Santiago de Compostela (2013)

28-jun-13

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 22.6 km. Afstand (boek) = 19 km.

Vandaag een bijzondere dag, de laatste etappe naar de uiterste westpunt van Spanje, genoemd naar wat men vroeger wel dacht dat het was: het einde van de aarde. De vuurtoren van Finisterra (in het Gallicisch: Fisterra) is na Santiago de Compostela ons tweede eindpunt. Eindpunt, geen einddoel. De gehele reis zien we als het doel: van elke dag hebben we willen genieten, en dat is gelukt!

In hotel Larry ontbijten we en vervolgens gaan we op pad. Naar het stadje Fisterra is het maar een kilometer of vijftien, misschien zelfs wat minder. Na het naast Cee gelegen en meer mondaine badplaatsje Corcubion steken we een langtong over naar een nieuw stuk zee. Op een terras aan het strand drinken we koffie; we praten wat met een stel uit Ierland en een Nederlander die de camino met de fiets doet.

Ca. 3 kilometer voor Fisterra zien we het eindpunt voor ons liggen. De zon is prachtig, de omgeving idyllisch en de zee Caribisch. Rechts van ons is er ineens een prachtige strandtent met een meer dan overheerlijke paella. Nadat die enigszins was uitgebuikt leggen we het laatste stukje af. Net buiten het dorp vinden we hotel Prado da Vina waar we een keurig onderdak vinden en waar we onze bagage achterlaten op de kamer. Zonder bagage leggen we de laatste drie kilometer af naar de Faro de Fisterra, als gezegd: de uiterste westpunt van Spanje.

Op de terugweg naar het hotel lopen we langs de pittoreske haven van Fisterra en kijken bij de bushalte hoe laat de bus morgen naar Santiago de Compostela vertrekt. We gaan voor de bus van 11.45 uur. Vanavond eerst nog maar eens genieten van een biertje en een hapje. Tot morgen!