Santiago de Compostela (2011)

27-sep-11

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 16.7 km. Afstand (boek) = 14.8 km.

De wekker maar eens op acht uur gezet: zeven uur is wat vroeg, als eerste omdat de zon pas omstreeks half negen opkomt maar ook omdat we vandaag geen grote afstand hoeven af te leggen. Onze overnachtingskroeg San Miguel serveert ons een superontbijt! Daarna maar eens op pad voor onze kennismaking met de populair(der)e Camino Frances.

Hoewel de etappe absoluut de moeite waard was, is dit gezicht van de camino toch niet het gezicht dat we ons graag willen blijven herinneren. Misschien niet de hoeveelheid mensen, die valt reuze mee (hoewel significant meer dan op onze 'del norte'), maar vooral het gedrag van de wandelaars op deze route. Nog niet eerder bleken caminopaaltjes zo beklad en ook menig boom heeft het moeten ontgelden en blijkt voorzien van deze of gene inscriptie.

Kort na ons vertrek strijken wij neer op een terras voor een kop koffie. Hoe toevallig: ook Hugh komen wij weer tegen; hij blijkt te hebben overnacht in de herberg van Arzua en heeft daar zo slecht geslapen dat hij komende nacht ook maar eens een hotelkamertje zoekt.

In San Paio - kort na het vliegveld Labacolla - drinken we nog een colaatje waarna in Labacolla een hotelkamer wordt gevonden. Labacolla blijkt volgens de beschrijving vroeger de plek te zijn waar de pelgrim zichzelf en zijn kleren waste teneinde zich enigszins ordentelijk te kunnen vertonen aan de apostel Jacobus. Onze verfrissing begint met een biertje. Tot morgen!