Santiago de Compostela (2011)

28-sep-11

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 12.3 km. Afstand (boek) = 9.2 km.

Vanmorgen uit het raam gekeken: regen! Tja, zo kan een laatste dag er natuurlijk ook uitzien. Maar goed, deze laatste etappe is slechts tien kilometer lang en bovendien hebben we vaker met dit regenbijltje gehakt. overigens, gelukkig ook niet al te vaak!

Na een keurig ontbijt blijkt de soep minder heet gegeten dan dat zij werd opgediend: na zo'n drie koppen koffie is er van de regen nog maar een enkele drup over dus al met al mogen we over het weer ook vandaag weer niet klagen. Grappig te zien dat veel pelgrims snel een poncho aantrekken en vervolgens ook niet meer uittrekken, zelfs niet als het zo goed als droog is.

Afgezien van het einddoel - Santiago de Compostela - valt er gedurende deze laatste etappe eigenlijk maar over een evenement iets te vertellen: Monte de Gozo. Het is de bergtop waarvandaan bij redelijk weer de kathedraal voor de pelgrims voor het eerst in het zicht komt. Paus Johannes Paulus II heeft in 1992 Santiago bezocht en op de bergtop staat een gedenkteken.

Voorts heeft Monte de Gozo een ruim bemeten herberg die nu zo goed als leeg blijkt. Wij genieten van een cola en een broodje in het uitgestorven cafetaria.

Wij gaan tot de oude binnenstad van Santiago de Compostela (maar gaan er niet in!). We vinden vrij gemakkelijk ons hotel en gaan vervolgens met de bus naar het vliegveld om Tineke en Mia op te halen (die enige vertraging in hun reis hebben opgelopen zodat zij er niet eerder konden zijn dan wij). Morgen doen we met z'n vieren de laatste paar meters naar de kathedraal. Nu eerst even een hapje eten (en een slokje drinken, natuurlijk). Tot morgen.