Santiago de Compostela (2011)

08-sep-11

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 32.3 km. Afstand (boek) = 29.1 km.

Comillas is een rijk plaatsje vol prachtige bouwwerken: ons boekje beschrijft dat ook; de rijkdom, met bijbehorende etiketten als chic en elitair, zouden voortkomen uit de goede relaties van de lokale markies met het koninklijk hof van eertijds. Ons belang betrof het vinden van een ontbijt leverend cafetaria: na enig zoeken vonden we die natuurlijk ook!

Na het ontbijt genoten van een prachtige wandeling. Het was warm, soms zelfs erg warm, en er moest weer stevig worden geklommen en gedaald. Maar er zat weer van alles tussen: dorpen, steden, vergezichten en bijna onbegaanbare bospaden.

In de verte werden saluutschoten afgevuurd vanaf het fort in San Vicente de la Barquera. Over La Acebosa schrijft het boekje "een klein plaatsje waar niets te koop is", dat blijkt te kloppen, te meer omdat wij toe waren aan een cafetaria. In het nabij gelegen Serdio wer dit gemis goedgemaakt.

Via Pesues komen we dan in Unquera: een wat groter en drukker plaatsje. Hier even wat geld gepind: wie weet wanneer we weer een bank tegenkomen en wanneer ons volgend hotel ook al liever cash betaald wil worden ipv met een creditcard, dan moest devoorraad toch weer even worden aangevuld.

Vanuit Unquera konden we hem al zien liggen: de steile klim naar Colombres, ons beoogd eindpunt van vandaag. Een dorp met mooie, blauwe herenhuizen maar geen vrije hotelkamer. De mevrouw van het toeristeninformatiebureau hielp ons aan een kamer in een hotel in het dorp dat een kilometer verderop lag. Hier ons einde-van-de-dag-biertje genoten en heerlijk pulpo (inktvis) gegeten. Tot morgen.