Santiago de Compostela (2013)

21-jun-13

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 23.7 km. Afstand (boek) = 19 km.

Vanochtend ontbeten in ons hotelletje: een grote kantine-achtige zaal met daarin ontbijt-ingrediƫnten. Vervolgens op pad gegaan. Vanuit ons hotelletje eerst naar het oude, ommuurde centrum om aldaar de route weer op te pakken. De prachtige kathedraal bezocht met o.m. het door de paus verleend privilege om op elk moment van elke willekeurige dag (24/7) het sacrament van de Heilige communie aan te bieden aan wie het ook wil. Na enig omzwerven in de oude stad toch ook weer de uitgang gevonden en de camino vervolgd. Opvallend hoe lang we nog konden terugkijken op de grote stad.

Na de oversteek van de Rio Mino over een (gerestaureerde) oude Romeinse brug volgden de buitenwijken van Lugo. Diverse kapitale villa's die zich 'natuurlijk' slecht verhouden tot barretjes of kroegen. Pas in Burgo do San Vicente deed zich weer de mogelijkheid voor om enig brood tot ons te nemen. Deze horecatijger weet zich monopolist in de omgeving en dat kon je merken aan de prijs. Tegelijkertijd moet worden gezegd dat we heerlijk hebben geluncht.

De camino was deze dag heel veel geasfalteerd, dat was jammer. Maar we hadden ook heel mooie vergezichten en - natuurlijk - toch weer enige koeien. Bij San Roman da Retorta werd ons vanuit een Fiat bestelauto een brochure aangereikt waarin de herberg O Condido werd aangeprezen. Dat advies hebben we opgevolgd. Aldaar waren twee Hollandse dames aanwezig die in Oviedo waren begonnen. In O Condido was geen enkele internetverbinding maar een taveerne die een paar honderd meter terug lag beschikt wel over wifi: aldaar dan ook maar een biertje gedronken en tegelijkertijd foto's en verslag gepubliceerd. Tot morgen!

Noot: Naast de wifi-taveerne staat de replica van de oude Romeinse mijlpaal. Het origineel dateert van het begin van onze jaartelling en staat momenteel in een museum.