Alle docenten worden vanaf volgend jaar geacht les te geven in het Engels, te beginnen met de lessen aan de nieuwe studenten in het komende, voor hen eerste schooljaar. En zo telkens een jaar verder zodat de Nederlandse instructietaal binnen enkele jaren geheel zal zijn uitgefaseerd en plaats heeft gemaakt voor het Engels. In een recente toets heb ik het zgn. B1-niveau behaald en dat moet minimaal worden opgekrikt naar het C1-niveau, mogelijk zelfs naar het C2-niveau (over dit verschil wordt nog gediscussieerd). In een toelichting in de Lions Den (ook stembureau, plaats voor partijcongressen en voorlichting over de nieuwe afvalverwerking) vernemen we van vertegenwoordigers van de Universiteit van Sint Maarten hoe dat in zijn werk gaat.

Diezelfde donderdagmiddag als waarop Jan de voorlichting van de Universiteit van Sint Maarten ontving, was Mia bij de installatie van de nieuwe Eilandsraad. Het verloop was naar goed Statiaans gebruik een pietsie rommelig maar het was weer een gezellige en leerzame middag. Het was dit keer nogal vol in de Raadszaal, waardoor Mia geen goed zicht had en dus heeft ze ook een foto genomen via de iPad van de dame voor haar. Uiteraard heeft ook The Daily Herald erover gerapporteerd.

En dan is het weer bijna Paasvakantie: vanaf Witte Donderdag, via Goede Vrijdag naar het Paasweekend en dan nog de volle week die met Tweede Paasdag begint. Paaszondag - 5 april - is ook tante Gré jarig. Onze vriendin Tineke bezoekt haar en treft in het tehuis ook broer en schoonzus Hans en Manon aan. Alleen het feestvarken zelf laat het afweten: ze ligt ziek in bed. Een dag later blijkt ze gelukkig weer springlevend! Tante Gré - tante van Jan - heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 98 bereikt! Op naar de honderd!

In de namiddag van Goede Vrijdag, op weg van de duikschool naar huis, zien we een prachtige volle maan naast de vulkaan. Op de foto is het gewoon maar een rondje maar in werkelijkheid is het een prachtig gezicht! Een paar dagen later vernemen we dat juist op deze dag een goede vriendin is overleden. Hoewel ze niet blaakte van gezondheid was dat toch even schrikken!

Op Tweede Paasdag, zo vernemen we, is er traditioneel een groot feest aan de weg langs de zee vanaf de bocht bij Smoke Alley tot aan de duikschool. Als wij s-morgens even gaan kijken valt dat allemaal reuze mee, mogelijk omdat het in de vroege ochtend wat heeft geregend. Als we in de loop van de middag weer even gaan kijken is het inderdaad behoorlijk druk geworden met veel muziek en feestende en dansende mensen. En mensen die hier naar kijken. Bij de verschillende standjes langs de weg kun je wat eten en drinken kopen. Pasen, carnaval en Statia Day: dat zijn - zo zegt iedereen - de drie topics van het eiland wanneer het aankomt op feesten!

De bananenboom in de tuin wordt door onze tuinkip (met nieuwe kleintjes!) lekker gevonden: geregeld vinden we haar met veel kabaal in de boom. Als ik er dan aankom met een fototoestel is ze ineens verdwenen, tot ik haar benaderde vanachter een handdoek zodat ze me niet zag aankomen! Mia heeft trouwens ook een videootje gemaakt van de kip die gretig aan de bananen pikt.

Woensdag samen met collega Bart de vulkaan op geweest en ditmaal - voor mij de eerste keer sinds we hier zijn - ook afgedaald in de krater. Een enorme klauterpartij! Op de een of andere manier is klauterend klimmen toch eenvoudiger dan klauterend afdalen. Grote stenen vormen een soort van pad en ik stel me het geweld voor waarmee die stenen ooit eens daar terecht zijn gekomen. Eenmaal op de bodem van de krater (diameter ca 760 m, diepte ca 300 m) geeft het toch wel een speciaal gevoel. Reusachtige bomen, lianen, een soort jungle. Een informatiebord zegt dat er jaarlijks ca 1500 a 2000 mm regen valt: ruim twee maal de neerslaghoeveelheid van Nederland! Op een zeker moment waan ik mij in een vochtige, warme kas in een Artis-achtige omgeving die een impressie van het regenwoud geeft. Tegelijkertijd denk ik: ja maar die kas is een model, dit is echt! Best indrukwekkend allemaal.

Woensdagavond eet Freddy (van Knippenga Estate) met ons mee. Een gezellige avond! En dan loopt de paasvakantie weer ten einde. Na het weekend begint de school weer met o.m. de herkansingen van de recent gehouden schoolexamens. Het laatste stukje schooljaar vangt aan, met natuurlijk de eindexamens voor de hoogste klassen als finishdoek boven de weg hangend. Dit lijkt me een geschikt moment om de brief af te ronden. Tot een volgende keer!

Mia en Jan.