statia.jhtm.nl (NL)

Hoe het vervolgde

Zorg - ZVK

Maandag 2 december 2019 was er een op het laatste moment bekend gestelde "townhallmeeting" in Lions Den, gericht op het geven van uitleg van artikel 10.4 uit het ZVK-reglement.

Al heel snel wijzigde de koers van de avond, omdat de aanwezigen de gelegenheid schoon zagen omnu eindelijk eens gehoord te worden. Toen de deksel van de hogedrukpan ging, kwam er erg veel emotie los. Het kwam ons voor dat de losgekomen emotie (en woede) voornamelijk lijkt terug te voeren naar een slechte coordinatie en een slechte communicatie.

Op 7 december 2019 breng ik een en ander in een mailtje onder de aandacht van de Commissie VWS van de Tweede Kamer (cc: de Commissie KR). We zijn benieuwd naar het effect of het vervolg.

Ruim een half jaar later - 6 juli 2020 - ontvang ik een brief van Staatssecretaris Blokhuis waarin hij reageert op mijn mail van 7 december 2019.

Een dag later - 7 juli 2020 - reageer ik op een punt uit zijn brief en wel het punt dat studenten uit Caribisch Nederland afwijkend zijn verzekerd ten opzichte van studenten uit Europees Nederland.

Op 23 augustus 2020 schrijf ik een mail aan de Staatssecretaris Blokhuis (door tussenkomst van de Commissie VWS), cc: Commissie KR en cc: ZVK. Een en ander betreffende de zorgverzekering van Caribisch Nederlandse studenten, wanneer studerend in Europees Nederland.

Het gaat over COVID-19: half februari 2021 - zo wordt aangekondigd - wordt ook Sint Eustatius (en Saba) integraal gevaccineerd. Mijn zorg betreft de keuze van het vaccinatiemiddel. Ik schrijf daartoe een brief.

Een zorgelijk bericht over de zorgvoorzieningen op Sint Eustatius mail ik op 9 maart 2021 naar de Tweede Kamer.

Een trieste casus betreffende Regilio Pinas (echtgenoot van mijn collega Joanne) is aanleiding tot een zorgwekkende brief aan het parlement (en Ombudsman en Inspectie) betreffende de bedroevend slechte organisatie van de zorgfunctie (inclusief die van de zorgverzekeringskantoor ZVK) op het eiland. Laten we hopen dat zijn overlijden in elk geval niet voor niets is geweest.

Op 28 april 2022 schrijf ik een brief over de belabberde zorg op het eiland.

Op 12 mei wordt een persverklaring uitgegeven door het bestuur van het ziekenhuis (SEHCF). Diezelfde middag zijn wij geregistreerd voor het klachtenspreekuur dat ZVK (of: het MinVWS) heeft georganiseerd. Bij dat klachtenspreekuur worden we uitgenodigd als brenger van onze boodschap aan een seminar van vertegenwoordigers van zorgorganisaties op alle NL-eilanden in de Caribische Regio dat vrijdag 13 mei wordt georganiseerd bij het CNSI. En op 15 mei schrijf ik een brief over de zorg.

Op 6 september 2022 schrijf ik een brief over de zich nauwelijks verbeterende zorgorganisatie op Sint Eustatius (SEHCF).