Santiago de Compostela (2013)

17-jun-13

Parcours (met foto s) van deze dag op MyMaps van Google.

Afstand (GPS) = 21.2 km. Afstand (boek) = 19.2 km.

Wakker geworden in de herberg van Berducedo van mensen die vroeg vertrekken. Niet dat ze luidruchtig te keer gaan maar in een slaapzaal hoor je nu eenmaal van alles. Het belooft een sombere, regenachtige dag te worden. In bar El Cafetin drinken we een bak koffie en we gaan op pad.

De nevel oogt weliswaar wat somber, tegelijkertijd geeft het wel een bijzondere, enigszins sinistere kleur aan de wandeling. Na ca vier km passeren we het dorp La Mesa. Vanaf daar stijgen we gestaag naar de windmolens (op ca 1050 m hoogte) die we wel horen en soms ook zien: we lopen in vochtige nevel.

Kort na dit hoogste punt van vandaag dalen we doorlopend af naar het niveau van stuwmeer (ca 240m). Gedurende deze afdaling hebben we enige tijd zicht op het eindpunt van deze dag (Grandas de Salime) en bijna doorlopend een steeds weer wisselend zicht op het stuwmeer in de rivier Navia.

Naarmate we lager komen hebben we een steeds indrukwekkender zicht op het stuwmeer en de stuwdam. De zon breekt inmiddels door en wanneer we de stuwdam oversteken blijkt een kilometer verderop een restaurant: de eerste horecagelegenheid na ons vertrek uit Berducedo.

We genieten van een heerlijke brunch (een paprikavoorgerecht gevolgd door vis en kwark met honing) en daarna stijgen we weer van de stuwdam vandaan. Dit alles in een heerlijke zon. Wanneer we het asfalt weer inruilden voor een echt pelgrimspad door het bos begint een beetje te regenen, maar dan zijn we bijna bij het eindpunt voor vandaag. In Grandas de Salime vinden we onderdak in hotel La Barra.